Fieldwork in Yellowstone National Park

Where's Waldo?

Where's Waldo?

 

Hi friends, it's Flashback Friday again. 

Yellowstone National Park

    Being married to an ecologist has its perks. While we were driving from Alaska to Wisconsin we drove through Montana and Yellowstone. We needed a break and we also needed to check in on some of Ws fieldwork. Both W and I do research about fire, me in Alaska and he in Yellowstone, or jellystone as we sometimes call it. As always when me and W go somewhere, I fall behind because I just can not get enough of all the tiny little things I see, or all the awesome views. 

    Att vara gift med en ekolog har ju sina fördelar ibland. När vi körde från Alaska till Wisconsin så körde vi även genom Montana och Yellowstone. Vi behövde en liten paus från allt körande och sedan så skulle W se till att hans fältarbete fungerade som det skulle. Både W och jag forskar ju om skogsbränder, jag i Alaska och W i Yellowstone, eller jellystone som vi ibland kallar det. Som alltid då W och jag vandrar någonstans, så halkar jag efter, det finns så många små detaljer att se och ta kort på, eller helt enkelt bara alla vida vyer man får se. 

 

 
 

Dalahäst    

    Before I moved to Alaska one of my best friends gave me a little miniature "dalahäst" which is a painted horse. Of course that one was with us this day too. Fires can be really destructive, but I think it's beautiful to see what can grow out of a fire. 

    Innan jag flyttade till Alaska så fick jag en liten miniatyr dalahäst av en av mina bästa kompisar. Den fick förstås vara med denna dagen också. Bränder kan vara så förödande, men jag tycker ändå att det är så vackert att kunna se allt som växer fram efter en brand. Alla bränder är ju inte förödande. 

 
 

Coniferous Trees

    Coniferous trees are either serotinous, not serotinous, semi-serotinous or a mixture between the two first. In Yellowstone National Park the Lodgepole pine is a mixture between the two first examples and the fire can benefit the reproduction of the forest. Serotinous species are dependent on fire to open up the cones and "activate" the seed, and the opposite is true for species that are not serotinous. 

    Barrträd är ju antingen "serotinus", "icke serotinous", "semi-serotinous eller en blandning av de två första alternativen. I Yellowstone National Park är Contorta tall (alltså, wikipedia säger Contorta tall, men jag vet inte riktigt om det stämmer) frön en mix av både "serotinous" och "icke serotinous" vilket innebär att skogsbränder kan vara en positiv del i föryngringen av skogen. "Serotinous" arter är beroende av skogsbränder för att kotten ska öppna upp och släppa ut fröna som gömmer sig innuti, och tvärtemot om arten är "icke serotious".

Of all the paths you take in life, make sure a few of them are dirt - John Muir
 
 
 

 Hiking in Yellowstone

    I love being able to walk away from the road system and feel like we are in the middle of nowhere. Yellowstone is so huge, and so beautiful, and if you haven't been there yet, its definitely a place to see. Just remember that walking off the main road will show you extraordinary places. I would definitely recommend to do a backpacking trip. However, please don't walk off the road in areas of hot springs...use a map and consult the backcountry office for permits and current conditions, carry bear spray and know your bear safety!

    Jag älskar att kunna vandra bort, bort från alla bilvägar och riktigt ta in naturen och känslan av att vara mitt ute i ingenstans. Yellowstone är så stort och vackert, och om du inte har besökt parken än så är det verkligen något jag kan rekommendera. Att vandra och upptäcka ny platser i Yellowstone är så himla häftigt, och jag kan verkligen rekommendera att göra en en dags tur eller flera dags tur i parken. Men, glöm inte bort att de heta källor som finns även kan ta liv, och gör det då och då, och som med alla vandringsturer glöm inte karta, kompass och björnspray!

 
 

  Leaving Yellowstone

    When we left the park we used a new (to me) exit, the city of Cody, and the landscape changed drastically. I asked W if he still thought this was grizzly country, because I surely did not think it looked anything like it. Literally 5 minutes later, we see this grizzly below getting up on its hind legs as we approached with the car. He started to cross, before he changed his mind and we could see his friend in the bushes. One of the coolest things I ever seen. Didn't capture him/her getting up on the hind legs, but man that was so cool!

    När vi lämnade parken så körde vi en ny väg ut (eller ja ny väg ut för mig), genom staden Cody, och landskapet ändrade sig väldigt fort. jag frågade W om han trodde att vi fortfarande var i "bear country" för jag personligen tyckte att landskapet inte alls såg ut som det "bear country" jag är van vid. W svarade att absolut, det är det fortfarande. 5 minuter senare så ser vi en stor grizzly ställa sig på bakbenen och stirra mot vår bil som kommer farande. Då vi saktade ned började björnen att korsa vägen, men ångrade sig halvvägs. I buskarna fick vi även se hans kompis. Det var ett av de coolaste upplevelserna i mitt liv.  Jag lyckades inte fånga det ögonblicket då han gick upp på bakbenen på kort förstås, men iallafall, så coolt!

 
 

    Have you ever seen anything cool on a roadtrip, or any other time for that matter?

    Har du sett någonting coolt under någon av dina långa bilturer?