Senaste Blogginläggen:


Vem är Jag?

Min Uppväxt och Utbildning

    Jag växte upp i Stockholms innerstad, men hade nog hjärtat uppåt i landet där vårt sommarställe är, och där även min pappa är ifrån. Jag brukar säga att det nog måste varit denna närhet till naturen, både i Stockholm men främst på landet som formade mig till den jag är idag. Efter gymnasiet så blev det universitetsstudier, som för så många andra. Redan då hade jag fått ett brinnande intresse för biologi, och en rädsla för matte och kemi, det vart två mycket svåra ämnen för mig. Nu är jag utbildad Mark-Växt Agronom, med inriktning inom markvetenskap.

    Men det slutade inte där, jag gjorde nämligen en double degree i Storbritannien. Därifrån fick jag en master inom Land Management med inriktning mot Natural Resource Management. Efter det året i Storbritannien blev jag väldigt intresserad av just forskning. I slutet av min magister så åkte jag upp till Abisko/Kiruna området för att ta en kurs om hur klimatförändringar påverkar ekosystemet i den arktiska och subarktiska regionen. Efter den kursen så började jag söka jobb förstås, men insåg ganska snabbt att de jobben jag ville ha krävde en doktor, en såkallad PhD. Jaha tänkte jag och sökte vidare på det.  Jag hittade en enda doktorandtjänst som jag tyckte passade mig utmärkt i hela Sveriges avlånga land. Det var kanske även också efter den ansökan och alla andra jobbansökningar som jag insåg hur viktigt det är med kontakter, och att många rekryterar inom sin branch. Så jag utökade mina jobbansökningar och letade doktorandtjänster utanför Sveriges gränser. Igen hittade jag en enda doktorandtjänst som jag kände att det här är verkligen min dröm. Jag ansökte, fick intervju och sedan ett par månader senare så satt jag där på flyget, flyget som tog mig till Alaska.

Fairbanks, AK    

    Jag bodde i Fairbanks, Alaska mellan 2009-2016 och majoriteten av de åren bodde jag i en så kallad "dry cabin". Eftersom regionen i mellersta Alaska har diskontinuerlig permafrost så innebär även det att det är svårt att gräva ned vattenrör i stora delar av Fairbanks. Det har resulterat i att många faktiskt bor i stugor utan rinnande vatten. Som doktorand student inom biologi och ekologi så behöver man inte betala någon tuition, det behöver man inte heller för sin master. Istället får du betalt, mot arbete då förstås. Jag har jobbat som Teaching Assistant (TA) i flera terminer och även som Research Assistant (RA). Jag har även tagit emot två stora stipendier, ett från Sverige Amerika Stiftelsen, och även ett från Gålöstiftelsen för att kunna fokusera på min egna forskning utan att arbeta i två terminer. Det var även i Fairbanks, där "the odds are good, but the goods are odd", som jag träffade kärleken med stort W. Vi är nu gifta och det ser ut som vi kommer stanna på denna sidan av pölen ett tag.

Madison, WI

    Just nu så bor jag i Madison Wisconsin. Jag besöker regelbundet Montana och Yellowstone och både jag och min man drömmer om att flytta till Montana då vi är färdiga med våra utbildningar och allt som hör därtill. Just nu så jobbar jag på universitetet som forsknings och laboratorieansvarig medan jag sakta försöker bli klar med min doktor. 

Äventyrsbloggen aka Rumbleinthearctic

    Det är svårt att bestämma vilken genre ens blogg bör hamna i.  Jag gillar äventyr, att vandra, resa (till en viss del) och foto, men alla dessa olika kategorier är långt ifrån hur mitt riktigt liv faktiskt är. Jag är till exempel en utlandssvensk som bor i USA (sedan 2009), jag är doktorand, jag är gift, jag har ett så kallat green card, jag har även precis flyttat till en lite större stad efter att ha bott i en liten stuga utan rinnande vatten i Alaska, OCH jag älskar katter (Vi har två). Välkommen till min blogg!

Olika Teman

    Jag har samlat på mig lite olika teman här på bloggen, Äventyrs TisdagOnsdagstankar, och Fredags Tillbakablick. Spana in de här nedan om du vill!


10499514_10154433488935203_4606252517965142860_o.jpg