Posts filed under Livet i New York

Där Chambers Street Slutar och Rockefeller Park Börjar

Livet i New York

Rockefeller Park och Bronsstatyer

    Idag har de utlovat extrem hetta i stan, så det är väl kanske passande att stanna inomhus då? De pratas om temperaturer uppemot 35 grader, och det ska visst kännas som typ 40 grader. Nog hade vi så här heta dagar i Madison också, kanske inte lika frekvent men de existerade. I Fairbanks och Alaska å andra sidan hände det aldrig. Där var de istället varningar om luftkvaliten som man hörde på radion till morgonkaffet. Brandrök från all tusentals hektar mark som varje sommar brinner under sommaren, eller varning för luftföroreningar i form av tex avgaser som lägger sig som ett lock över stan under vinterhalvåret. Nu har jag vant mig vid dessa värmevarningar jag hör på radion och vet när man kanske borde eller inte borde ge sig ut på äventyr. En sak som hela tiden överraskar mig här i stan då jag väl ger mig ut på äventyr är alla dessa parker, och även träd och buskar som faktiskt finns på de mest oanade platser. Häromveckan så åkte jag söderut på Manhattan, ända till Brooklyn Bridge. Därifrån svängde jag av mot vattnet på västra sidan av Manhattan, via Chambers Street. Där Chambers Street slutar finns Rockefeller Park, den är ansluten till Hudson River Park som går norrut längs västra sidan av Manhattan. Det första jag såg då jag kom närmare parken var en staty till vänster som såg lite egendomlig ut, och sedan så såg jag alla andra bronsstatyer i parken som gränsar mot Chambers Street. Det är bronsstatyer som föreställer små figurer, människor, bankmän, rånare, arbetare, pilgrimer, rovdjur och villebråd. Om du besöker New York så är den här delen av parken med dessa bronsstatyer definitivt värt ett besök, om du behöver skugga, fina vyer och en avslappnande plats. För det är ju så att New York är en storstad, mycket större än de flesta andra städer, mycket turister och folk i största allmänhet. Ändå så var det endast en annan person som satt i denna delen av parken med bronsstatyerna då jag var där. Det är väl som National Parker kan jag tänka mig, få går liksom off the beaten path. De går dit de stora turistattraktionerna är och missar kanske de mindre populära ställena. 

Stadsparker och Temperaturskillnader

    Visste du att skogsmarker är svalare än städer? Och att stadsparker kan vara uppemot tre grader svalare än resterande staden runtomkring, och även svalare under kvällstid? Detta fenomenet att byggnader kan vara mycket varmare än skogsmarker eller parker för den delen kallas Urban Heat Island, eller urbana värmeöar som det faktiskt heter på svenska. Mörka och icke reflektiva byggnader absorberar värme och släpper ifrån sig denna värme under dagen, och gör då det området varmare än områden med parker. Vegetationen däremot kyler ned landskapet genom evapotranspiration, och en park med relativt fuktig mark kommer således att ha en svalare temperatur än de övriga stadsdelarna. Detta koncept är förstås mycket mer komplicerat än att jämföra mörka byggnader och vegetation, men summan av kardemumman är att parker är mycket svalare än stadskärnor utan närhet av parker. Det kan man även se om man kollar på temperatur och vegetations kartan nedan, som är från  NASA. Så tänk på det nästa gång du besöker en park!

Bilder från Chambers Street, Rockefeller Park och Hudson River Park:

    Har du en favoritpark som du alltid besöker i din stad (eller någon annan stad för den delen)?

New York - De Första Intrycken

New York City Livet

    Vi har nu bott i New York mer än en månad, och har till och med spenderat lite tid tillsamans här. Innan vi gjorde oss hemmastadda här i New York var det ganska kaosartat. Jag jobbade ända till dagen innan vi packade vår pod (läs container). Dagen efter vi packade vår pod så spenderade vi hela dagen med att städa lägenheten i Madison, och sedan packade vi bilen. Det är alltid spännande och skrämmande att packa bilen på det viset, kommer allt att få plats? Vi fick göra oss av med några saker tyvärr, som alltid, men vi kom iväg till slut iallafall. Det tar ungefär en och en halv dag att köra till New York från Madison. Bilen var fullpackad och Tycho, vår katt var förstås med. Två dagar senare var vi framme i New York, och det gick förvånansvärt lätt att köra i New York och Manhattan (eller W körde ju, så vad vet jag). Att hitta en parkeringsplats var desto svårare. Vi var tvungan att bära allt runt kvarteret, och var helt utmattade när vi till slut hade tömt bilen. Sedan fick vi städa, och efter det var det i princip läggdags. Nästa dag var det dags att fortsätta städa, sedan gå till Costco och till Target, för att köpa mat och andra saker vi behövde till lägenheten. Dagen efter, klockan åtta på morgonen satt jag på ett plan till Nome, Alaska. När jag sedan kom tillbaka så hade W redan åkt till Boston, och sedan skulle även han till Alaska. Så vi hade inte riktigt spenderat några dagar här i New York tillsammans förrän ungefär de senaste två veckorna. 

Manhattan

    Man hör konstant polisbilar, brandbilar, ambulanser och folk som tutar. Det blir mindre högljutt senare på kvällarna förstås men det är något man annars hör nästant konstant. Många New York bor är väldigt aggressiva och intensiva. Det är nästan som att dom glömt bort att det finns bra människor på denna jord också. Folk skriker på varandra, på gatan, i affären ja överallt i princip. Ibland undrar jag om det ens finns några glada New Yorkbor. De två första främlingarna här i New York som jag mötte var på vägen till Alaska. Den första, chauffören till flygplatsen sa att han tyckte synd om mig, att jag skulle bo här i New York som var det värsta stället på jorden, hur elaka folk i staden var, och aggressiva. Den andra personen var en kvinna jag satt bredvid på väg till Seattle från New York. Hon tyckte också synd om mig, som nu skulle bo i New York. Hon lämnade New York bakom sig och var på väg till sin hemstad Seattle, hennes man kunde komma senare om han ville, för hon skulle definitivt inte stanna kvar i New York. 

Östra Harlem Harlem aka El Barrio, Spanska Harlem

    Vi bor i östra Harlem, eller spanska Harlem som det även kallas, tillsammans med El Barrio som betyder grannskap på spanska. Östra Harlem har en hög andel från just Puerto Rico, men även andra latinamerikaner. Förr i tiden, på 1800 talet och tidigt 1900 tal så var östra Harlem mestadels ett italiensk grannskap. Idag så finns den exklusivaste restaurangen i hela USA här i östra Harlem, en italiensk restaurang som heter Rao's. Det närmsta vi har kommit till Rao's, ja förutom då vi gick förbi, var då vi köpte deras kända tomatsås på vår lokala mataffär. Som du kanske förstår så är det än stor blandning av en hel del kulturer, inte bara latinamerikanska, här i östra Harlem. Det innebär även att vi kommer att ha många olika restauranger att testa under vår tid här. Varje dag har varit extremt varm, iallafall för mig, runt 27-32 grader C och oftast mer än så. Nätterna har inte varit under 20 grader förrän nu. Vår AC har konstant gått på nätterna annars, men nu så har temperaturerna äntligen börjat gå nedåt igen på nätterna, eller iallafall den senaste veckan.Vi har även kunnat ha fönstren öppna under dagarna den senaste veckan, och på nätterna, som skapar en skön bris genom lägenheten. 

Central Park och små kolonilotter

    På helgerna så har vi gjort våra veckosysslor, det vill säga, tvättat, städat, handlat osv. Men vi har även haft tid till att utforska Central Park lite mer. Central Park är faktiskt ett historiskt landmärke, National Historic Landmark, vilket innebär att USA utnämnt det till en enastående plats, vilket det verkligen är. Central Park har även lagts till på den preliminära listan till  UNESCO World Heritage Sites. Förra helgen så gick vi till Central Park och hade en liten picknick. Vi spelade cribbage, som är ett av mina favorits kortspel sedan jag flyttade till USA.  Norra Central Park har färre turister än södra Central Park, och det är även i Norra Central Park som vi som oftast håller till. Det finns förstås en hel del andra parker är i New York, eller specifikt Manhattan, men även en massa små kolonilotter. Det är ett sammarbete mellan NYC parks och de olika grannskapen. Det kallas för Green Thumb och är den största kolonilotts föreningen i hela USA. Dessa små kolonilotter drivs av de olika grannskapen, och vem som helst i området är välkommen att bli medlem. Kolonilotterna är förstås inte öppna för allmänheten hela tiden, utan då och då, när några från området är inne på deras lilla kolonilott. Man kan förstås få ta en tur i dessa små trädgården om man råka få förbi då någon är därinne. Vi har några kolonilotter precis i området där vår lägenhet är, som jag kommer försöka bli medlem i. 

Vi ska Flytta - Till New York

IMG_3284.jpg

New York City

Den Stora Flytten

Att vara Svensk i USA

NYC - New York City

    Förra året bokade vi en resa till New York. W skulle på en workshop och jag passade på att följa med, och så kunde jag även då förnya mitt pass som skulle gå ut denna sommar. Det finns bara två ställen i hela USA där man som svensk kan förnya sitt svenska pass, Washington DC och New York. Det finns  mobila passenheter varje år på diverse andra ställen, men dessa mobila passenheter fylls upp på direkten, så det är väldigt få som verkligen kan utnyttja dem till fullo. Senaste gången (ja förutom förra året nu) då jag förnyade mitt pass så kombinerade jag det med en resa hem, för det kostar ungefär lika mycket att flyga hem från Fairbanks till Stockholm som det gör att flyga till New York och betala hotell osv. 

Höst i New York

    Medan W var på sin workshop så spanade jag in staden lite mer. Jag har tyvärr aldrig riktigt gillat New York som stad, men nu kommer jag alltså ha ungefär två år att börja gilla staden på mina villkor. Då när vi var där förra året så gick jag i genomsnitt 14km per dag. Jag är väl inte jätteintresserad av att ta tunnelbanan överallt, men det kanske ändrar sig nu. Det är ju inte första gången som jag besökt New York. Jag var där för första gången då jag var 6 år, ja om det nu ens räknas. Sedan var jag där då jag var runt 20 år och fick inte någon mer positiv inställning till staden. 

Central Park

    Det bästa med Manhattan är ju helt klart Central Park. Medan jag har spanat in staden mer och mer nu så har jag även upptäckt alla gröna områden staden har att erbjuda. Det var även något jag reflekterade över då vi var där i höstas. Många små parker, precis som i Madison (inte alls lika många dock, men ändå), gömda mellan hus mitt i staden. Mitt favorit ställe hitintills är väl kanske ändå Central Park. Central park är en sådan stor park, och det tog inte lång tid förrän jag gick omkring på småvägar där ingen annan syntes till. 

Hur flyttar man till New York?

    De senaste veckorna har vi funderat på hur vi ska flytta till New York. Jag tror vi har kommit fram till att vi ska hyra en liten container där vi kan få in några av våra större möbler, och sedan skicka den till New York. I slutet av Maj kommer vi att köra till New York med en liten del av alla våra saker, och lägga in de ägodelarna på lager utanför staden. Vi hoppas sedan att vi kommer kunna få plats med resterande saker då vi flyttar på riktigt senare in Juni. 

Vart i New York ska vi bo då?

    Ja det är en ganska enkel fråga att svara på, om än lite komplicerad ändå. Vi ska fokusera på Manhattan, för att inte få en alltför lång restid till jobbet så måste det bli i norra delen av Manhattan, runt och norr om Columbia Universitet. Det finns många småstadsdelar där uppe, Upper West Side, Washington Heights, Harlem, och Sugar Hill. Norr om de stadsdelarna har vi Hudson Heights, Fort George och Inwood. De platserna ser jättefina ut, och verkar ha mycket grönområden, men de är tyvärr lite för norrut för oss. Vi har förstås lusläst internet om hur man hittar lägenhet i New York och hur mycket en hyra går på, Manhattan är förstås den dyraste delen av New York man kan bo i. New York är en av de dyraste städerna i USA man kan bo i, men New York har faktiskt inte den högsta hyran av alla storstäder i USA. Kan du gissa vilken stad i USA som har den högsta hyran?  Jag ger dig svaret längs ned i det här inlägget. Eftersom vi måste räkna in restid till jobbet och försöka hålla den under 1 timme, så är det ändå Manhattan vi måste fokusera oss på. Norra delen av Manhattan har färre skyskrapor, men även färre turister, och jag tror att vi kan hitta ett fint ställe i de krokarna. Annat än att faktiskt hitta en lägenhet i New York så måste man även vara försiktig med de lägenheter man ser på nätet. Många lägenheter existerar inte, och folk blir lurade att betala lägenheter som inte tillhör den som lägger ut bilderna på lägenheten. Andra använder stulna bilder för fina lägenheter för att locka till sig lägenheter och visar sedan helt andra lägenheter som är i mycket sämre skick. Man får läsa historier om alltifrån vägglöss till stora brottsområden. Vissa hyr även mäklare, ja mäklare för hyresrätter som sedan tar 10-20% av årshyran i arvode. Vissa betalar uppemot 3000$ i månaden för en studio lägenhet. Vi hoppas vi kan hitta en bra lägenhet utan mäklare, men vi får se hur det går. 

    Vilken är din favoritstadsdel i New York? Har du spenderat någon tid i norra Manhattan? Nu till svaret på frågan, Vilken stad i USA har den högsta hyran? Kanske inte så förvånande, men det är San Fransisco, CA. Iallafall om man jämför median hyran för en etta eller tvåa (etta innebär här ett sovrum, tvåa innebär två sovrum).