Posts filed under Ute I Vildmarken

Vildmarksupplevelsen

Black Rapids, Alaska. September 2011

A person with a clear heart and open mind can experience the wilderness anywhere on earth. It is a quality of one’s own consciousness. The planet is a wild place and always will be. And we’re surrounded by the greatest of all wildernesses — the universe.
— Gary Snyder, NY times 1994

Onsdagstankar

När den vita mannen satte stora områden åt sidan, så turister kunde komma och se hur vackert deras/vårt? land verkligen är eller “Ethnic Cleansing and America’s National Parks”

År 1872 så grundades den första nationalparken på hela jorden här i USA, nationalparken Yellowstone. Det var dock inte första gången som ett stort område blev skyddat från utbredning. Yosemite Valley sattes åt sidan 1864 genom Yosemite Grant Act, och Hot Springs Arkansa som sattes åt sidan redan 1832 (det skulle varit den första nationalparken i USA men kongressen godkände aldrig det förslaget, så det blev aldrig någon riktigt nationalpark, utan endast ett skyddat område). Min uppfattning om hur dessa nationalparker och skyddade områden definierades är att ingen, inte ens ursprungsbefolkningen har rätt att leva där. Miljöaktivister som John Muir delade denna syn. Att skydda och se dessa naturområden som något heligt, och vi ska endast känna samhörighet med sådana områden på ett mer spirituellt sätt genom att observera och se vildmarken, men inte leva där. Med det så flyttades alltså ursprungsbefolkningen från dessa områden, de områden där de hade bott i flera tusen år, till olika reservat. Proceduren var inte riktigt så enkel som det kanske låter här, utan den slutade i flera blodiga massaker mellan ursprungsbefolkningen och den amerikanska armen, till exempel Nez Pearce kriget 1877. En av alla anledningarna till att dessa reservat skapades var helt sonika för att bevara dessa platser som något heligt och en riktig vildmark. Precis som i andra länder, som i Sverige, så har detta land fortfarande ett komplicerat förhållande till ursprungsbefolkningen. Det är ju väldigt ironiskt att man skulle bevara alla dessa platser ute i vildmarken, men ta bort ursprungsbefolkningen från den, de som rört sig fritt över hela landet under flera tusen år. 1994 kom Native American Policy, ett steg i rätt riktning till att göra rättvisa för just ursprungsbefolkningen, men det är fortfarande en lång väg kvar. Jag tycker det är ett komplicerat ämne, vi vill kunna se dessa extraordinära ställen ute i vildmarken, men vet oftast inte om den mörka historien bakom skapandet av alla dessa områden. Jag uppmuntrar dig till att läsa mer om detta ämne, om du nu är intresserad, att läsa mer om kulturen och historien om alla olika stammar i hela USA, eller över hela jorden.

Denali National Park, Alaska. Juni 2011

We took away their country and their means of support, broke up their mode of living, their habits of life, introduced disease and decay among them and it was for this and against this they made war. Could anyone expect less?
— Gen. Philip H. Sheridan

Genom ett Gammalt och Aktivt Landskap - Nationalparken Yellowstone

Äventyrstisdag

Yellowstone National Park - Vinterupplagan

Mammoth Hot Springs

Eftersom vi alltid åker till nationalparken Yellowstone via den lilla staden Gardiner, så får vi tillgång till hela norra delen av parken. Det är inte alla vägar som är öppna vintertid, men alla ingångar är dock öppna, man kan helt enkelt inte åka genom parken. Man kan alltså inte köra (med bil) till den absolut kändaste heta källan, Old Faithful, däremot så kan man åka till Mammoth Hot Springs. Om man inte kan åka till parken överhuvudtaget kan man spana in de olika kamerorna runtom i parken som sänder live hela tide, till exempel den vid Mammoth. Nederbörden som faller i de närliggande bergen söker sig sakta nedför berget, men en stor del infiltrerar även nedåt, genom jordlagret och mot berggrunden. Vattnet blir sedan uppvärmt och pressas uppåt vid de heta källorna, och bildar då Mammoth Hot Springs.

Färger, Konst och Vetenskap

Det är ganska coolt att se alla olika konstformer som bildas i kombination med den varma och kalla luften. Snö och is vid de heta källorna bildar helt fantastiska konstsammansättningar. De heta källorna vid Mammoth är några av de mest tillgängliga i hela parken, de ligger ju bara några kilometrar från ingången vid Gardiner. Berggrunden under Mammoth Hot Springs består av kalksten. När vattnet som transporterats ända från bergen och nedåt i marken till sist pressas uppåt mot markytan har kolsyra redan bildats i vattnet (på grund av den koldioxid som bildas under markytan) och det är kolsyran som löser upp kalkstenen och bildar kalciumkarbonat. Vattnet som pressas uppåt innehåller nu både kolsyra och kalciumkarbonat. När vattenlösningen når markytan bildas travertin, och det är travertin som hela Mammoth Hot Spring till stor del består av.

Låga Temperaturer och Färgskiftningar

De heta källorna ändras hela tiden, och det är en av de karaktärerna som jag tycker gör dom så speciella. Vattenflödet kan ju ändras genom att temperaturen sjunker, men skiftningar i tektonik plattorna under de heta källorna kan ändra både flödet, temperaturen och pH i vattnet. Några av de heta källorna vid Mammoth har till och med torkat ut under flera årtionden för att sedan börja att rinna igen. Flödet av vatten har även varit så pass högt vid vissa källor att hela spången man går på har täckts av vatten. Går man genom de heta källorna vid solnedgången så får man en helt otrolig upplevelse. Färgerna från himmelen reflekteras i vattnet och all ser helt annorlunda ut. Färgerna på de heta källorna, blått, oranget, och grönt bildas från de olika bakterierna som trivs i olika temperaturer och pH. En annan bra sak med att besöka de heta källorna på vintern över huvudtaget är att det är mycket färre människor som vill gå ut och gå när temperaturen kryper ned mot -30 C.

Terrasserna

Mammoth består av två nivåer, den nedre och övre terrassen. Några delar av Mammoth är rullstols anpassade, men för att komma till övre terrassen måste man gå uppför trappor. Det finns dock en väg med parkering går längsmed den övre terrassen, men jag är osäker på om den är öppen på vintern. Kan man så ska man förstås utforska alla olika heta källor som finns vid Mammoth, både på nedre och övre terrassen. Man ser mindre av de heta källorna precis efter ett stort snöoväder, så det är något att tänka på. Men ingen dag är densamma under vintern vid de heta källorna, och det är det som gör dom så speciella. Alla bilder här nedan är tagna från den övre terrassen. Bilderna över texten är alla tagna över hela Mammoth Hot Spring, både övre och nedre terrassen.

Har du varit vid några heta källor på vintern, eller kanske till och med Mammoth?

USAs sista Riktiga Vildmark

IMG_0719-June 30, 2010.jpg
To be a wilderness then was to be “deserted,” “savage,” “desolate,” “barren”—in short, a “waste,” the word’s nearest synonym. Its connotations were anything but positive, and the emotion one was most likely to feel in its presence was “bewilderment” or terror.
— William Cronon - The Trouble with Wilderness; or, Getting Back to the Wrong Nature

Onsdagstankar

Arctic Wildlife Refuge

1002 Området

En helt annan historia, än den om väggen som jag skrev om förra onsdagen, pågår i norra Alaska. Det var även en av de enda utvecklingarna som pågick under USAs government shutdown som varade i mer än 30 dagar. Bråket om 1002 området, eller “Den Heliga Platsen Där Livet börjar”, har pågått i mer än 40 år nu. Jag har skrivit om det förut, men det är guld värt att nämna det igen. Flera nyhetsartiklar har skrivits om just Arctic National Wildlife Refuge (ANWR) och vildmarken där, och varför folk är så upprörda över en potentiell utvinning av olja. Det är ingen nyhet att den amerikanska ursprungsbefolkning blivit förtryckt och utnyttjad av USAs regering i flera hundra år, precis som i många andra delar av världen där ursprungsbefolkning blir förtryckt, Sverige inkluderat. Gwich’in är det folket som bor i ANWR och de är även beroende av den amerikanska renen för deras överlevnad, precis som de har varit långt innan USA blev USA. En av de för mig starkaste intrycken om ANWR kommer från en tv inspelning från 70 talet (tror jag) som går att se under de första minutrarna i Patagonias video “the Refuge” här nedan. Det är en man som ringer in från Colorado och beskriver hans vy av ANWR, att det är en ödemark och att det finns absolut ingenting där, bara kala slätter så långt ögat kan nå. Man kan ju kanske undra om han ens varit i Alaska, och i ANWR? Hans uppfattning om hur det ser ut där uppe i Alaska sätter fingret på hur olik folks uppfattning om vildmarken faktiskt kan vara. Det är även något som Bill Cronon har skrivit om i hans The Trouble with Wilderness; or, Getting Back to the Wrong Nature.

Porcupine Hjorden

ANWR täcker hela 79480 kvadrat kilometrar och är USAs största skyddade område. Anledningen till att Gwich’in kallar just 1002 området för “Den Heliga Platsen Där Livet börjar” har att göra med den amerikanska renens nyttjande av området som kalvningsmark. Området som den amerikanska renen rör sig runt är bra mycket större än 1002 området, men oavsett det så tar sig hela Porcupine hjorden till just 1002 området för att kalva under den tidiga våren. Om du vill se mer information om Porcupine hjordens migrationsmönster så kan du klicka HÄR. Senaste rapportering (början av januari) om oljeutvinningen i ANWR går att läsa HÄR, eller så kan man läsa detta blogginlägget som ger mer information om utveckligen. Man kan även kommentera på BLMs förslag om utvecklingen av ANWR, vilket man kan läsa mer om HÄR.

 

Jag tycker det är viktigt att både dela och prata om alla de viktiga problemen vi ställs inför idag. Jag fokuserar mer på problem inom natur och miljö eftersom det ligger mig varmt om hjärtat. Vilka stora problem brinner du för?

Julskidåkning över öppna landskap och genom Bison hjordar

Äventyrs Tisdag

Yellowstone National Park - Vinterupplagan

Att skida Blacktail Plateau

Åka skidor i Yellowstone är verkligen en hit, speciellt om man gillar berg, skog och öppna landskap. Lite vilda djur ovanpå kan göra vilken äventyrslysten människa på jorden nöjd. Vi brukar alltid åka till Blacktail Plateau då vi ska åka skidor. Det är en relativt kort sträcka (12.8km), men brukar ha färre besökare, ja om du nu vill ha ännu färre människor att stöta på under parkens lågsäsong. Det är bara en enkel väg så om man inte vill åka samma väg tillbaka kanske man kan lifta eller ha tur att ha två bilar så man kan köra tillbaka till starten. Själva vägen heter Blacktail Plateau drive, och på sommaren är det en av alla små avstickare man kan göra i parken. Första gången vi skidade där var W och jag inne i en djup konversation då vi rundade ett hörn, och skrämde slaget på en bison hjord, ja och de skrämde slag på oss förstås. Men de sprang iväg illa kvickt. En liten baby bison höll dock inte med de äldre och började låtsas attackera oss, på håll förstås, men ändå. Lyckligtvis var de äldre noll intresserade av oss och vi kunde lugnt fortsätta skida på korrekt avstånd.

 
 

Över Kullar och genom Dalar

Ibland har man tur och de har precis satt skidspåren, men annars så är skidspåren väl använda. Inte nog med att man kan spana på djur så får man ju även se alla dessa berg och skogar från en annan vinkel. Det är sällan vi möter andra folk, annat än på parkeringen. Beroende på vilken sida man börjar på så kan det vara väldigt begränsat med just parkering. Vi har dock haft tur och alltid lyckats få parkering precis där vi ska börja. Det är en speciell känsla då man är mitt ute i parken utan några andra människor, mitt i bergen i princip. Att kunna se de vilda bisonoxarna mumsa på mat lite här och där i omgivningen är helt fantastiskt, men kan ibland även kännas lite läskigt.

Östra Yellowstone - Ett ställe att åka längdskidor på?

Jag har inte åkt några skidspår på nordöstra sidan, men har däremot åkt bil genom den delen av parken. Det tar ju lite längre tid att ta sig ända dit, så vi brukar faktiskt sällan åka hela vägen mot Silverporten. Då man åker mot Silver Porten åker man i princip genom bergen, och väl utanför så kan man fortsätta upp i bergen genom att följa Beartooth Highway. Den är bara öppen under ett fåtal månader om året eftersom den högsta punkten ligger på ca 3,336 möh. Cooke City som är den lilla byn precis utanför parken påminner mig om de små byarna längsmed Seward Highway som man åker förbi då man kör mot Homer och sydöstra Alaska. Men där, mot Silverporten så åker du genom djupa snötäckta skogar och höga berg som strålar över dig. Därför är mitt mål nästa gång vi åker till parken under vintertiden att få skida även där.

Har du åkt skidor i någon nationalpark i världen?