I Backspegeln 2017, del 4

 

Fredags Tillbakablick

Oktober

    Så kom Oktober, och mera jobb förstås! Vi hade några kompisar över på middag, en middag fylld av köttbullar, snaps, och trevligt sällskap! I slutet av Oktober så åkte vi till New York, den där stora staden som jag har absolut noll intresse för. Men jag vandrade mycket genom Central Park, ungefär 14 km varje dag. Central Park är så oerhört stor, den är ungefär 4 km lång och 0.8 km bred, och det finns många småvägar inne i parken. Efter det åkte vi till Princeton. Har du aldrig varit i Princeton så kan jag varmt rekommendera det stället. Ungefär som England på steroider. Fina gamla byggnader med spiror och torn, och alla dessa stora lövträd som finns runtom! 

 
 

November

    November kom och med den mer höstfärger. Höst har blivit en sorgsen månad för mig, sedan mamma dog 2016. Denna November kom med dåliga nyheter igen, W's katt Olive blev sjuk och det slutade med att hon dog ungefär en vecka efter att vi börjat märka att något inte riktigt var som det skulle. Vi skulle till sist avliva henne hos veterinären men precis som Olive alltid har varit så dog hon helt av sig själv innan de hann göra henne redo för avlivning. Hon var bara 8 år, så det var väldigt oväntat. Vår fina lilla Alaska katt. Vi har ju en till Alaska katt, Tycho, men vi saknar ju förstås Olive väldigt mycket. 

 
 

December

    December, och ännu en Jul i USA. Detta året åkte vi inte till Bozeman, utan vi stannade i Madison. Jag bakade och bakade, saffransbullar! Ingen snö hade vi dock, och dagen innan Julafton så var jag lite nedstämd, min första Jul i USA utan snö, kändes väldigt snopet. Jag som älskar snö och kallt väder. Men sedan så vaknade jag på Julaftonsmorgon och såg att det snöade! Vi åkte till en park utanför Madison och vandrade, det var bara vi i Parken, väldigt konstigt tyckte vi. Vi firade Jul med både Svenska och Amerikanska traditioner, precis som vi gör varje år.  På Julafton hade vi även en brasa utomhus, så mysigt. 

 

I Backspegeln 2017, del 3

 

Fredags Tillbakablick

Juli

    När juli till sist kom så hade vår trädgård nästan helt exploderat, med sin produktion av grönsaker alltså. Vår dill jag planterade växte i princip om mig. Gurkorna växte även dom som aldrig förr, helt otroligt. Jag hade mycket gurka att lägga in de kommande månaderna. Fältsäsongen var inte helt över för min del och i Juli så flög jag till Jackson Wyoming och the Tetons för att hjälpa W min fältarbete i Yellowstone. Vi fick förstås in lite kortare dagsvandringar utanför själva fältarbetet, eller ja korta och korta, sisådär 21 km blev till en dag. När jag till sist var tillbaka i Madison så väntade trädgården på mig, jag hade varit orolig att den skulle dö utan min tillsyn men den hade växt förvånansvärt bra.

 
 

Augusti

    Många saker hände i Augusti, mer inläggning av gurka och rödbetor förstås. Men det bästa som faktiskt hände var att pappa kom, för att vara med på vårt andra bröllop, vårt bröllop med alla våra nära och kära. Eller ja, de som kunde komma förstås :) Sedan planerade vi vår resa till Montana och även den korta turen in till Yellowstone. W åkte till Portland på konferens och jag och pappa bilade till Montana själva. Första dagen körde vi ända till Badands National Park, en bilresa på 119 mil....ja det var långt men det finns ju inte riktigt något annat skoj vi ville uppleva mellan Madison och Badlands. Vi tältade där en nätt och 6 på morgonen fortsatte vi vår resa till Beartoot pass, som var ungefär 76 mil. Där slappnade vi av då vi fått den näst sista tältplatsen och lagade mat och drack öl, och kollade på solnedgången. Pappas andra tältning på flera årtionden. Sista dagen körde vi bara 25 mil. Vi körde genom Yellowstone sist, och var framme i Bozeman tidigt på eftermiddagen. Vi spenderade ytterligare en dag i Yellowstone och sedan körde vi mot Homestake Pass en rökig morgon och gifte oss i sommarvarma vindar med djupa skogar och berg bakom oss. Vägen tillbaka till Madison tog vi via the Black Hills och Mount Rushmore. Väl tillbaka i Wisconsin så åkte vi till ett bröllop på ett sommarläger och hade en par underbara dagar innan sista resan till Chicago för att lämna pappa på flygplatsen.

 
 

September

    Temperaturerna var fortfarande väldigt milda även i September och vår trädgård producerade fortfarande en hel del grönsaker. Vi fick in några kortare vandringar men i stora lag så var September en återhämtnings månad. 

 

I Backspegeln 2017, del 2

 

Fredags Tillbakablick

April

    Den första dagen i April så åkte vi skidor i Denali National Park. Alltså själva förmågan att kunna göra detta är väldigt häftigt tycker jag. Det är också något jag saknar extremt mycket nu, något som jag när jag levde i Alaska tog för givet. Jag förstår nu verkligen vilken helt annorlunda värld jag faktiskt levde i. I Madison så var våren redan mer än väl på väg och jag började springa igen. Jag planterade även våra två små lådor vi har på baksidan av huset, eller små och små, det är väl kanske ganska stora ändå. Sedan anmälde jag mig till ett halv maraton, och precis som vanligt med  mig så kände jag att jag var tvungen att testa och se om jag kunde springa så långt helgen innan. Sagt och gjort, det kunde jag, men eftersom jag även inte hade tillräckligt med träning i ryggen och i största allmänhet nog var väldigt out of shape, så skadade jag en sena/muskel och kunde inte springa själva loppet veckan efter. Jag firade dock med en chokladbit i sängen efter mitt egna halvmaraton.     

 
 

Maj

    När sedan Maj kom så hade vi helt klart sommar temperaturer, alltså 20-30 grader. Vi åkte bland annat till Minneapolis där Ws bror blev utexaminerad från hans juristlinje. Vi hade ett par after work med kompisar på en härlig bar som även har världens finaste hund. Sedan åkte vi även upp till Chequamegon-Nicolet National Forest. En skog som tyvärr var full av fästingar. Dagarna där var relativt regniga, men vi fick lite sol ändå. Vi åkte på en lång mountainbike runda i skogen också, sisådär 20 km, och jag var så glad när vi äntligen kom tillbaka till bilen. 

 
 

Juni

    Vi körde lite mer mountainbike i Juni och sedan åkte jag till Puerto Rico för fältarbete. Jag spenderade ungefär en vecka ute i djungeln, på både privat område och även i El Yunque National Forest. Jag gillar ju inte riktigt värme sådär jättemycket men Puerto Rico var väldigt vackert. Jag tänker ofta på vad som hände med alla fina människor vi stötte på, speciellt en äldre kvinna som bodde uppe i bergen, i ett hus i väldigt dåligt skick, jag hoppas hon klarade sig. Djungeln var full av träd, buskar och växter som alla hade en sak gemensam, taggar och gift. Det finns inga större herbivorer i Puerto Rico, så väldigt intressant att se. Jag spenderade aldrig någon tid i San Juan, men fick ett par timmar på stranden den sista dagen i Puerto Rico. Jag kom tillbaka till Madison lagom till Midsommar och gjorde en väldigt god jordgubbstårta. Sedan så skördade jag även de första rödbetorna, helt otroligt tidigt, och det var även väldigt goda!

 

I Backspegeln 2017, del 1

 

Fredags Tillbakablick

Första kvartalet 2017

    Jag kan inte förstå hur fort 2017 gick förbi. Mitt första hela år i Madison, Wisconsin. Som vanligt så har en hel del hänt under 2017. I Januari så firade vi andra dagen av året med att åka skidor och sedan i Februari så hade vi helt plötsligt 16 grader C. Till sist kom Mars med en resa till mitt favoritställe, Alaska. 

Januari

    Vi spenderade som sagt andra dagen på det nya året med att åka till Maverick Mountain, som är en gammal skidort ett par timmar utanför Bozeman. VI körde dit redan den 1a Januari, genom snöoväder och väldigt dåligt väglag. När vi till sist kom fram så gick vi direkt till några varma källor som även finns vid skidorten. Tyvärr så var inte de heta källorna så värst heta, men det kan ju även ha varit för att det var -30 till -35 C. Dagen efter så begav vi oss till skidliften, vi var de första där, och det kanske inte var sådär jättekonstigt eftersom det var dryga -30 grader C. Innan vi åkte tillbaka till Madison från Bozeman så åkte vi även till Madison River och vandrade lite. När vi väl kom tillbaka till Madison så var det förstås fortfarande relativt kallt, men vi körde lite curling inomhus innan månaden tog slut. 

 
 

Februari

    Februari så hade vi väldigt konstigt väder. Efter att ha varit väldigt kallt så blev det helt plötsligt 16 grader. Vi åkte till Devils Lake State Park där vi varit flera gånger förr, och det blev en ganska isig men vacker vandring. Sedan gjorde vi korv, eftersom vi fick en KitchenAid del som stoppar korv. Sedan åkte vi upp till norra Wisconsin, Northwoods som det kallas. Innan Februari var slut så hade isen på sjöarna redan börjat smälta. 

 
 

Mars

    Så kom då Mars, men inte våren. Vi fick fortfarande snöoväder, och jag bakade semlor för andra gången detta år. Vi åkte även till Minneapolis för att gå på Guillermo del Toros utställning, som jag älskar den direktören. Att gå igenom den utställning var en blandning mellan wow, oh och eek. Sedan åkte vi äntligen till Alaska igen! Vi åkte till Castner Glacier, en glaciär några timmar öster om Fairbanks. Vi åkte även till Denali och eftersom vi lyckades tajma vår resa så bra så fick vi även bo i en kompis stuga.