Posts filed under Yellowstone

Simma i den Kokande Floden

Äventyrs Tisdag

Yellowstone National Park - Vinterupplagan

Heta Källor på Vintern

Om du är äventyrslysten kan du uppleva den kokande floden i Yellowstone National Park. Det gör du förstås bäst på vintern, för du kan säkert tänka dig hur det skulle vara att besöka denna platsen under parkens högsäsong i Juli. Den kokande floden är den enda platsen i Yellowstone National Park där du faktiskt kan bada i de heta källorna. Floden i sig är väl kanske inte kokande, men det är det namnet den bär, The Boiling River. Det är en het källa som flyter in i Gardner River. Och precis där, där de möts har parken utformat en badplast för de intresserade. Precis som alla heta källor i parken så ändras de konstant och för ett par år sedan så skiftade tektonik plattorna och den redan varma kokande floden blev nu ännu varmare. Sist jag var där var det så varmt att jag var tvungen att doppa armarna i den kalla Gardner floden, W däremot hade inge problem med att bli skållad levande.

Primitiv Elegans

Parkeringen till den kokande floden är begränsad, och detta är främst ett problem sommartid. Vintertid har vi aldrig haft några problem att hitta parkering och vi har även oftast varit helt själva. Vi brukar gå det första vi gör på morgonen, så det är kanske även därför vi har blivit nästintill ensamma då vi badat. Den kokande floden är bara en halv kilometer från ingången i Gardiner. Det finns en liten parkering på den vänstra sidan av vägen om man kör mot den kokande floden, och det är även där stigen som tar dig ned mot floden finns. På andra sidan vägen finns en lite större parkering man kan använda om den lilla är full. Efter att man parkerat bilen är det en liten bit att gå så det är bäst att ha med sig en ryggsäck för att bära sina badkläder i. Att bada i floden är oerhört primitivt, det finns inga omklädesrum och knappt några bänkar heller. Det finns dock en toalett vid parkeringen om man vill byta till badkläder redan där. Ett par tevas/badtofflor är definitivt ett måste eftersom det annars är enkelt att skada fötterna på vassa stenar, speciellt om dom är lite bortdomnade efter att ha gått på snö och kallt underlag den lilla biten du måste gå till själva floden efter att du bytt om. Här gäller det att lita på de andra som besöker platsen eller helt enkelt inte ha med sig några värdesaker alls. En sak att tänka på när man badar i heta källor med sulfur är att allt silver lätt oxideras, och det bildas en svart eller gulaktig beläggning. Därför är det bäst att låta silversmycken stanna hemma. Det är i grund och botten bara en kemisk reaktion, som kan omvändas, så vatten, aluminium folie och bikarbonat tar hand om saken.

Har du någonsin badat i heta källor?

Där de Vilda Djuren Finns

Äventyrs Tisdag

Yellowstone National Park - Vinterupplagan

Lamar Valley är ett säkert kort för vilda djur

På vintern kan man se nästan samma djur som på sommaren. Den största skillnaden är kanske björnen. Får man se björn i December eller Januari så är det något som är oerhört fel. Om man vill se vilda djur, och speciellt bisonoxen är Lamar Valley ett bra ställe att spana ifrån, speciellt på vintern eftersom bisonoxen tar sig ned från de högre höjderna då. Här brukar folk även se vargar, men det har varit ont om det för min del. Har man ingen kikare eller riktigt bra zoom på kameran så är det svårt att skilja om man ser en varg eller prärievarg. Jag brukar luta åt prärievargs hållet eftersom vargar är relativt svåra att få se.

Djur överallt?

Kollar man igenom landskapet väl så kan man förstås se både den ena och den andra djurarten. En vinter såg vi uppemot 10 ensamma prärievargar under en hel dag. De flesta såg vi även på nära håll, längsmed vägen. Det var lite lustigt tycker jag, men fanns väl någon orsak för det med. Precis efter ingången till parken då man kör från Gardiner, så finns det ett parti där vägen smalnar och man kör genom klippor på båda sidorna av vägen. Det är ett bra ställe att kolla efter tjockhornsfår. Vilken annan plats som helst i parken, med klippor, är bra ställe att spana efter tjockhornsfår förstås. Vapitihjortar finns det relativt gott om och även vitsvanshjorten.

Har du varit till Yellowstone? Vilket är ditt favoritdjur du sett där?

Alla Vägar går till Yellowstone?

Äventyrstisdag

Yellowstone National Park - Vinterupplagan

Parken

Vi har ju rest till Yellowstone många gånger vid det här laget, oftast på vintern men det har på sistone blivit på sommaren också. Sommaren 2017 spenderade jag ju till och med två omgångar i parken. Yellowstone National Park är uppdelad i fyra stora regioner, Norra och Södra, och Östra och Västra. Det tar en stund att ta sig från ena sidan till andra sidan av parken, speciellt om man räknar in trafikstockningar på grund av turister och bisonoxar. Under åren så har vi kört genom varje in och utgång av parken. Från nordvästra ingången vid Gardiner till den nordöstra ingången vid Cook City är det 90km. Från ingången vid Gardiner till Västra Yellowstone och staden med samma namn är det också ca 90km. Vill man köra till den södra ingången, som även tar dig in till Grand Teton National Park från den norra ingången vid Gardiner får man köra uppemot 15 mil. På hemsidan till Yellowstone National Park kan man idag hitta alla möjliga kartor, gps koordinater och broschyrer som kan komma till nytta. Nuförtiden finns det till och med en app man kan ladda ned.

Julfirande

W är ju från Bozeman och han har förstås varit i Yellowstone många gånger. Han har gjort sin forskning där, och det har även hans pappa. Ända sedan vår första jul som vi firade tillsammans här i USA har vi åkt till Yellowstone National Park de gånger vi firat i Bozeman. Vi åker alltid in i parken via Gardiner och det innebär även att vi har tillgång till norra delen av parken under vintertiden. På vintern så plogas ju inte alla vägar, så att åka söderut med bil går tex inte. Vill man besöka platser som the Old Faithful under vintertiden så får man antingen åka snöskoter eller speciellt anpassad snötransportsbuss. Guidade turer med både snöskoter och snötransportsbussen kan man boka i parken, men vi har aldrig gjort det. Vi brukar oftast åka skidor eller åka omkring och spana efter djur. Man kan ju köra från den nordöstra ingången vid Gardiner ända till Mammoth Hot Springs, men längre än så kommer man inte alltid. Olika år har olika öppningsdagar för vägarna på både sommaren och vintern, och det är alltid bäst att spana där innan man planerar en resa in i parken.

Har du någonsin åkt till Yellowstone National Park på vintern?