Why you should look for Adventures in your "Backyard"

 

Adventure Tuesday

Mountains?

    Living in Alaska definitely changes your perspective about mountains (coming from Stockholm, Sweden) and distances to places. It's not weird to drive 544 miles (875km) to attend a festival during 2 days and then drive back that same distance after the weekend is over.

    När man bor i Alaska så får man verkligen ett helt annat perspektiv på berg (ja iallafall om man är ifrån Stockholm som jag) och på avstånd till platser. Det är till exempel inte konstigt att köra 87 mil för att gå på en tvådagars festival och sedan köra tillbaka samma avstånd då helgen är över.

 
 

Nothing is Impossible

    People do this all the time. Another thing that I really liked about the community in Fairbanks was that no one would ever question you and your adventure plans. If you said you were going to run or ski a marathon people got excited, no one would ever question your decision to do that. As far as I know, in Alaska nothing is impossible, and anyone can do anything if you put your mind to it. The world is yours to have if you want it so go and take it!

    Det är inte ovanligt att köra dessa sträckor för en liten festival. Folk gör detta hela tiden i Alaska, det är det som jag gillar med Fairbanks och Alaska. Ingen skulle någonsin ifrågasätta att göra det. Ingenting är omöjligt. Alla blir så glada och exalterade om du har ett äventyr på gång. 

Madison Adventures Anyone?    

    When I moved to Madison, WI from spectacular Fairbanks, Alaska my expectations were to find absolutely nothing that could fill my longing for the outdoors. Most of Wisconsin is flat as a pancake, ok maybe not that flat but there aren't any mountains and the highest point in Wisconsin is a hill called Timms Hill at a whopping 1951 feet (595m).  The highest point in Fairbanks that I easily could get to within 10 minutes would be Ester Dome, at 2171 feet (661m), a great "hill" to run up and down.  Now of course in Alaska the highest peak you could possibly climb would be Denali at 20310 feet (6190m). 

    När jag flyttade till Madison, WI från Fairbanks, AK så hade jag inga förhoppningar om att hitta något intressant i vandring- eller äventyrsväg. Wisconsin är så himla platt, inga berg här inte. Den största kullen är väl ett ställe som heter "Tims hill" den är hela 595m över havet. Som ni kanske redan vet är det högsta berget i Alaska Nord Amerikas högsta berg på 6190 m och hon heter Denali!

 
 

Deep Forests and Dry Cabins

    I do miss the mountains, the deep forest, the log cabin I used to live in...even though it came without running water and the propane stove stopped running if the temperature was around 35-40 below for too long. It's something really real about living in a cabin in the woods. Ok, my cabin was maybe not that far away from the "city" of fairbanks, but still, you could have thought it was. So coming to Madison, WI, and now living in an apartment/house, really changes your perspective of things.

    Visst saknar jag bergen, skogarna och min lilla stuga....även om livet i en stuga utan rinnande vatten kan vara lite jobbigt ibland. Det är något med att bo i en stuga i skogen. Okej nu var min stuga inte helt ute i vildmarken, men bra mycket mer ensligare än vad vårt nuvarande boende är. 

 
 

    Instead of the forest I now have neighbors and houses surrounding ours. I guess it's ok, but it's definitely not the same. I had to explore Madison and get to know a new perspective of adventures in my new neighborhood.

    Istället för skogen har jag nu grannar på alla olika håll runt huset. Det är okej, men definitivt inte som Alaska. Jag fick helt enkelt leta efter andra äventyr efter att jag flyttat hit. 

 
 

Citylife?

    Moving to Madison has definitely tested my ability to satisfy my need for adventures. What is even an adventure? I don't think the adventure should be about the highest peak you climb or the longest ski you do, I think it should be about your feeling about what you are doing. If it makes you happy and you do something you might not do on a regular basis it can also be an awesome adventure. There aren't any peaks to climb here but there are a lot more urban wildlife for instance, or different plants, tons of small parks tucked into the city. The first weeks I lived here I would go for long walks around the neighborhood, and I would find all these small parks I talked about. I found a park with a lot of old trees and at least five wood peckers in that small park, that consisted of like 10 trees tucked together. We have a lot of insects I have never seen before, many many beautiful butterflies of course and a few months ago i discovered a Possum in the yard.

    Madison har verkligen testat  min förmåga att hitta äventyr. Vad är egentligen ett äventyr? Egentligen så ska ju inte ett äventyr identifieras av hur högt du kan klättra eller vandra, det är ju faktiskt resan som är det viktiga? Det finns förstås inga berg här, men många fler insekts arter, träd arter, växter i största allmänhet, djur av alla de slag. Jag brukade gå på långa promenader de första veckorna efter att jag flyttat hit. Det finns så många olika småparker runt om i Madison. Det är inte svårt att hitta dom heller, dom finns nästan överallt. 

 
 

Adventuring

    If you can't go on a big adventure, go on a small adventure, at least that is how I am surviving, at the same time as I am looking forward to future adventures of course. But it's not the end of the world to live in a city after living surrounded by the mountains, there are many many more things to discover in this world. Every weekend we have tried to go on a day hike, most of the places are pretty close (1-2 hrs from Madison) and although they do fill some satisfaction to me, I still want more. But I think the best thing is to learn to be satisfied with less sometimes, otherwise we will never be happy in this world, day and age.

    Om du nu inte kan åka på ett stort äventyr så får du helt enkelt åka på ett litet. Och det har vi faktiskt lyckats att göra. Det finns många fina platser runt om Wisconsin. Även fast vi inte riktigt kom ut så mycket nu i somras så har vi ju faktiskt nästa sommar istället. Vintern är ju på ingång också och med snö så får vi ju åka skidor, och det finns det gott om platser att göra här, längdskidor alltså. Ibland måste man lära sig att vara nöjd med mindre, annars kommer man aldrig bli lycklig i livet.

 
 

    Where do you go for small adventures? Do you like visiting cities or would you rather sit in a tent in the middle of nowhere? 

Vart åker du om du vill ut på lite äventyr? Gillar du att besöka städer eller sitter du hellre i ett tält mitt ute i ingenstans?