Natures Magical World

Diamond Dust

 

Flashback Friday

Sun dogs and Diamond dust

    When the temperatures drop enough ice crystals form and together with some sun we get these beautiful sund dogs around the sun. If you are lucky enough, you can see part of this ring (the sund dog) right in front of you. This phenomenon is also called diamond dust, because obviously that is what it looks like. 

    När temperaturen sjunker tillräckligt mycket formas is kristaller i luften. Dessa iskristaller lyser sedan upp om du har solens fina strålar i kombination med detta. Ibland kan du se dessa på riktigt nära håll och det är så vackert, det kallas diamond dust (ingen aning om det har något namn på svenska vet du?).

 

Sun dog

 

Skiing

    These pictures makes me miss the snow and cold weather a lot. Being able to ski every day, in one way or another. I could choose between biking (as long as the temps were not too low since I never winterized my bike) or ski to school. The morning commute was always worse than the afternoon, not because of the cold, but because of the darkness and moose. Imagine skiing into a dark forest on narrow skitrails at 7 in the morning. Sure, a headlamp helps, but the forest is really dark at that hour. In Alaska you loose about 6 minutes of daylight leading up to equinox, however after that you start to gain several minutes per day. So, before you know it, the mornings are light and soon the summer arrives, well after like 4 months.. 

    Dessa bilder får mig att sakna snö och kyla så himla mycket, men också möjligheten att kunna åka längdskidor varje dag. Jag gjorde faktiskt det, antingen till och från jobbet eller/och på lunchen, det blev förstås en väldans massa skidåkning och jag måste erkänna att sista året i Fairbanks så blev det inte så mycket skidåkning. Det enda som ofta tog emot lite (alltså innan sista året då jag var lite trött på skidandet) var mörkret kombinerat med smala skidspår och älgar. Jag är livrädd för älgar, av absolut rätta skäl, älgarna i Alaska är mycket större och mycket farligare än älgarna i Sverige (enligt min åsikt, fast å andra sidan så har jag inte så mycket erfarenhet av älgar i Sverige :))

 
 

Aurora Borealis

    Fairbanks is the main hot spot for Aurora in the whole world. I can say that the last year I saw aurora almost every day, to the point where I chose when I wanted to get up and out in the cold to take pictures depending on social media and live aurora cams. Now, of course, I really really miss having this opportunity, I mean even just going to pee in the middle of the night (to the outhouse) and look up and see this magical phenomenon going on. It's out of this world.

    Om man vill se norrsken så ska man tydligen åka till Alaska, Fairbanks för att vara mer specifik. Det är tydligen den platsen med mest chans för aurora i världen, ja alltså norra världen förstås :) Jag hade ju turen att bo där i såpass många år att jag blev alltför van med auroran. Jag kunde helt enkelt välja om jag ville gå ut eller inte, jag brukade ofta vakna mitt i natten, kolla sociala medier och aurora kameran för att se om det var något som var på gång, och sedan välja om jag ville gå upp eller inte för att ta kort/se norrskenet. 

 
 

Magical Lights

    I have a deep connection with sunrises and sunsets. Nowadays I seldom get the opportunity to take as beautiful pictures as the one below, because I do not have that view while leaving work any more. 

    Jag älskar solnedgångar och soluppgångar (det har jag nog sagt tidigare), men nuförtiden i Madison, Wisconsin så får jag tyvärr inte samma tillfällen att ta magiska kort på ljusfenomen. Visst har vi fina soluppgångar och solnedgångar, men aldrig med dessa berg i förgrunden. 

 
 

    What is your favorite thing about nature? Have you ever seen Diamond Dust?

    Vad älskar du med naturen, har du något som du brinner för? Har du någonsin sett diamond dust?