Att Springa Fortare än en Björn

Björnen Sover?

28 April 2016

    Vår i Alaska innebär inte bara att knopparna brister och löven börjar ta form, utan det är också den tiden på året då björnarna börjar röra på sig. Här i Alaska är det verkligen viktigt med så kallad björnspray (en väldigt koncentrerad peppar spray helt enkelt) då man går på vandringar i områden runtomkring Fairbanks. Jag brukar alltid ha med mig björnsprayen, men har förstås glömt den en eller två gånger, vilket lett till att vi avbrutit vandringen en gång.  Vi ser nästan alltid nya björnspår då vi är ute i fält, men aldrig någon björn, vilket är bra. Förra året varnade jag en tjej för björn som skulle till det området där majoriteten av min forskning har pågått.

    Det området är mitt ute i ingenstans, massa buskiga träd och liknande efter branden i 2004, så det är verkligen viktigt att man gör sig hörd där, och jag kände mig lite illa till mods att hon skulle vara där alldeles själv.

Björnmöten

  Jag tänkte på henne den morgonen efter det att vi lämnat henne, och kunde inte släppa tanken på henne när jag körde fyrhjulingen, men efter ungefär 2 timmar stötte vi på henne igen på andra sidan det stora området där all forskning pågår (det är kanske 4-5 km från ena sidan till den andra). Hon såg att vi kom bakom henne och stannade up, jag sa värst var du var färdig tidigt. Hon sa då att hon hade sett en björn och bestämt sig för att sakta gå därifrån, och lämnade all utrustning. Varenda gång då jag tar en lektion som handlar om björn säkerhet ute i fält så säger dom att man ska vara ungefär 10 gånger mer högljudd än vad man tror är högljudd, så absolut göra mer ljud ifrån sig än vad man tror. Det värsta man kan göra är att överraska en björnmamma med björnungar.