A Very Dark Fall?

 

Fall   

    This fall has been very very different for me. This year I moved from the woods in Alaska to Madison, Wisconsin. It took a while for me to find a job, but I did, I found a job after a few months which was probably the best thing that happened to me this year, well except receiving the green card this spring. Then fall happened, I got hit by a car while biking, I survived obviously, but my bike got a pretty bad hit and I am still waiting to get the bike back form the bike shop. Then Trump won, which was such a sad evening, W got so upset and sad that he cried and wondered what we were going to do. And then, mom died. 

    Denna hösten blev inte riktigt alls som jag hade tänkt mig. Jag flyttade från Alaska till Madison, Wisconsin i somras. Det tog ett par månader innan jag faktiskt hittade det perfekta jobbet för mig under mina omständigheter, och det var troligen det bästa som hände mig så här i efterhand, ja bortsett från att äntligen få mitt green card. Sedan kom hösten, som oftast är så fin och färggrann. Jag blev påkörd av en bil när jag cyklade, i en av de där korsningarna som har en vit cykel stående för att påminna om tidigare cykelolyckor då någon dött, jag överlevde förstås men slog i axeln väldigt hårt i bilen. För att inte tala om min cykel som blev helt kvaddad. Sedan vann Trump presidentvalet i USA, W blev så upprörd och ledsen och undrade vad vi skulle göra nu. Ja, och sedan dog mamma.

 
 

Sadness  

    When I am sad I always listen to this Swedish singer songwriter, Lars Winnerbäck. He puts words on your feelings, when you can't. I have been listening to music a lot these past days, wanting to find some music for moms funeral. It still feels so unreal, I think the problem here is that I am here in the US, and I haven't had mom living right next to me, right here, the past 7 years, so I feel a bit detached to the whole situation. I haven't seen my mom in real life since September 2014, which is very very sad under these circumstances. I am just so happy I got a chance to show her my Alaska not only once, but twice!

    Då jag är ledsen så lyssnar jag alltid på Lars Winnerbäck, han lyckas alltid sätta ord på känslor som jag själv inte kan hantera ibland. Här har jag suttit de senaste dagarna och funderat på vad vi ska spela för musik på mammas begravning. Det hela känns så ofattbart och absurt att jag helt enkelt inte riktigt tror att det är sant. Är mamma verkligen död? Jag har inte sett mamma på två år, ja alltså vi facetimar ju var och varannan dag, men senaste gången jag fick en sådan där varm och hård kram av mamma var då mamma och pappa åkte hem från Alaska i September 2014. Så jäkla tragiskt. 

 
 

Sweden and Alaska   

    If I had all the money and time in the world I would have gone home to Sweden several times a year, but back when I lived in Alaska it was so hard to find cheap tickets to go that far, and with W's family being in MT it was easy to get there instead. It was impossible to go home in the summertime, because of my fieldwork and research. This summer I was alone for more than a month while W was doing research in Yellowstone, I talked to mom almost every day, and now I wish I had gone home to Sweden, but I didn't have the money to do that. And now, we thought about going to Sweden for Christmas, not that it would have helped anyway, but still. 

    Om jag hade oändligt med pengar och tid skulle jag förstås ha åkt hem så mycket jag kan, men i och med att min forskning sker på sommaren så har jag alltid varit bunden till Alaska under den tiden. På vintern har det varit relativ dyrt att åka hem, och även då svårt att vara borta under en längre tid. Då har det helt enkelt blivit så att jag åkt till Bozeman med W istället. Denna sommaren var jag ju faktiskt arbetslös och W var i Yellowstone. Då hade jag ju kunnat åka hem, ja om jag hade haft pengar till det. Jag pratade i alla fall med mamma nästan varje dag, men önskar ju nu att jag hade åkt hem istället. 

 
 

Winter

    The winter has not arrived in Madison, WI yet, we had about 70 degrees F (21C) the other day, today however it's right around freezing. Maybe we will get some snow soon. Fairbanks already has cold temperatures and snow of course, so does Sweden to a certain extent, well, at least they had snow, because my mom was so excited about the snow that she sent me pics. I guess we will see how much snow Sweden has in less than 2 weeks. 

    Vintern har inte riktigt kommit till Madison än, istället har vi haft runt 21 grader. Helt ofattbart det med. Temperaturerna har visserligen sjunkit nu men ändå. Kanske får vi lite snö snart? Fairbanks har ju förstås redan haft minustemperaturer i mer än en månad, och snö också. Stockholm har ju också haft snö, iallafall hade Stockholm snö för ett tag sedan, för mamma skickade bilder på snön. Hon var så glad över att se snön så tidigt. 

 
 

Riktig Vinter 

    I really miss snow, aurora, and skiing right now, but I am very very happy I was not alone in my dry cabin when I got the news about my mom. I do hope we will receive some snow here pretty soon though, I love wearing warm sweaters, dresses and tights during cold weather. There is a reason why most of my clothes consist of synthetic down and fleece material or merino or SmartWool. 

    Jag saknar verkligen snö, norrsken och att åka skidor just nu. Jag saknar helt enkelt Alaska, men jag är väldigt glad över att jag inte var helt själv i min stuga då jag fick dödsbeskedet. Jag hoppas att vi får snö här i Madison snart, jag älskar ju vintern och allt som kommer därtill. 

 
 

Do you like wintertime? Or do you just like every single season the same?

Gillar du vintern? Eller gillar du alla säsonger lika mycket kanske?

 
Posted on November 21, 2016 and filed under Alaska, Madison Life, Montana, The great wide open, Wisconsin.