Yellowstone National Park - Winter Edition

 

Wintersports

Kayaking in the wintertime?

    Every year when we are celebrating Christmas in Bozeman we also go to Yellowstone National Park, it has become a tradition. Well, this tradition is not something new in W's family, they originally went kayaking around Christmas in Yellowstone River, just outside the park (since you are not allowed to kayak inside the park). W's dad doesn't do this any longer, and neither W or his brother does it either. Instead we have transition into skiing and or snowshoeing combined with driving around looking for wildlife.

     Varje år då vi firar jul i Bozeman brukar vi även åka till Yellowstone National Park, det har blivit lite av en tradition för oss. Fast det är inte precis något nytt i W's familj, de har haft som tradition att åka till Yellowstone National Park under vinter för att paddla kayak, precis utanför parken. W's pappa gör inte detta längre, och varken W eller hans bror paddlar kayak i Yellowstone nu heller. Istället har vi börjat att åka längdskidor och eller gå på snösko-turer kombinerat med att köra omkring på de vägar som är öppna och titta efter djur. 

 
 

Can you get tired of skiing?

    I love skiing, well....last year I wasn't that enthusiastic about skiing and while we were in Yellowstone I didn't because I was sick. But now I am getting that excitement back again. It's weird how that works. Maybe I just skied too much previous years? The other year I signed up for a ski race (25 miles) just outside Fairbanks, and practiced almost every day, on top of skiing back and forth to work every day...so that might have made me tired of skiing? Now, that practice was less about being fast, just about actually managing to be on my skis for 25 miles, since (like all other races in Alaska) there isn't a lot of support on the trail. 

    Jag älskar att åka längdskidor, fast förra året så var jag inte sådär jätte pepp på det, och medan vi var i Yellowstone så var jag sjuk och skidade därför inte. Nu i år så har jag börjat bli lite mera pepp på det här med att åka skidor, Jag kanske helt enkelt åkte för mycket skidor tidigare år, går det? För ett par år sedan så tränade jag till ett skidlopp, precis utanför Fairbanks. Jag brukade ju åka skidor fram och tillbaka till jobbet varje dag, och sedan skida lite mer som träning inför loppet. Men min träning bestod inte av att bli snabbare och snabbare utan mer att kunna skida under kalla förhållanden, själv, och långt utan någon hjälp. Loppet var ungefär 40km och det fanns bara en vätskestation. Resten av vägen var man själv, som är fallet för nästan alla skidlopp i Alaska. 

 
 

Winter in Yellowstone National Park

    The past few years we have ventured out into Yellowstone National Park during Christmas break. One year we actually celebrated New Years Eve in the park, well technically right outside. We always stay at a B&B in Gardiner which is one of the entrances to Yellowstone National Park. Most of the other people staying there seem to be snowmobilers, or at least that is what it seems like during breakfast at the small cafe that is included in our stay. As with any other National Park receiving a lot of snow and cold temperatures during the wintertime, many roads are closed. In Denali National Park the whole road is of course closed, but you can still bike, snowshoe, hike, and ski, just like in Yellowstone. We aren't that interested in snowmobiling and also don't want to spend the extra money to get on a snowcoach. So we ski. 

    De senaste åren har vi som sagt begett oss ut i parken under jullovet. Ett år firade vi till och med nyår i Yellowstone, eller snarare precis utanför. Vi brukar alltid bo på ett B&B i Gardiner. De flesta andra människor som åker till Yellowstone National Park på vintern verkar åka snöskoter, eller det verkar iallafall som det baserat på de folk man oftast ser och hör under frukosten som serveras på ett litet cafe/restaurang i närheten av hotellet. De national parker som får mycket snö samt väldigt låga temperaturer brukar stänga de flesta vägarna under vintersäsongen, eller helt enkelt inte ploga. De har ju öppet, men man kan alltså inte köra överallt. I Denali National Park så stänger vägen helt för biltrafik, men man kan, precis som i Yellowstone, cykla, skida och gå med snöskor. Vi är inte riktigt intresserade av att köra snöskoter eller åka snöbuss, så det blir skidor istället för oss. 

 
 

Skiing in Yellowstone National Park

    The animals don't take winter break, well aside from the bears I suppose. Which mean that the bison or the "huff buffs" as I like to call them, will still be there. It is quite frightening to ski around a corner and realize you just scared the whole bison herd, and less exciting to see the little baby bisons try to bluff charge towards you, even if it is from a distance. The buffalos are huge, heavy and a little bit stupid I would say, someone else might argue differently. Maybe they are just supersmart but very stubborn? Don't get me wrong, I am actually terrified of bison, because they are so big and heavy!

    Djuren i parken tar ju inte jullov, ja eller det är väl björnen då som gör det, men alla andra djur är fortfarande där. Det innebär till exempel att bisonoxarna, eller "huff buffs" som jag brukar kalla dem är där också. Det är ganska läskigt att skida runt ett hörn och råka skrämma slag på en hel bison hjord, och inte lika roligt att ha små bison ungar (eller små och små, de är ju ganska stora vid det här laget), bluff attackera en, även fast det är ett väldigt långt avstånd mellan en själv och bisonoxarna, så kan det fortfarande kännas ganska så obehagligt. Bisonoxar är så himla stora, och ganska dumma, eller så är de jätte smarta men väldigt envisa. Det är lite svårt att klura ut vilket av de två påståendena som stämmer.  Jag är livrädd för bisonoxar, just för att de är så stora och tunga!

 
 

National Parks in the Wintertime   

    Have you ever been to any of the National Parks in the wintertime? Which one is your favorite and where would you want to go? Check back in a few weeks to see more pictures from Yellowstone National Park in the wintertime.

    Har du besökt någon national park under vintern? Vilken är din favorit och vilken park skulle du vilja åka till under vintersäsongen?Kolla tillbaka här inom ett par veckor så finns det nog ännu ett inlägg och flera bilder från Yellowstone National Park under vintersäsongen.