Jinxat Fältarbetet?

 

Onsdagstankar

Björnar

    Som du säkert redan vet är jag ju helt besatt av björn och älg säkerhet ute i fält. Med alla diverse vilda djur i det avrinningsområdet jag har arbetat i så har jag tagit en hel del såkallade björn säkerhets klasser. För ett par veckor sedan så rapporterades det om två björnattacker i Alaska, vilket i sig inte är så ovanligt, men detta var två attacker med dödlig utkomst på två olika ställen utfört av svartbjörn. Det chockade mig helt klart och förstås blev jag väldigt ledsen för de som dödats, men även för att den ena som dog jobbade tillsammans med flera bekanta, så på det sättet så kändes det som att det hände lite för nära inpå mig. Det fick mig att fundera på vad en ska göra om olyckan väl är framme, alltså om björned redan är framme ovanpå dig och du inte haft tillräckligt tid för att använda björnsprayen.  De säger ju att man ska slåss för livet, jo men hur slåss man för livet mot en björn om man inte har något verktyg? Det finns även berättelser om björnar som attackerat folk i tält, detta är förstås extremt ovanligt, men i början då jag tältade i Alaska så brukade jag ha med mig en kniv under kudden, ifall att jag behövde skära mig ur tältet. Jag brukade ha en kniv med mig ut i fält också, först i byxan men sedan glömde jag oftast den eller så var den oftast i ryggsäcken.

 
 

Fältarbete

    W har ju varit mycket ute i fält också, hur många gånger som helst, och då även själv. Han har sett en björn under sitt fältarbete tidigare, men det varpå ganska långt avstånd och de var ganska många i gruppen också. Jag såg en gång bakdelen på en svartbjörn då jag kom körandes på en fyrhjuling ute i fält, men den blev ju lika uppskärrad som jag förstås så det var det sista jag såg av den. En annan gång så var jag och en vän ute i fält och något lurade bakom ett stort träd, då vi sakta kom närmare efter en lång tag ute i fält. Vi hörde ett högt pustande/flåsande och sedan hörde vi hur något stort tog ett stort språng åt sidan för att sedan springa uppför kullen. Jag vet fortfarande inte vad det var, en älg eller en björn? I vilket fall som helst så var det en bra påminnelse om att alltid vara högljudd, och sedan ännu mer högljudd än så då man är ute i fält. Det blir ju lätt så dock att man är tyst efter en lång dags arbetande, eller så är man inte högljudd nog då man står över en bäck och tar vattenprover. Dessutom lockar ju det även väldigt nyfikna björnar till sig, många är just bara det, nyfikna helt enkelt. Så eftersom W's fältsäsong började komma närmare så tog jag upp det här med björnsäkerhet igen, vilket W säkert tyckte var töntig. Men jag är ju så, att jag tänker mycket på säkerhet. Jag har haft andra personer som skrattat åt mig eller gjort narr av mig då jag pratat om björnsäkerhet, men jag vill ju främst att vi alla sak komma ut med livet i behåll då vi är ute i fält. Och nu så tyckte jag att efter dessa två händelserna i Alaska så borde W helt enkelt köpa en kniv, en kniv att försvara sig med utifall att. 

 
 

Jinxa fältsäsongen?

    W köpte en kniv i slutändan, en stor jaktkniv. Alltså inte en gigantisk kniv men stor nog att göra en större inverkan om man blev attackerad. I alla fall så var det ju om något en kniv att ha under kudden i tältet. Efter att par timmar på den första dagen ute i fält så fick jag ett textmeddelande av W att han hade kommit tillräckligt nära en nyfiken svartbjörn att han var nära på att använda björnsprayen. Vilket är helt ofattbart eftersom det aldrig någonsin har hänt förut för någon av oss, att vi kommit så pass nära (ja alltså bortsett från den där björnen då vi cyklade i Denali). Han var ju inte själv denna gången men ändå, en helt orädd och väldigt nyfiken svartbjörn som de hade svårt att skrämma. Till slut så backade björnen och gick vidare så de kände sig tillräckligt säkra att vända och åka till ett annat område för att fortsätta med fältarbetet. Jinxade jag hela fältsäsongen med detta björnpratandet?? Ett par dagar senare skulle det till ett annat område och behövde gå över en större ström. De skulle precis gå över när W tyckte att det skulle hitta ett bättre ställa att gå över på. Så de fortsatte gå lite utmed strömmen. Och där, på andra sidan av strömmen såg de två grizzly björnar på ungefär 50 meters avstånd, som de antagligen skulle överraskat ganska rejält om de hade korsat strömmen på det stället de först hade tänkt. Japp, jag jinxade verkligen hela fältsäsongen va?

 

Last time I camped in Yellowstone National Park

 

    Nu håller vi tummarna för att detta var de enda björnarna för hela föltsösongen, eftersom jag kommer sitta på ett flyg till Jackson Wyoming på fredag och spendera 10 dagar ute i fält, varav flera dagar i tält!

 

Tälta igen

Memorial Day Weekend

Tälta

 

Memorial Day

    Memorial Day är en stor dag här i USA, då man hedrar och tänker på de som har förlorat sina liv i den amerikanska armen. I Alaska så brukade vi alltid åka på något litet äventyr just denna helgen, eftersom det alltid lyckades bli en långhelg på ett eller annat sätt. Nu kände jag att W och jag hade varit lite dåliga på det på sistone så vi åkte iväg på en liten roadtrip norrut. 

 
 

North Woods

    Vi körde ca 5 timmar norrut, ungefär 450km tills vi kom fram till Chequamegon-Nicolet National Forest, världens mest komplicerade namn att uttala, tills någon säger hur det uttalas för då blir det genast lite lättare :) Den här långhelgen innebar ju förstås att vi inte var ensamma på vägen, utan det var ganska mycket trafik precis utanför Madison, men ju längre norrut vi körde desto mindre trafik blev det. Det verkar ju som det är något universellt över det, det där med att trafiken blir glesare norrut.. 

 
 

Tälta

    Mycket folk på vägarna kan ju även betyda att diverse tältplatser redan är tagna då man kommer fram. Jag försökte att boka en tältplats innan vi åkte, ungefär 2 dagar innan, men det gick inte, tydligen så måste man veta redan flera dagar innan att man ska tälta för att kunna boka en plats på nätet. Annars så finns det ju även "först till kvarn" platser, men de är ju som sagt först till kvarn. Här i USA finns det något som heter dispersed camping, de gäller tex i dessa National Forests och innebär att man får tälta på andra platser som tillhör National Forest så länge man inte är i närheten av en camping plats, eller någons privata boende. I Montana och Alaska är det här ganska enkelt att hitta, men i Wisconsin upptäckte vi att det faktiskt inte riktigt finns sådär värst mycket småvägar där man skulle kunna testa dispersed camping. Vår absoluta nödlösning fick ju vara att sova i bilen om vi inte hittade något. 

 
 

Chequamegon-Nicolet National Forest

    När vi kom fram till en av de campingplatserna jag kollat på under bilresan så valde vi att köra höger och följa "loop 1", och där fick vi jackpot. En tältplats stod där helt tom precis vid en sjö och bara väntade på oss. Sån himla tur sådär fem på eftermiddagen en lördag under en långhelg. W åkte och cyklade lite och jag satte upp tältet. 

 
 

Fästingar!!!

   Det var så varmt denna helgen, blandat med lite regn då och då, så det blev väldigt fuktigt och klibbigt. Medan jag satte upp tältet såg jag en liten insekt på marken som jag inte hade sett på flera år, såpass att jag inte riktigt visste om det verkligen var en fästing eller inte. Jag dödade den och sparade den så W också kunde identifiera den. Jo, W instämde, detta var minsann en fästing. Och så började vi leta fästingar på W som precis cyklat i tätt buskage. Jepp, här fanns det garanterat mycket fästingar. Jag tror vi tog bort ungefär 50 fästingar totalt under hela helgen. Vi fick en väldigt trevlig helg ändå, med massa god mat och mountain biking. 

 
 

    När var du och tältade sist?

 

De där Sommarnätterna

Solnedgång i Denali National Park, Alaska

 

21.76 Grader Norrut

Midnattssolens Land

    Då jag bodde i Fairbanks, eller Squarebanks som jag ibland kallade det, så var förstås vintrarna långa, kalla och mörka. Men det där glömde man snabbt bort tidigt på våren då snösmältningen var igång och när sedan sommaren kom hade man absolut inget minne av vinterns isande grepp. Jag brukade alltid jaga solnedgångar, och soluppgångar, men det blev lite svårare på sommaren då det var ljust så länge. Himmelen har alltid varit som ett stort under för mig, helt ofattbart vilka färger som kan uppstå där, och alla dessa olika former med molnen som vi kan se, och förstås Auroran. Sedan så blir det ju helt spektakulärt om man slänger in lite berg i mixen också. När jag står där i bergen och blickar ut över dessa landskap så slår det mig alltid lika hårt hur otroligt lyckosam jag är, jag kan inte förstå att lilla jag har fått äran att se allt detta. Helt ofattbart att vissa människor inte uppskattar något så magnifikt. 

 
 

    Vart vill du helst se en solnedgång?

 

Falsk Vår

 

Adventure Tuesday

    För ett par månader sedan så hade vi helt otroligt väder, det blev jättevarmt helt plötsligt, från kanske minusgrader till nästan 12 grader C. Vi bestämde oss för att åka till Devils Lake State Park, där var jag ju i somras på en jättevarm dag. Devils Lake State Park ligger bara en timme ifrån Madison, så det är nog därför den är så populär på sommaren, det och det faktum att det är en stor sjö som man kan bada i förstås. Det är nästan ingen som besöker parken på vintern, alltså jämförelsevist. Precis som namnet avslöjar så kretsar parken runt en stor sjö men jättefina klippor på två olika sidor av sjön. Det går att vandra runt hela sjön eller att göra lite längre och kortare turer än så. 

 
IMG_4675.jpg

-Våra fötter sjönk ned i den blöta snön

medan vi började vandra på "the Grotto trails"

 

    Vi bestämde oss för att ta leden som skulle gå emot "the Balanced Rock", som är en populär destination på sommaren. Våra fötter sjönk ned i den blöta snön medan vi började vandra mot "the Grotto Trails", inte tillräckligt för att vi skulle bli blöta, men tillräckligt för att lämna ett djupt spår efter oss. Vi fortsatte vandringen och genade över stenar snett uppåt för att ta oss till vandringsleden som tog oss uppför åsen. När vi började vandra uppför så blev det helt plötsligt väldigt isigt, och jag tänkte att stegjärn hade kanske inte varit helt fel här. Delar av leden var stora stenar som brutits loss från berget av så kallade frostsprängningar under vintern, ungefär så som vi såg det nu, med snö som smält och bildat vatten som sedan frusit till is och lyckats bryta loss stora stenbumlingar. Andra delar av leden var som fina trappor. När det blev brantare och brantare undrade jag tyst för mig själv hur vi skulle kunna ta oss nedför detta isiga berget.    

 
 

    Vi fortsatte att gå på åsen, genom de olika stenformationerna, och mot den leden som tog oss genom lövskogen. 

 
 

    En av mina personliga mål med denna korta vandring var att få se "the Balanced Rock" och ta lite kort där, i somras var det ju så mycket folk där. Då vi närmade oss den leden som skulle ta oss ned till denna sten så möttes vi av is, isstig för att vara mer specifik. Jaha tänkte vi, och så stod vi där ett tag och tänkte oss för, för om vi beslutande att gå nedåt mot stenen skulle det vara nästintill omöjligt att komma tillbaka upp eftersom hela leden där var som täckt av is. Men vi visste även inte alls om det fortsatte vara isigt längre ned eller om vi skulle kunna fortsätta att vandra bortanför stenen. Vi bestämde oss för att gå ändå. 

 
 

    Delar av denna väg var väldigt isig, så pass isig att vi valde att glida ned på baken för att vara på den säkra sidan :) Dessa frostsprängningar (eller taluskon som det faktiskt heter på Svenska) runt sjön är så coola, massa stora stenar att klättra på om man känner för det. Då vi kom tillbaka till parkeringsplatsen så hade det redan hunnit bli kolsvart! 

 
 

    Jag antar att Wisconsin faktiskt inte är så tokigt ändå. Denna staten växer verkligen i mina ögon, det finns många platser man kan åka till relativt enkelt. Har du någon favorit plats i närheten där du bor?

 

Min Sommar Bucketlist och mina Sommarplaner

Backpacking in Yellowstone National Park

 

Sommarplaner

    Ett par andra bloggare (Livet från den ljusa sidan, Fantasiresor, Äntligen Vilse, och säkert några fler) har skrivit om deras sommarplaner. Jag tänkte att jag också skulle dela med mig av mina planer inför denna sommar. Jag vill också dela med mig av min bucket list, alltså sådana saker jag absolut bör pröva på/lära mig denna sommaren också, de kommer i slutet av detta inlägg :)

På vilka platser spenderar du din sommar?

    Alltså i våras så trodde jag aldrig att min sommar skulle bli så innehållsrik som den faktiskt är just nu. Jag kommer åka till Puerto Rico i 8 dagar redan på Torsdag, biljetten bokades för inte alls länge sedan. Det är ingen semester dock, utan enbart fältarbete, så kommer främst spendera all min tid i regnskogen med att mäta träd diameter och ta jordprover. 

 
 

     I juli så kommer jag åka till Yellowstone National Park, alltså den parken ligger så varmt om mitt hjärta just nu. Den resan inkluderar även Tetons National Park. Alltså, två smällar i en, kan det bli bättre? Denna resa är inte heller någon slags semester, utan det blir fältarbete här också. Vi ska försöka räkna ut den mängden kol som finns i det döda träden som är kvar efter olika skogsbränder. Sedan ska vi även räkna antal fröplantor som har kommit upp efter olika bränder.  Jag kommer flyga till Jackson, Wyoming, och sedan flyga tillbaka hem från Bozeman (MT).

 
 

Augusti

    I augusti kommer pappa äntligen och hälsar på igen. Vi har ju planerat denna resa länge och mamma skulle varit med hon också, men nu blev det inte så :( Pappa kommer flyga till Chicago, Illinois där vi hämtar upp honom, och sedan är vi ett par dagar här i Madison, WI. Sedan ska jag och pappa bila från Madison till Bozeman, MT eftersom W och jag ska ha vår bröllopsfest där :) Så kommer vi även att besöka Yellowstone igen förstås, så pappa också får se den parken! Sedan kör vi tillbaka till Madison och ska till ett annat bröllop i Wisconsin, typ som ett sommarkollo bröllop, det ska bli spännande! Sedan åker vi till Chicago ett par dagar så pappa får se den staden också!

 
 

    Resten av tiden så blir det bara jobb här i Madison för min del, jag har precis börjat jobba fulltid, istället för 50%, så nu blir det lite mer press för att bli färdig men denna långdragna doktor.

Hur länge är du ledig i sommar?

    Totalt blir det nog runt en månad som jag kommer vara "ledig". Det kommer väl bli en hel del jobb ändå, för min egen del, annars så blir jag aldrig färdig!

Skulle du vilja åka någon annanstans än de ställen du planerat?

    Jag skulle absolut inte säga nej till en resa till Alaska förstås, men nu var vi ju där alldeles nyss och sedan så har vi varken tid eller pengar till det just nu. 

 

Alaska

 

Hur ser din Midsommar ut?

    Jag är så himla dålig på att fira midsommar här i USA, men har faktiskt gjort det ett par gånger. 

 

Midsummer in the mountains

    Ett av mina favoritminnen av midsommar här i USA är från Alaska, under midnattssolen!  Vi vandrade uppe i bergen och sedan tältade vi, den absolut bästa midsommarnatten i mannaminne!

     I år har jag faktiskt köpt matjessill, men vet inte om jag hellre vill spara den tills pappa kommer. Jag ska nog försöka lägga in lite sill kanske! Det blir eventuellt ett midsommar firande med den skandinaviska gruppen här i Madison, vi får se helt enkelt.

 
 

Vad innehåller dina bästa sommardagar?

    Minna bästa sommar dagar är ute i bergen någonstans, under midnattssolen, sittandes runt en lägereld och bara vara med nära och kära.

 
 

Hur bemöter du en regnig dag?

    Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder, eller? Det är klart att om det regnar för mycket så är det ju väldigt trist. När jag gjorde fältarbete i Alaska så fanns det garanterat inga dåliga väder, du åkte ut i fält i vilket väder som helst. 

 
 

Hur kommer den här sommaren skilja sig från den förra?

    Förra året så flyttade jag ju ifrån min favorit stat Alaska, och hit till Madison, WI. Vi körde ju drygt 700 mil totalt. Sedan så åkte W till Yellowstone och jag var helt själv i denna nya stad, så det tog ett tag att anpassa sig. Jag kände mig ganska ensam men sedan i slutet av sommaren så fick jag jobb och det var en lättnad. Så denna sommaren kommer jag inte känna mig lika ensam förstås, och sedan får jag resa lite mer och även göra mer fältarbete!

 
 

Vilka spenderar du semestern med?

    Jag kommer spendera min semester med min familj, pappa och W och även eventuellt mina svärföräldrar tror jag. Vi får se. 

Har du någon resa inplanerad efter sommaren?

    Mjoo, kanske Alaska, fast vi får se vad som händer. 

Sommar Bucket List

Jag har några saker som jag vill lägga upp på min Sommar Bucket list:

  • Jag vill lära mig att segla
  • Jag vill lära mig att flugfiska och hitta fina sjöar att göra det vid här i Wisconsin
  • Jag vill vandra och upptäcka både nya och gamla ställen
  • Jag vill börja cykla, alltså road biking, vad nu det heter på svenska?
  • Jag vill börja cykla mer mountainbike trails
  • Jag vill börja springa längre distanser igen, och börja med trailrunning igen.

    Vad är dina planer inför sommaren?

 

Skidåkning i Denali National Park

 

Adventure Tuesday

Vår i Denali?

    För ett par helger sedan, då vi åkte tillbaka till Alaska igen, så tog vi oss även till Denali National Park. Vi var så himla lyckligt lottade att vi fick ett sådant fint väder, fast å andra sidan så är det nästan alltid soligt och blå himmel i Fairbanks, mer sällan i Denali, men vi hade tur som sagt. Själva berget Denali är så stort att hon oftast skapar sitt eget väder, det är därför som hon så sällan faktiskt syns.

 
 

För varmt för att skida?

    Nu var det enda negativa med denna skidturen att det faktiskt nästan var för varmt. Helt otroligt i sig, men vi sladdade omkring på våra skidor där ändå. Snön var alldeles för djup för att gå omkring på, så det fick helt enkelt bli skidor ändå, och det gjorde ingenting. Vi packade ned snön vid slutpunkten av vår lilla skidresa, och satte oss ned för att äta lunch. Solen värmde ansikte och vi båda stirrade in i bergen, och tänkte samma sak. Tänk om vi hade haft mer tid, ett tält och mer mat, då hade vi kunnat ta oss in i bergen, och fortsätta vår skidtur. Nu fick det bli en kort dagstur istället. Men vad gör det när du har dessa vyer att beskåda!

 
 

    Snön kommer att finnas kvar tills slutet av April, början av Maj, ibland även längre än så i Alaska. I Madison har våren redan stormat fram. Vi gick till och med omkring i shorts hela förra helgen, shorts och T-shirt, så varmt var det.

 

Kanadalandet

 

Flashback Friday  

Är det här landskapet på riktigt?  

    För nästan ett år sedan så började jag att packa, packa alla mina ägodelar som jag samlat på mig sedan jag flyttade till USA den där sensommaren 2009. Sex år senare hade jag som sagt bra mycket mer prylar än de två väskorna som jag hade med mig från början. Det blir så. Svårare då man ska flytta sedan, speciellt från ett ställe som Alaska, det ligger så långt ifrån resten av USA. Att hyra en så kallad U-Haul, som folk oftast gör i andra delar av USA då de flyttar är alldeles för dyrt. Mest eftersom man kör så himla långt för att komma ut från Alaska och sedan tillbaka till resten av USA. Det blev så att jag sålde en hel del av de möblerna jag skaffat, men packade hela bilen full med allt annat. Skidor, både längd och utför, klättrings utrustning och liknande, de kan man sälja förstås, men att köpa nytt är bra mycket dyrare och sälja begagnat får man inte så mycket för. Jag hade egentligen redan fått ned en hel del sedan tidigare till Madison, men nu så packades helt enkelt bilen med de resterande bohaget och så begav vi oss. Bort från Fairbanks, och Alaska, in i Kanada och dess djupa skogar. En helt otrolig upplevelse som ni alla bör försöka göra någon gång i ert liv. Vilket landskap.

 
 
Have you gazed on naked grandeur where there's nothing else to gaze on,
Set pieces and drop-curtain scenes galore,
Big mountains heaved to heaven, which the blinding sunsets blazon,
Black canyons where the rapids rip and roar?
Have you swept the visioned valley
  with the green stream streaking through it,
Searched the Vastness for a something you have lost?
Have you strung your soul to silence?
Then for God's sake go and do it;
Hear the challenge, learn the lesson, pay the cost.
- Call of the Wild, Robert Service
 
 

    Har du någonsin varit till Kanada? Om inte så måste du verkligen försöka åka dit.

 

Jag vill inte gå miste om någonting

 
"Up with the sun at four to watch sunrise and the sight of the awakening land. It seems a shame for eyes to be shut when such things are going on, especially in this big country. I don't want to miss anything" 

Onsdagstankar

Alaska i mina tankar

    Vi bodde hos en kompis utanför Denali National Park, i en så kallad "dry cabin", du vet utan rinnande vatten, såsom min stuga var då jag bodde i Alaska också. Vi hade varit i Alaska lite mer än en vecka, och spenderade sista helgen i Denali. Jag som saknat Alaska så himla mycket var kanske ännu mera dragen till Alaska nu, än tidigare, de sägs att då Alaska har tagit grepp om ditt hjärta så släpper det aldrig, aldrig någonsin. Efter middagen så hittade jag en bok i bokhyllan, "One Mans Wilderness", alltså en mans vildmark. Jag blev helt fast efter första meningen i kapitel 1. "Uppe med solen vid fyratiden för att kolla på soluppgången och för att se när landskapet vaknar till liv. Det känns som en vanheder att sova när något så storlaget pågår, speciellt i detta landskap. Jag vill inte gå miste om något sådant". Vilken text va? För det är precis så som jag känner då jag har spenderat otaliga timmar på att ta kort, eller bara vara ute i det vilda, inte bara i Alaska utan även på andra ställen. Innan vi sedan flög hem så köpte jag den boken, för att eftersom jag nu inte bor i denna stor