In The Rearview Mirror pt.3

 

Flashback Friday

    Summers in Madison are hot, I mean hot for being a northern girl. A girl who spent the last six summers in the field in Alaska. There was a reason for us to buy that air conditioner to put in the bedroom as soon as I arrived in Madison. Before I moved to Madison I looked up different diseases and alike that cats could acquire in Madison during the summertime. Bot fly came up, and surely I told W about this, but he insisted that this was something that would not ever happen. Well, it did. Tycho got really sick and he eventually threw up a bot fly larvae, and that is when I called the vet. She said he was lucky to be alive. Poor Tycho, my little kitty cat. Other than that the summer was pretty calm, once W got back from Yellowstone we started to venture out on both long and short hikes around Madison. The best thing that happened was probably that I got a job!

    Somrarna i Madison är väldigt varma, alltså varma för någon som mest har upplevt det som de lite nordligare breddgraderna ger. Någon som har spenderat de senaste sex somrarna ute i fält i Alaskas vildmark. Det fanns ju en mening med den där luftkonditioneringen vi inköpte i Juni för sovrummet. Innan jag flyttade till Madison så försökte jag kola upp vilka olika pester och virus som finns för katter i Madison. Styng flugor och dess larver kom upp på sökningen. Något jag nämnde till W som skaka på huvudet och sa "asså näe, det kommer han aldrig få!". Ja, och ni kan ju gissa vad stackars lilla Tycho sedan drabbades av. Han blev jättesjuk och lyckades kräkas upp en sådan larv, som förmodligen befunnit sig i näsan och/eller svalget. Veterinären sa att han hade tur som faktiskt var vid livet, detta kan de alltså dö av, det är alltså en köttätande larv kan man säga. Annars var sommaren ganska lugn, och varm. När W kom tillbaka från yellowstone så åkte vi på lite mindre utflykter runtom i Wisconsin och Minnesota. Men det bästa som faktiskt hände var nog att jag fick ett jobb!

July

    W went to Yellowstone so I tried to explore most of my immediate surroundings by myself. I realized pretty early that I had no clothes suitable for hot summer weather, but after a trip to the local thrift store I had updated my closet to a more "summery" closet. In some way July was the worst month for me, I was trying to find a job, W was gone and it was hot. And then by the end of the month Tycho got the bot fly larvae. But everything turned out great anyway. Both W and I have July birthdays but we haven't celebrated them together the last couple of years, which is kind of sad. Maybe next year? Oh wait, probably not. I did a lot of gardening and also went to the local farmers market to get cucumbers so I could make Swedish pickles. 

    W åkte tillbaka till Yellowstone för att utföra mer fältarbete, och jag lärde känna Madison mer och mer. Jag insåg även ganska fort att jag faktiskt inte riktigt hade några kläder anpassade för detta vädret. In på närmaste (som även är den bästa) second hand affären i vårt närområde och ut med en väldans massa nya shorts, som jag aldrig riktigt varit intresserad av tidigare, men nu så, nu är det ju tillräckligt varmt så. På ett sätt så var väl kanske Juli den sämsta månaden av hela sommaren i Madison. Jag försökte hitta ett jobb, W var borta, och det var varmt, väldigt varmt och fuktigt.  Och sedan där i slutet av månaden så vi alltså Tycho den där styng fluglarven. Både W och jag har födelsedag i Juli, men har bara firat våra födelsedagar tillsammans en enda gång, och då var vi inte ens tillsammans. Kanske nästa år? Eller vänta, antagligen inte. Jag försökte att påta så mycket jag kunde i min lilla trädgård, som inte riktigt blev så bra eftersom jag startade så sent, men jag köpte mycket grönsaker från de lokala bönderna på två olika marknader i staden. 

 
 

August

    More hot summer days, and ice cream. Did you know that Alaska has in the past been the no.1 consumer of ice cream per capita in the US? I don't think this is true anymore, but either way, I love ice cream. I can't say that I eat more ice cream here compared to Alaska, but I definitely had some days by the ice cream shop. W's mom and aunt also came to visit, we did what I like to call the tour of the midwest, well a light version. We went to Minneapolis to meet up with them, also because W's brother studies there. We went by the Swedish institute and Ikea of course, gotta love Ikea, well, gotta love Ikea bed sets, cause I at least haven't found that quality for that price anywhere else. After that all of us went to Madison for a few days. There are no mountains here, so I do the best of the situation, practicing macro shots and finding new avenues in my photography. 

    Fler varma dagar, och glass, glass i stora lass. Visste du att Alaska har varit på första plats för glass konsumtion per invånare i USA? Jag tror inte riktigt att det kanske stämmer längre, men iallafall, ganska häftig fakta. Och jag älskar ju glass. W's mamma och faster kom på besök, och vi åkte till Minneapolis och W's bror ett par dagar och sedan kom de hit till oss. I Minneapolis så besökte vi svenska institutet och en stor herrgård, Ikea förstås och massa bryggerier och restauranger förstås. Det finns inga berg här i Madison, men jag försökte göra det bästa av situationen och träna på lite mer macro bilder med min kamera

 
 

September

    September came, with more hiking, and helping W out with his experiment. We did quite a bit of exploring outside Madison, and found several nice places to hike. We also went to La Crosse, for a biking and camping trip. W met up with his brother to go road biking and I went on my own little tour. It was still hot of course, but you could start to see signs of fall. We went on a beautiful hike at a place that I like to call the fairytale forest, because it really did look like a fairytale forest. We camped that night and of course ate s'mores. Have you ever added a slice of banana to your s'more? Well, just do it! After that we went on another trail which is an old railroad, and goes through several sets of tunnels.  Even though my garden wasn't that successful in 2016 we did harvest quite a bit from it during the course of the summer. In september the harvesting kind of trickled down but the garden was still producing! At the end of the month we traveled to Colorado, colorful Colorado as they say, for a wedding. We of course encountered our first snow for the season there. 

  Och så kom September, mer vandring och utforskning, och jag hjälpte även W med hans experiment. Vi åkte även till La Crosse, W och hans bror gjorde en cykeltur och jag cyklade åt andra hållet, något långsammare. Sedan besökte vi även världens vackraste skog, som jag kallar trollskogen, för att det var precis så den såg ut. Vi campade den natten och åt smores, smores med banan, choklad, marshmallow och kex, så himla gott. Sedan cyklade vi en väg som heter Elroy Sparta, och går igenom flera gamla järnvägstunnlar. Väldigt häftigt att se. I september så producerade min lilla trädgård fortfarande gurka, sallad, och bönor, helt otroligt jämfört med Alaska! I slutet av månaden så åkte vi till Colorado för ett bröllop, ett mycket vackert höstbröllop med fina färger. 

 
 

    Did you do anything interesting late summer early fall?