Winter travels and White Mountains part. 2

 

Flashback Friday

Winter Travels and Cabins

    Last year in late November W came to visit in Alaska and we went on a 3 day skitrip through the White Mountains. The White Mountains is about 1-2 hr drive from Fairbanks, and of course there was a snowstorm the morning of day one, of our adventure, but we still drove towards the White Mountains. I wrote a little text about part one here. We only did a small part of all the trails that are available. There is at least 100 miles of fairly untouched wilderness out there with cabins along the way. 

    I slutet av November förra året kom W på besök till Alaska, och vi åkte på en tredagars tur genom White Mountains. White Mountains är ungefär 1-2 timmar från Fairbanks, och det var förstås snöstorm då vi skulle till att åka men vi kom fram iallafall. Jag skrev om det tidigare i bloggen. Vi gjorde bara en liten bråkdel av alla leder som finns där ute i bergen. Det finns minst 16 mil av skidspår där ute, med lite småstugor på vägen. 

 
 

  Into the Wild ? 

    When you go into the backcountry in Alaska, well I would argue anywhere I suppose, you have to be prepared for anything. A big difference though between Alaska and most other places is that there is no cell reception (most of the time) when you go out into the backcountry, or very spotty. Even driving on the highway you can loose reception for big chunks of the time. There are a few trail shelters in the White Mountains that are first come first serve, but as the name implies it is only a trail shelter. The cabins have to be reserved online ahead of time, and they are all dry cabins of course. So getting water mean that you have to melt snow. 

    När man åker på tur i Alaska så får man vara förberedd på vad som helst. Så är det ju nog även i Sverige också, men oftast i Alaska finns det inte ens någon mobiltäckning. Det finns ett och annat vinskydd ute i bergen men de är förstås bara ett vindskydd och inte riktigt något man bör räkna med. Man måste boka stugorna som finns längs med vägen i förväg, och förstås så är de utan elektricitet och rinnande vatten.

 
 

Cold Car    

    Our biggest concern during this trip was that my Subi wouldn't start when we got back to the car after two nights out, after all we had pretty cold weather during the night (around -5 F, -20C, or so could have been lower) and there was of course no plug in at the trailhead. 

    Vår största oro under denna resa var ifall min bil skulle starta eller inte då vi kom tillbaka till bilen efter vår tur. Vid parkeringen finns det förstås inga eluttag och vi hade väl runt 20 minusgrader då vi startade. 

 
 

Cabinlife

    We managed to get the cabin closest to the trailhead rented for the first night. It's a short ski (7 miles, about 11 km), and when we arrived the cabin was still warm from the previous visitors. These cabins are more like a shell, not too much insulation but a working wood stove and a place to sleep. You have to make sure that there is enough dry firewood when you leave so the next person can quickly start a fire when they arrive. Most of the time there are a lot of wood in the wood shed, but other times you have to get out and find some dead trees, saw some wood up and bring back to the cabin where you can split the wood. Most trees are black spruce so they are very thin and don't really supply that much mass, but they burn well. And you can't just go and chop down any tree, you have to find a tree that has fallen over and is dead. 

    Vi lyckades boka stugan som fanns närmast vägen den första natten, så det blev en kort skidtur på ca 11 km innan vi kom fram. Stugan var även varm då vi kom fram eftersom de som var där natten innan precis hade åkt. Stugorna som finns längs med leden har inte så bra insulering, men de funkar väldigt bra ändå. Det är helt otroligt hur mycket man måste elda för att hålla sig varm dock, särskilt då temperaturerna sjunker väldigt mycket under nätterna. Det är kutym att lämna lika mycket ved som fanns inne i stugan innan man själv lämnar stugan, så att nästa person snabbt kan göra upp en eld. Ved finns oftast i ett litet vindskydd bredvid stugan, men ofta måste man även hitta döda träd som man kan såga ned, för att sedan hugga ved ifrån. Bitarna är ju inte direkt skapta för att hugga, så det kan vara lite svårt att lyckas få rätt storlek på veden ibland, även om den redan finns där. 

 
 

Firewood    

    A lot of times when snowmachiners are out they will have a chainsaw and prepare lots of wood, or even leave wood that they bring in from outside. It's incredible how much wood you sometimes go through if the night is cold and the cabin isn't that well insulated. 

Ofta så är det snöskoter åkarna som fixar bra ved, de flesta har med sig ved utifrån som är både torr och perfekt form. 

 
 

Togetherness    

    Actually, you can fit quite a lot of people in these cabins too so a lot of people tend to do large trips with a bunch of friends. A lot of people also celebrate thanksgiving out at these cabins, but mostly they have at least one person who has a snowmachine, or they have dogs so they can skijour or pull sleds. 

    Det får faktiskt plats väldigt många personer i dessa stugor. De har ett max nummer förstås, några av stugorna är större och andra mindre. Det är även många som firar Thanksgiving ute i dessa stugor, men då är det förstås minst en person i sällskapet som har tillgång till snöskoter eller några slädhundar. 

 
 

Guest Log  

    Once at the cabin there are guest logs, which is awesome. It's great to read about other peoples adventures and what they saw and how the conditions were. We, of course, also left a little blurb there. 

    Väl vid stugan så kan man läsa igenom alla gästböckerna som har fyllts under årens gång. Väldigt kul att läsa om andras äventyr under bar stjärnhimmel, snöstorm eller andra händelser. Vi skrev förstås ned en liten text också. 

 
 

Snowstorm    

    During the evening a snowstorm came in and it was very very windy. The next day we woke up to cloudy conditions and about 17 inches (45 cm) of fresh snow in some places...made for an interesting ski to the next cabin since not that many people are out there on a Sunday...more about that next time I write about the winter travels in the White Mountains. 

    Under natten så blåste en rejäl snöstorm in, och nästa dag så vaknade vi upp till ett riktigt vinterlandskap. Vi hade fått nästan 45 cm nysnö på en del ställen, och det blev ju förstås en väldigt intressant skidtur efter det, mer om det vid ett senare tillfälle. 

 
 

    Do you have any winter adventures to cabins like this one to share? What do you do for fun during the wintertime?

    Har du några vinteräventyr att dela med dig av? Vad brukar du göra för äventyr på vintrarna?