Who Dealt these Cards?

 

Flashback Friday

Abisko

    Way back when, well not that long time ago but still 10 years ago, I had the privilege to take a field class in northern Sweden, about how climate change affect the arctic and the subarctic environment. I guess that was the beginning of the journey I am currently on (I guess I can argue that it started way before then too, but I'll go with this for now). It does make me wonder, who dealt these cards? Did it just randomly happen that I took that class or was it because I was intrigued by it and wanted to learn more, or was it because I had never been to Abisko, or what? Did I choose my own path back then or did I accidentally stumble upon it. Either way I think that class is what brought me to where I am now. 

    För ganska länge sedan, eller kanske inte så länge sedan, men 10 år iallafall, så tog jag en fältkurs i norra Sverige, i Abisko. Kursen handlade om hur klimatförändringar påverkar arktiska och sub-arktiska miljöer. Man kan nog säga att det var början på den resan som jag är på nu. Nu när jag tänker tillbaka på det så får det mig att undra om jag valde den vägen naturligt för att jag var intresserad av naturen, klimatförändringar, något annat eller helt enkelt all det jag just beskrev. Hur valde jag min väg i livet, var det ett aktivt val? I vilket fall som helst så är jag ju här nu, fortfarande på denna resa genom livet. 

 
 

Under the midnight sun

    During that class two other students and I ventured out on a night hike to get to the next destination for our class, of course we talked with the professors before and they all agreed that we could to that if we wanted to. So we did. We ventured out under the midnight sun right after dinner that evening. Up and over the mountains to get to the research station. Across fields of snow and gorgeous midnight sun that casted its rays upon the beautiful country of northern Sweden. Right then and there I must have decided that I love this place. The mountains and that midnight sun. We were also lucky enough to spot a Wolverine from afar, which is the first but not the last one that I have seen. It was to far away to get a photo of it though.

    På den kursen så bestämde några av oss för att nattvandra, under midnattssolen. Vi skulle till en forsknings station dagen efter och bestämde oss helt enkelt för att vandra över bergen och de snötäckta vidderna istället för att gå runt och sedan upp igen dagen efter med resten av gruppen. Jag tror att de var då som jag hittade "hem", hem till bergen, naturen och midnattssolen. Det var också på den vandringen som jag såg min första järv, men inte den sista!

 
 

My path?

    Very often I do wonder where I would have been had I not started my PhD in Alaska. Would I have done a PhD in Sweden? Actually I did apply for a PhD in Sweden, but didn't even get a reply from that application, which (in my opinion) is ridiculous. So I broaden my search and stumbled upon a PhD position in Alaska. I don't think I quite realized what I was getting myself into. I mean I realized the PhD part, but I don't think I realized what a gem Alaska really is. I don't think I had dreamt about Alaska or anything like that. Although my mom claims she used to make up bedtime stories about me exploring parts of the world, including Alaska. Since then I have wandered the mountains of Alaska, well a few, very very few of them...but still.

    Ofta så undrar jag vart jag skulle ha varit om jag inte startat min doktorandtjänst i Alaska. Jag sökte faktiskt en jätteintressant doktorandtjänst i norra Sverige, men fick inget svar alls. Så jag sökte lite mer utanför Sverige, och sedan även i USA, och där hittade jag det jag sökte, och på den vägen är det. Jag tror inte riktigt att jag då fattade vilken episk resa jag skulle ge mig in i, inte att doktorera i sig, men att bo i Alaska. 

 
 

Alaska

    I've worked remotely in parts of Alaska as part of my research, but also helping other people with their research and fieldwork. But I love it. And I miss it. But there are more mountains to be discovered and I have the privilege to do that, which I am very grateful of. As you all probably know, not everyone are able to do that. One thing though, all of this doesn't come for free. And I have given up and sacrificed large parts of my life too, to be able to do what I am doing. We are given our deck of cards at the beginning of our life, and how we play them is up to us, and as with any card game you play, sometimes you loose and sometimes you win. Nothing in life comes for free, remember that. 

    Jag har jobbat ute i fält i Alaska både för min egen forskning men även hjälpt till i andras forskning på diverse olika platser i Alaska. Jag saknar verkligen Alaska nu, Alaska och bergen, men det finns fler berg och områden att upptäcka, och jag har turen att kunna göra det. Det är inte alla som faktiskt har möjlighet till att resa eller upptäcka världen. En viktig sak som jag tänker på ibland är att denna resa, som jag är på, kommer inte gratis. Jag har uppoffrat stora bitar av mitt liv för att kunna vara här. När vi föds så får vi en enda kortlek att spela med, och det är du som bestämmer hur du spelar dina kort, men som med vilket kortspel som helst så vinner man ibland, men man förlorar även ibland också. Ingenting här i livet kommer gratis, kom ihåg det! 

 
 

    Who dealt your cards? Or did you just stumble upon your present life?