Posts filed under Äventyr

Falsk Vår

 

Äventyrs Tisdag

    För ett par månader sedan så hade vi helt otroligt väder, det blev jättevarmt helt plötsligt, från kanske minusgrader till nästan 12 grader C. Vi bestämde oss för att åka till Devils Lake State Park, där var jag ju i somras på en jättevarm dag. Devils Lake State Park ligger bara en timme ifrån Madison, så det är nog därför den är så populär på sommaren, det och det faktum att det är en stor sjö som man kan bada i förstås. Det är nästan ingen som besöker parken på vintern, alltså jämförelsevist. Precis som namnet avslöjar så kretsar parken runt en stor sjö men jättefina klippor på två olika sidor av sjön. Det går att vandra runt hela sjön eller att göra lite längre och kortare turer än så. 

 
IMG_4675.jpg

-Våra fötter sjönk ned i den blöta snön

medan vi började vandra på "the Grotto trails"

 

    Vi bestämde oss för att ta leden som skulle gå emot "the Balanced Rock", som är en populär destination på sommaren. Våra fötter sjönk ned i den blöta snön medan vi började vandra mot "the Grotto Trails", inte tillräckligt för att vi skulle bli blöta, men tillräckligt för att lämna ett djupt spår efter oss. Vi fortsatte vandringen och genade över stenar snett uppåt för att ta oss till vandringsleden som tog oss uppför åsen. När vi började vandra uppför så blev det helt plötsligt väldigt isigt, och jag tänkte att stegjärn hade kanske inte varit helt fel här. Delar av leden var stora stenar som brutits loss från berget av så kallade frostsprängningar under vintern, ungefär så som vi såg det nu, med snö som smält och bildat vatten som sedan frusit till is och lyckats bryta loss stora stenbumlingar. Andra delar av leden var som fina trappor. När det blev brantare och brantare undrade jag tyst för mig själv hur vi skulle kunna ta oss nedför detta isiga berget.    

 
 

    Vi fortsatte att gå på åsen, genom de olika stenformationerna, och mot den leden som tog oss genom lövskogen. 

 
 

    En av mina personliga mål med denna korta vandring var att få se "the Balanced Rock" och ta lite kort där, i somras var det ju så mycket folk där. Då vi närmade oss den leden som skulle ta oss ned till denna sten så möttes vi av is, isstig för att vara mer specifik. Jaha tänkte vi, och så stod vi där ett tag och tänkte oss för, för om vi beslutande att gå nedåt mot stenen skulle det vara nästintill omöjligt att komma tillbaka upp eftersom hela leden där var som täckt av is. Men vi visste även inte alls om det fortsatte vara isigt längre ned eller om vi skulle kunna fortsätta att vandra bortanför stenen. Vi bestämde oss för att gå ändå. 

 
 

    Delar av denna väg var väldigt isig, så pass isig att vi valde att glida ned på baken för att vara på den säkra sidan :) Dessa frostsprängningar (eller taluskon som det faktiskt heter på Svenska) runt sjön är så coola, massa stora stenar att klättra på om man känner för det. Då vi kom tillbaka till parkeringsplatsen så hade det redan hunnit bli kolsvart! 

 
 

    Jag antar att Wisconsin faktiskt inte är så tokigt ändå. Denna staten växer verkligen i mina ögon, det finns många platser man kan åka till relativt enkelt. Har du någon favorit plats i närheten där du bor?

 

Min Sommar Bucketlist och mina Sommarplaner

Backpacking in Yellowstone National Park

 

Sommarplaner

    Ett par andra bloggare (Livet från den ljusa sidan, Fantasiresor, Äntligen Vilse, och säkert några fler) har skrivit om deras sommarplaner. Jag tänkte att jag också skulle dela med mig av mina planer inför denna sommar. Jag vill också dela med mig av min bucket list, alltså sådana saker jag absolut bör pröva på/lära mig denna sommaren också, de kommer i slutet av detta inlägg :)

På vilka platser spenderar du din sommar?

    Alltså i våras så trodde jag aldrig att min sommar skulle bli så innehållsrik som den faktiskt är just nu. Jag kommer åka till Puerto Rico i 8 dagar redan på Torsdag, biljetten bokades för inte alls länge sedan. Det är ingen semester dock, utan enbart fältarbete, så kommer främst spendera all min tid i regnskogen med att mäta träd diameter och ta jordprover. 

 
 

     I juli så kommer jag åka till Yellowstone National Park, alltså den parken ligger så varmt om mitt hjärta just nu. Den resan inkluderar även Tetons National Park. Alltså, två smällar i en, kan det bli bättre? Denna resa är inte heller någon slags semester, utan det blir fältarbete här också. Vi ska försöka räkna ut den mängden kol som finns i det döda träden som är kvar efter olika skogsbränder. Sedan ska vi även räkna antal fröplantor som har kommit upp efter olika bränder.  Jag kommer flyga till Jackson, Wyoming, och sedan flyga tillbaka hem från Bozeman (MT).

 
 

Augusti

    I augusti kommer pappa äntligen och hälsar på igen. Vi har ju planerat denna resa länge och mamma skulle varit med hon också, men nu blev det inte så :( Pappa kommer flyga till Chicago, Illinois där vi hämtar upp honom, och sedan är vi ett par dagar här i Madison, WI. Sedan ska jag och pappa bila från Madison till Bozeman, MT eftersom W och jag ska ha vår bröllopsfest där :) Så kommer vi även att besöka Yellowstone igen förstås, så pappa också får se den parken! Sedan kör vi tillbaka till Madison och ska till ett annat bröllop i Wisconsin, typ som ett sommarkollo bröllop, det ska bli spännande! Sedan åker vi till Chicago ett par dagar så pappa får se den staden också!

 
 

    Resten av tiden så blir det bara jobb här i Madison för min del, jag har precis börjat jobba fulltid, istället för 50%, så nu blir det lite mer press för att bli färdig men denna långdragna doktor.

Hur länge är du ledig i sommar?

    Totalt blir det nog runt en månad som jag kommer vara "ledig". Det kommer väl bli en hel del jobb ändå, för min egen del, annars så blir jag aldrig färdig!

Skulle du vilja åka någon annanstans än de ställen du planerat?

    Jag skulle absolut inte säga nej till en resa till Alaska förstås, men nu var vi ju där alldeles nyss och sedan så har vi varken tid eller pengar till det just nu. 

 

Alaska

 

Hur ser din Midsommar ut?

    Jag är så himla dålig på att fira midsommar här i USA, men har faktiskt gjort det ett par gånger. 

 

Midsummer in the mountains

    Ett av mina favoritminnen av midsommar här i USA är från Alaska, under midnattssolen!  Vi vandrade uppe i bergen och sedan tältade vi, den absolut bästa midsommarnatten i mannaminne!

     I år har jag faktiskt köpt matjessill, men vet inte om jag hellre vill spara den tills pappa kommer. Jag ska nog försöka lägga in lite sill kanske! Det blir eventuellt ett midsommar firande med den skandinaviska gruppen här i Madison, vi får se helt enkelt.

 
 

Vad innehåller dina bästa sommardagar?

    Minna bästa sommar dagar är ute i bergen någonstans, under midnattssolen, sittandes runt en lägereld och bara vara med nära och kära.

 
 

Hur bemöter du en regnig dag?

    Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder, eller? Det är klart att om det regnar för mycket så är det ju väldigt trist. När jag gjorde fältarbete i Alaska så fanns det garanterat inga dåliga väder, du åkte ut i fält i vilket väder som helst. 

 
 

Hur kommer den här sommaren skilja sig från den förra?

    Förra året så flyttade jag ju ifrån min favorit stat Alaska, och hit till Madison, WI. Vi körde ju drygt 700 mil totalt. Sedan så åkte W till Yellowstone och jag var helt själv i denna nya stad, så det tog ett tag att anpassa sig. Jag kände mig ganska ensam men sedan i slutet av sommaren så fick jag jobb och det var en lättnad. Så denna sommaren kommer jag inte känna mig lika ensam förstås, och sedan får jag resa lite mer och även göra mer fältarbete!

 
 

Vilka spenderar du semestern med?

    Jag kommer spendera min semester med min familj, pappa och W och även eventuellt mina svärföräldrar tror jag. Vi får se. 

Har du någon resa inplanerad efter sommaren?

    Mjoo, kanske Alaska, fast vi får se vad som händer. 

Sommar Bucket List

Jag har några saker som jag vill lägga upp på min Sommar Bucket list:

  • Jag vill lära mig att segla
  • Jag vill lära mig att flugfiska och hitta fina sjöar att göra det vid här i Wisconsin
  • Jag vill vandra och upptäcka både nya och gamla ställen
  • Jag vill börja cykla, alltså road biking, vad nu det heter på svenska?
  • Jag vill börja cykla mer mountainbike trails
  • Jag vill börja springa längre distanser igen, och börja med trailrunning igen.

    Vad är dina planer inför sommaren?

 

Skidåkning i Denali National Park

 

Äventyrs Tisdag

Vår i Denali?

    För ett par helger sedan, då vi åkte tillbaka till Alaska igen, så tog vi oss även till Denali National Park. Vi var så himla lyckligt lottade att vi fick ett sådant fint väder, fast å andra sidan så är det nästan alltid soligt och blå himmel i Fairbanks, mer sällan i Denali, men vi hade tur som sagt. Själva berget Denali är så stort att hon oftast skapar sitt eget väder, det är därför som hon så sällan faktiskt syns.

 
 

För varmt för att skida?

    Nu var det enda negativa med denna skidturen att det faktiskt nästan var för varmt. Helt otroligt i sig, men vi sladdade omkring på våra skidor där ändå. Snön var alldeles för djup för att gå omkring på, så det fick helt enkelt bli skidor ändå, och det gjorde ingenting. Vi packade ned snön vid slutpunkten av vår lilla skidresa, och satte oss ned för att äta lunch. Solen värmde ansikte och vi båda stirrade in i bergen, och tänkte samma sak. Tänk om vi hade haft mer tid, ett tält och mer mat, då hade vi kunnat ta oss in i bergen, och fortsätta vår skidtur. Nu fick det bli en kort dagstur istället. Men vad gör det när du har dessa vyer att beskåda!

 
 

    Snön kommer att finnas kvar tills slutet av April, början av Maj, ibland även längre än så i Alaska. I Madison har våren redan stormat fram. Vi gick till och med omkring i shorts hela förra helgen, shorts och T-shirt, så varmt var det.