NYC Parker och Stadsplanering

Att Promenera genom alla dessa Parker

Ända sedan vi flyttade hit till New York och Manhattan så har vi varit till Morningside Park många gånger. Eller varit och varit, det är ju så att vi promenerar genom den parken varje morgon på väg till jobbet, eller i alla fall jag gör det. Det tar ungefär 30 minuter att ta sig från vår lägenhet på östra sidan av Manhattan till västra sidan av Manhattan och Columbia University. Promenaden tar en även genom Marcus Garvey park, som även den är en väldigt fin park, och Mount Morris Historic District. Här uppe, speciellt på östra sidan runt oss så finns det nästan inga höga byggnader, men då man går västerut efter Morningside Park börjar de smått ta vid.

Morningside Park, i slutet av April:

Precis som jag nämnt tidigare så älskar jag statistik, grafer och all möjlig dokumentation, och NYC har skapat helt fantastiska 3D kartor på alla byggnader i hela Manhatta, och andra delar av staden. På kartan kan man även göra valet att färglägga dem beroende på hur höga de är. Om du tar en närmare titt på Östra Harlem så kan du se att majoriteten av byggnaderna är mellan 10-25m höga, och går man mot Central Harlem så blir de lite högre, men fortfarande under 50m. Det finns såklart en eller två höga byggnader här i området också, men inte alls lika många som man ser söderut på Manhattan förstås.

Marcus Garvey Park i mitten och till slutet av April:

Om du är ännu mer intresserad av demografin här i NYC så kan jag även rekommendera denna pfd kartan från NYC’s stadsplanerings kontor. Den kartan har även de olika stadsdelarna utskrivna om du är intresserad av det. En annan sak som du kan se på kartan är topografin av staden, och speciellt om du kollar på Morningside Park så ser du att öster om parken är det relativt platt och precis där parken börjar och västerut så blir marknivån mycket högre. Man kan även se mer information om de olika stadsdelarna genom att besöka stadsplanerings kontoret på denna hemsidan, samt denna. På ett sätt så är NYC som en modell stad, mycket experiment och studier har gjorts om staden när det kommer till stadsplanering och hållbarhet och allt mittemellan. Det är alltid kul att se allt som görs här i staden.

Mount Morris Park Historic District:

För ett par veckor sedan så skrev jag även om alla kartor man kan få från NYC Parks och Central Park Conservancy. Om du är intresserad av att veta vad det är för träd du promenerar förbi på gatan kan du spana in NYC Parks lista över alla träd i NYC, det är faktiskt helt otroligt om man tänker på det, att de dokumenterat varenda träd. Man kan även rapportera om ett träd behöver tillsyn på webbsidan, och när den senaste tillsynen ägde rum. Man kan klicka på alla individuella träd för att se vilken art det är, och hur mycket koldioxid trädet tar upp per år. Om man zoomar ut så kan man även se vilka områden som har högst densitet av träd, mörkgrön representerar en hög densitet och ljusgrön en låg densitet. Vet du om någon annan stad har något liknande?

Morningside Park i slutet av April:

En Vår som Håller i Sig

IMG_2072-April 03, 2019.jpg

När jag bodde i Alaska så var ju våren väldigt kort, som jag nämnde i ett tidigare inlägg. Den var så kort så man nästan kunde missa hela våren om man råkade blinka. Jag minns inte om våren var sådär jätte spektakulär i Madison, det enda jag direkt minns är Magnolian utanför jobbet som blommade. Våren kom även väldigt sent till Madison förra året så kanske därför minnet inte är på topp.

28 April 2018, Wyalusing State Park, Wisconsin:

När vi precis flyttat hit till New York var jag ganska förvånade över hur mycket grönområden det fanns på Manhattan, ja alltså bortsett från Central Park. NYC Parks har ett samarbete med grannskapen som heter Green Thumb, som jag även nämnt tidigare, och det finns en hel uppsjö av kolonilotter runt hela NYC, inte bara i Manhattan. I East Harlem finns det faktiskt en hel del, kanske inte så konstigt eftersom det är lite mindre utvecklade bostadsområden här i krokarna. Vi har även tre andra stora parker i närheten där vi bor, Randall Island, som förstås är en ö i East River, Marcus Garvey Park och Morningside Park. Madison har förstås bra mycket mer grönområden, och i Alaska så bodde man ju i princip i skogen.

26 Mars 2019, Morningside Park:

April 1st 2019, Washington Square Park:

3 April 2019, Central Park:

Vi åkte till Colorado och Denver förra veckan, men innan det tog jag en promenad i Central Park igen. Där hade körsbären på västra sidan av Onassis reservoir redan börjat blomma. Häromdagen gick jag dit med W igen, det mesta av blomningen var över, men det var fler träd som bara knoppat än, så det blir nog mer körsbärsblomning till veckan. Om man blickade mot östra sidan så såg man de vita körsbärsträden i ful blomning.

April 3rd 2019, Central Park:

En annan sak som alltid förvånar mig här är alla dessa appar och statistik program som man kan ladda ned och även gå in på online som handlar om just NYC osv. Jag hittade tex den här guiden från Central Park Conservancy som guidar dig genom de olika körsbärs och magnolia blomningarna. Enligt den guiden så är det Yoshino Körsbärsträd som blommar på östra sidan av reservoaren och Kwanzan träd på västra sidan av reservoaren. Körsbärsträden på västra sidan är alltså lite mer rosa, medan körsbärsträden på östra sidan är mer vita. Man kan även besöka blomnings guiden för de populäraste blommorna på deras hemsida, och man kan även besöka NYC Parks för att se vilka träd och blommor som slagit ut.

Runt Columbia Universitetet så har körsbärsträden och magnolian slagit ut och är i full blomning. Jag är ju van vid att magnolian bara blommar i ett par dagar, men här verkar det som blomningen håller i sig längre. Fast allt det där beror ju förstås på temperaturen och mängden regn och blåst förstås.

Du Kommer Att Förblöda Innan Vi Hinner Tillbaka

Fredags Tillbakablick

Fältarbete i Nome, Alaska

Juli 2018

Jag hade ju turen att hjälpa till med lite fältarbete i Alaska förra sommaren, och vilket kaos det var dagarna som ledde upp till avresan. Vi hade you packat alla våra ägodelar, eller njae det mesta, i en liten container som senare skickades till New York (eller New Jersey för att vara exakt). Vi städade lägenheten från topp till tå medan jag lyssnade på lite olika sommarpratare på radion. Det var ju inte så att det var väldigt skitigt, men jag är ju så att jag vill städa ordentligt, speciellt då det var våra vänner som skulle flytta in. Vi hade ju den stora turen att flytta in i lägenheten på Manhattan under en av de varmaste dagarna på hela sommaren i staden. Jag tror temperaturen nådde 40C, perfa för mig som tycker att 20 grader är varmt liksom. Först tog det ett tag att hitta parkering, och sedan fick vi bära alla saker runt kvarteret för att komma till lägenheten. Efter flera timmar med bärande och sedan en tur till affären för proviant, öl och mat, så satte vi oss äntligen ned på soffan när kvällen nalkades. Då såg jag en mus i lägenheten. Två dagar senare så spanade jag på glaciärer och berg igen, från flygplanet på väg till Alaska och Nome. Där var temperaturen runt 10 grader. Vi fick ändå ungefär 21 grader några dagar senare, och det är precis i toppen av min komfortzon då det gäller temperaturer.

Somrarna i Alaska är nästan som en saga. Det där oändliga ljuset som alltid håller en vaken längre än man bör, men som sedan omvandlas till en oändlig energi morgonen efter och sedan så fortsätter cirkeln om och om igen. Det tog ungefär en timme eller så att ta sig ut till fältarbetet varje morgon, ja och sedan tillbaka in till Nome igen. Då man kör mot fältarbete så kör man på en väg som så småningom slutar mitt ute i ingenstans. Det finns inget vägnät som fortsätter till resten av alla vägar i Alaska. Det enda sättet att ta sig till Nome är att flyga, eller komma med båt. På vintern skidar folk, åker hundspann, går, springer eller åker snöskoter för att ta sig till staden, ja utöver att flyga då. Det känns alltid så konstigt att tänka sig en plats som man bara kan åka till med flyg, en plats som befinner sig ute i vildmarken. Det är ännu viktigare att tänka på säkerheten då man befinner så långt ut med noll mobiltäckning. Om du gör dig illa här, bryter ett ben, eller skär dig själv så är du trubbel. Nästan alla jag känner bär på en fickkniv av något slag, det är ju bra att ha för alla möjliga olika anledningar. Men det är samtidigt viktigt att tänka på vad för underlag du använder kniven på. För det är ju så att vi som människor är vana vid att lägga saker i knäet för att fixa det, och slinter man med en kniv där och skär sig själv i låret kan man förblöda innan man hinner tillbaka till civilisationen. Det är ju även en av anledningarna till varför det är så viktigt och bra att ha någon slags säkerhetsutbildning i backfickan. Jag har aldrig tagit en officiell säkerhets utbildning, men har tagit lite korta kurser här och där om olika lösningar och hjälpmedel man kan använda sig av om olyckan är framme ute i fält. Men de små kurserna är ju långt ifrån den stora kunskapen man får med sig av att ta NOLS kurser såsom Wilderness First Responder. Har du tagit någon säkerhets kurs som är fokuserat på äventyr ute i vildmarken? Jag ska försöka att ta den kursen nästa gång jag får ett tillfälle.