Posts filed under Livet i USA

Vi tog en Cykeltur till Millbrook

Det finns många småvägar häromkring som man kan promenera och cykla på. Så för några veckor (eller nu är det nog en månad sedan minst) tog vi våra cyklar och och styrde mot Millbrook. Den vägen vi valde är ca 10km en väg, men inte så farligt ändå. Många backar upp och ned men tror faktiskt det var snabbare på hemvägen.

Vi cyklade förbi harar, sköldpaddor, getter och kor. Vi bor verkligen på landet nu. Närmsta lilla byn från oss har 190 invånare. Millbrook har ca 1500 invånare.

Det är ganska konstigt att vi nu bor här och kan göra detta, precis från huset utan att behöva ta bilen till och med. Livet förändras, och det är väl tur det ibland. Kan ju bli trist om det blir alltför monotont. Men det här, ja iallafall generella området vi bor i, kommer att bli permanent från och med nu. Vi har ju flytta vartannat år två gånger nu, så känns som det är slut med det nu!

WSVW2640-August 06, 2020.jpg

Millbrook är som vilken annan liten amerikansk byidyll ute på vischan, men området är tämligen rikt, om man kan säga så. Det verkar vara många kända rika personer som bor här i krokarna, och här kan man få hosta upp 120 miljoner kronor (och mer) för ett ställe. Vad får man för det i Sverige? Och visst ser man det då man kör eller cyklar omkring på alla småvägar. Ibland kan man skymta stora mansions bakom skogen, eller bara gissa sig fram då man ser de stora murarna torna upp sig. Men precis som det finns sådana hus så finns det hus som håller på att falla ihop också. Millbrook är känt inom hästvärlden i USA, eller iallafall enligt vår vän som jobbar med hästar. Hon har till och med varit här på hästtävling så många hästgårdar ser man också.

Väl framme i Millbrook spenderade vi väl kanske inte sådär jättemycket tid i själva byn. Vi köpte en kaffe och något att äta och gick och satte oss i en park istället. Sedan cyklade vi hem igen. Och det gick fort.

En vandring på östkusten - Franconia Ridge

Äventyrs Tisdag

Franconia Ridge

Förra året tog vi oss äntligen till en ny stor vandring här på östkusten. Året innan hade vi satsat på en vandring i Adirondacks, och nu så var vi äntligen på väg igen. Denna gången tog vi oss till Woodstock New Hampshire och hade tagit sikte på att vandra Franconia Ridge.

Vita bergen, fast i New Hampshire

Franconia Ridge är en bergskedja som tillhör de Vita Bergen (White Mountains). Inte helt överraskande så finns det således flera White Mountains i USA, inte bara de som jag var van vid i Alaska. Vandringen är oerhört populär och det blev vi varse om när vi anlände lite innan 9 på morgonen och ingen parkeringsplats fanns kvar. W fick helt enkelt släppa av mig och åka och parkera på en annan plats, för att sedan ta en buss tillbaka till mig och början av vandringen.

IMG_4887-September 15, 2019.jpg

Vandra medurs

I vanlig ordning hade vi valt ut vandringen baserat på vyer, och även läst en och annan review, som man gör antar jag. Det jag hade läst rekomenderade att man tog vandringen medurs, och det visade sig att alla andra körde moturs av någon outgrundlig anledning. Men i slutet av vandringen mötte vi en kvinna som bestämt sa att - jaa har ni inte läst den här vandringsboken?? En bok jag inte minns namnet på och en bok vi aldrig hört talats om. Men vi tyckte ändå att den vägen vi tog funkade bäst, det är brantast uppför och därför lite lättare på nedvägen. Gillar man att gå brant nedför kan man ju då kanske ta vandringen moturs. Så om någon någonsin får för sig att göra Franconia Ridge så kan jag iallafall rekomendera att göra den medurs. Vandringen i sig är graderad som svår och de sägs att bara väldigt vana vandrade bör ta sig an denna vandring på 14.5 km och ca 1,176 meters stigning. Du får inte bara en toppbestigning under bältet utan sammanlagt tre. Två av topparna är över 1,450 meter och den tredje ligger på ca 1,600 meters höjd. Franconia ridge tillhör Appalaichan Trail, och det är även därför den är väldigt traffikerad.

15 September 2019

Vi började vandringen som väldigt fort blev brant, och precis som vandringen i Adirondacks så var det stora stenbumlingar man fick klättra uppför. Det är tydligen så det är här på östkusten. Geologin är helt enkelt lite annorlundare än den vi är vana vid. I vanlig ordning blev det inte så mycket fotande med dslr kameran eftersom vandringen i sig var väldigt krävande. Iallafall nu när vi gick uppför. Det är ca 4.3km uppför tills man kommer till en fjällstuga där man kan övernatta och även få ett mål mat. Det är även många som enbart tar sig upp till fjällstugan och då är ju den branta vägen den närmaste också.

Mount Lafayette

Härifrån tog vi sikte på första toppen, Mount Lafayette som även är den högsta toppen på den här vandringen (1603m). Ifrån fjällstugan är det bara 1.8km till toppen, men det är även ca 300 meter i höjdskillnad. Härifrån kan man se hela bergskedjan och vi fick ett fantastiskt väder som bjöd på helt makalösa vyer. Det var nästintill molnfritt men väldigt blåsigt. Eftersom vi gick medurs, och alla andra moturs så fick vi mycket möten. Men å andra sidan så behövde man inte gå om folk eller ha folk i hälarna hela tiden så det i sig var völdigt skönt. Det är förstås ändå ganska tydligt att många bara bryr sig om sig själva. Nästintill ingen gick av stigen för oss, så det blev som en vana för oss att ta ett steg åt sidan för att släppa förbi andra. Nästan ingen sa heller tack, något som vi alltid gör och som jag tycker har med vett och etikett att göra. Men det är kanske en annan historia.

Väl uppe på bergskammen så känner man väl kanske inte egetligen av någon stor sensation när man bestiger berg efter berg. Vi är ju redan uppe så attsäga, och hade ju redan fått den högsta toppbestigningen under bältet. Men vi fortsatte framåt ändå. Här uppe på bergskammen hade man panoramavyer över hela New Hampshire kändes det som. Och mycket folk. Tror aldrig jag sett så mycket på folk på en vandring förut. Även fast min kamera kanske inte riktigt lyckades fånga denna densitet jag pratar om.

Alla vill ta selfies förstås :)

Alla vill ta selfies förstås :)

Det är ett konstant vandrande, upp och ned. Och vetskapen om att då man gått uppför även kommer få gå nedför är väl kanske en av de största anledningarna till att man fortsätter som i trans, framåt uppför, nedåt. Och så om igen. Men vem lurar man egentligen med det, det är ju utsikten vi kommit för. Och som vanligt är det den man minns mest, och mjölksyran i låren ligger långt bak i minnena. Man får ännu mera adrenalin när man vänder sig om och kan se hur långt man egentligen kommit, istället för att stirra blint på hur långt kvar det nog är.

Till slut hade även vi bestigit den sista av de tre topparna och nu började den långa vandringen hem. Ja, eller ned iallafall. Det är så blåsigt längsmed bergskammen att t.o.m träden har stannat i växten. När man är så här högt uppe är området klassat som alpint, och det är väldigt ömtåligt. Precis som vandringen uppe på Algonquin Peak så måste man vara försöktig med var man sätter fötterna, och försöka hålla sig så mycket som möjligt till vandringsleden

Vi gick och gick och gick. Och gick. Tills vi kom tillbaka in i skogen, bort från bergskammen, där träden kan växa sig högre. På den här sidan var det vattenfall efter vattenfall. Och precis som då vi besteg Algonquin Peak så var vandringsleden upplagd genom och kors och tvärs över vattenfall. Det är väl ganska besynnerligt ändå tycker jag, att stigen går på det här sättet, det känns som att man går i en bäck utan vatten. Men det är kanske så det blir då man försöker lägga en vandringsled på ett ställe där geologin är så karaktäristisk? När vi besteg Algonquin Peak och vi för första gången vandrade så här så kändes det som att vi förstörde marken, eller ja, bidrog till att förstöra. Men det kanske helt enkelt är så här det är här på östkusten.

Som vanligt så känns det i bena nu efter ett par timmar. Och då blir det kanske rent automatiskt så att man tycker att det tar en väldig tid att ta sig ned? Jag tyckte vi vandrade och vandrade i all evighet iallafall. Snart skulle det bli mörkt, och halvvägs ned mötte vi två personer som kom vandrandes i flip flops, eller den ena var helt sonika barfota för att hans flip flops hade gått sönder. Ibland undrar man hur folk tänker egentligen. Inte bara på grund av valet av skodon, men även det faktumet att det snart skulle bli mörkt. Men vi traskade vidare, nedåt, ner ner och ner nu. Eftersom vi gick medurs så gjorde vi ju den högsta bestigningen först, på bara några km, så det är völ kanske inte så konstigt att det kändes som en evighet att gå ned. Som tur var så hade vi ju alla dessa vattenfall att stirra oss blinda på.

Det tog oss 5-6 timmar att sluföra vandringen, så inte fullt så lång tid som Algonquin Peak. Men oj vad vi var trötta efter denna vandring. Det tär definitift på krafterna att göra vandringar som denna. Vi hade väldigt fint väder som gjorde vandringen väldigt behaglig, jämfört med just Algonquin Peak som vi gjorde i regn och rusk.

När Vi Cyklade till Battery Park Och Över Brooklyn Bridge - Livet i New York City

28 Juni 2020

Man kunde ju inte sitta inne varje dag, eller iallafall inte nu när viruset i staden äntligen hade börjat tämjas. Så vi tog oss ut på ytterligare en cykeltur. Den här gången ned mot Battery park. Vi cyklade från östra sidan till västra sidan och Riverside Park. Köpte en bagel och iskaffe på vägen dit så vi kunde ladda upp med lite extra energi. Det var i slutet av Juni, och precis som många andra dagar så var det varmt. Väldigt varmt.

IMG_4241-June 28, 2020.jpg

Någon trafik var det väl kanske inte riktigt att tala om, tills man närmade sig midtown och södra delen av Manhattan. Där blev cykelspåret väldigt smalt på sina ställen och nu var det gott om cykelfantaster, precis som vi.

Till sist kom vi till Battery park, ungefär på samma tid som hettan slog emot oss och vi båda två kände oss ganska utmattade. Vi gick och satte oss i skuggan av parken och vilade ett litet tag.

Sedan började vi röra oss mot östra sidan av Battery Park, och skulle snart påbörja den långa vägen hem.

När vi började närma oss Brooklyn Bridge vet jag inte vad som flög i mig. Men jag sa ändå, -ska vi inte cykla över Brooklyn Bridge nu när det inte är så mycket människor? Fast jag varit så trött så kom nu en våg av energi. Jag har alltid velat cykla över Brooklyn Bridge, fast utan allt folk förstås. Och nu hade vi ju ändå chansen. Så den tog vi. Först tog vi oss förbi en av många protester som hölls i staden under den här tiden utanför City Hall. Defund the police är något som även jag till en stor del håller med om. Du kan tex läsa om det fruktansvärda som hände med Breanna Taylor ( i New York times och säkert på många andra ställen) Något måste ändras. Förstås är det inte bara Breanna Taylor som har mördats av polisen på ett fruktansvärt sätt, men många många andra. Fruktansvärt sorgligt och jag blir så arg när jag läser om sådant.

Efter det kanske man kan säga att vi började den långa vägen hem, igen. För nu var den lång. Vi fortsatte hela vägen över bron, och sedan tog vi sikte på Williamsburg bron. Och nu var det krångligare att hitta vägen. Vi tog mot vänster och höger om vartannat och cyklade genom nästintill folktomma gator. Till sist kom vi äntligen fram till den karaktäristiska rosa Williamsburg bron och kom tillbaka till Manhattan.

PDIL5170-June 28, 2020.jpg

Nu var allt vatten slut och humöret kanske avspeglades av det. Jag var inte glad helt enkelt. Jag var trött, törstig och nog väldigt överhettad. Vi fick till sist tag på en gatorade så vi båda kunde återfå lite krafter innan vi äntligen kom närmare och närmare slutdestinationen, den kalla lägenheten.

Flera timmar och ca 40 km efter det att vi startat så låg jag där på soffan i den kalla lägenheten igen och lovade mig själv att aldrig mer cykla så långt.

Där Älvorna Dansar

Nu Dansar Älvorna På Ängen

Mamma brukade alltid säga -Nu dansar älvorna på ängen, då när vi körde mot stugan och förbi ängarna med de stora tallarna runtom. Där på landet dansade älvorna om kvällarna och nätterna, men här ser jag dom på morgonen. På morgonen då jag dricker en snabb kopp kaffe. Då jag sätter mig i bilen ser jag dom där över vägen på ängen. På helgerna har jag tid att gå dit, och ta kort, och se när morgonen sakta bryter sig fram.

Det är en speciell känsla att få vara med när naturen vaknar till. Se rådjuret stirra på mig innan han sätter av in i skogen. Han stannar till, verkar tveksam, kollar åt höger som om han lyssnar. Det finns vilda djur här, prärievargar, svartbjörnar och vildkatter. Jag såg spillning från säkert en prärievarg, eller en vildkatt, men även något som säkert skulle kunna vara spillning från en svartbjörn. Är det den som rådjuret lyssnar efter? Sedan sätter han fart in i skogen och jag står kvar där själv med min egna tveksamhet.

En svartbjörnshona med två ungar har synts till precis här, och precis vid den bro jag brukar gå till om morgonen. Varje gång jag går hit så tidigt på morgonen så tänker jag att nu, nu kommer jag stöta på svartbjörnen runt hörnet här. Men det händer inte, och kommer säkert aldrig att hända heller. Men man går som på helspänn ändå.

Framme vid bron ser jag två bävrar och en oändligt massa fåglar som jag inte vet namnen på än. Första gången vi gick till denna bro såg vi en amerikansk gråhäger, två bävrar, en bisamråtta, en stor och säkert väldigt gammal snappsköldpadda, och senare samma vecka en orm simmandes i vattnet. Jag har aldrig tidiage sett en orm simma i vattnet.

Det är något trollskt med den här platsen. Jag kan inte riktigt sätta fingret på exakt vad som är trollskt. Kanske är det allt, eller vetskapen om att ugglor lurar i mossen? Iallafall så är det just det här som var meningen med att vi flyttade hit. Att man ska kunna gå på en morgonpromenad så här. Ut i naturen och det vilda, och aldrig veta vad som lurar bakom nästa hörn.