Posts filed under Sverige

Där allt började

 

Fredags Tillbakablick

Sommarstugan aldrig någon ro

    En av mina favoritplatser i hela världen är sommarstugan vår familj har uppe i norra Sverige. Sommarstugan ligger precis vid havet och är omringad av tall och granskog. Jag älskar att vandra i den skogen, precis bakom stugan. Jag kände aldrig att jag kunde gå vilse där, eftersom jag alltid kunde höra havet bakom mig, och gick man tillräckligt långt så hamnade man på den stora rullstensåsen. 

 
 

En gammal Sägen

    Det finns en gammal sägen som handlar om en skatt som blev gömd, uppe i skogen då vikingarna kom. Det var ett sätt för den byn att gömma undan deras ägodelar, så att de senare skulle kunna gräva upp den igen. Sägen säger att platsen de gömde skatten på hade utsikt över både havet och den lilla byn.  

 
 

Brand

    Sägen fortsätter med en liten pojke som försöker hitta skatten i skogen flera årtionden senare. Han hittar skatten och börjar gräva upp den, men så kollar han ned mot hans by och ser att hela byn står i lågor. Han släpper skatten och springer så fort han kan ned mot byn genom skogen för att hjälpa till med att släcka branden. När han kommer fram finns inget spår av någon brand, och ingen förstod vad han pratade om. Han hittade aldrig skatten igen.

 
 

Skattjakt

    Vi letade också efter denna skatt, varje dag var som ett nytt äventyr. Det var innan barn i alla möjliga åldrar blev beroende av skärmar, dessa skärmar överallt, Ipads, Iphones osv. Vi fick kolla på sommarlovs morgon på morgonen och ibland blev det en film eller någon familje show såsom Allsång på Skansen på kvällen. På den tiden, som faktiskt inte är så länge sedan, så lekte vi skogen, med kottar och stenar. Det var innan vi ens visste vad en mobiltelefon var. Innan vi blev så oerhört beroende av skärmtid och så avskärmade från samhället som vi är nu.

 
 

Fiska

    Vi fiskar mycket när vi är där uppe. Pappa och jag har åkt ut i båten tusentals gånger. Vi lägger ut nät på kvällen och går upp tidigt på morgonen dagen efter för att kolla näten, innan fiskmåsarna äter upp fångsten. Alla dessa kort är mellan 7-11 år gamla, och jag har inte varit tillbaka till stugan på 7 år. Det är så himla ledsamt att det gått så lång tid sedan jag var där sist. Jag vill så himla gärna visa W vår stuga, och ta med honom på alla små äventyr man kan göra där uppe. 

 
 

Där allt började

    Det är vid sommarstugan som allt startade. All denna natur, skogen och havet. Visst är det häftigt hur mycket naturen kan påverka en. Det var där jag bestämde mig för vad jag ville göra med mitt liv, utan att ens veta om det då. Det är "landet som är i grunden och botten på alla mina beslut jag tagit och anledningen till att jag är där jag är nu. Anledningen till att jag ens åkte till Alaska från allra första början. Sommarstugan är även anledningen till att jag ska försöka rädda världen från människor som den nuvarande presidenten i detta landet (USA).

 
 

    Har du något ställe som har format din framtid?

Vem gav mig dessa Kort?

 

Fredags Tillbakablick

Abisko

    För ganska länge sedan, eller kanske inte så länge sedan, men 10 år iallafall, så tog jag en fältkurs i norra Sverige, i Abisko. Kursen handlade om hur klimatförändringar påverkar arktiska och sub-arktiska miljöer. Man kan nog säga att det var början på den resan som jag är på nu. Nu när jag tänker tillbaka på det så får det mig att undra om jag valde den vägen naturligt för att jag var intresserad av naturen, klimatförändringar, något annat eller helt enkelt all det jag just beskrev. Hur valde jag min väg i livet, var det ett aktivt val? I vilket fall som helst så är jag ju här nu, fortfarande på denna resa genom livet. 

 
 

Under Midnattssolen

    På den kursen så bestämde några av oss för att nattvandra, under midnattssolen. Vi skulle till en forsknings station dagen efter och bestämde oss helt enkelt för att vandra över bergen och de snötäckta vidderna istället för att gå runt och sedan upp igen dagen efter med resten av gruppen. Jag tror att de var då som jag hittade "hem", hem till bergen, naturen och midnattssolen. Det var också på den vandringen som jag såg min första järv, men inte den sista!

 
 

Min Väg?

    Ofta så undrar jag vart jag skulle ha varit om jag inte startat min doktorandtjänst i Alaska. Jag sökte faktiskt en jätteintressant doktorandtjänst i norra Sverige, men fick inget svar alls. Så jag sökte lite mer utanför Sverige, och sedan även i USA, och där hittade jag det jag sökte, och på den vägen är det. Jag tror inte riktigt att jag då fattade vilken episk resa jag skulle ge mig in i, inte att doktorera i sig, men att bo i Alaska. 

 
 

Alaska

    Jag har jobbat ute i fält i Alaska både för min egen forskning men även hjälpt till i andras forskning på diverse olika platser i Alaska. Jag saknar verkligen Alaska nu, Alaska och bergen, men det finns fler berg och områden att upptäcka, och jag har turen att kunna göra det. Det är inte alla som faktiskt har möjlighet till att resa eller upptäcka världen. En viktig sak som jag tänker på ibland är att denna resa, som jag är på, kommer inte gratis. Jag har uppoffrat stora bitar av mitt liv för att kunna vara här. När vi föds så får vi en enda kortlek att spela med, och det är du som bestämmer hur du spelar dina kort, men som med vilket kortspel som helst så vinner man ibland, men man förlorar även ibland också. Ingenting här i livet kommer gratis, kom ihåg det! 

 
 

    Vem gav dig dina kort? Snubblade du över ditt nuvarande liv eller har du skapat det?

 
 
 
 
 

En Skönhet på Vatten?

 

Fredags Tillbakablick

    Det är kanske dags för en fredags tillbaka blick från Sverige och Stockholm, eller vad tycker  ni?

 
 

Stockholms Skärgård

    Senaste gången jag var hemma i Sverige och Stockholm var i April 2013, så ganska länge sedan. Det blir lätt så, det är dyrt att flyga mellan USA och Sverige de gånger då jag har tid, och speciellt då man flyger från Alaska. Som sagt tar det ju 4 timmar att ens komma ner till resten av USA och en hub för att komma vidare till Europa. Eftersom det var första gången som W besökte Sverige så ville jag visa honom alla de fina öarna vi har i Stockholms skärgård. Vi kombinerade en lunch buffet med en båt tur, och det var verkligen en succe!

 
 

En Skönhet på Vatten?

    Det kanske inte direkt är rättvist att jag sitter här och säger att Stockholm verkligen är en skönhet på vatten, eftersom jag är därifrån, men det tycker jag verkligen. Självklart finns det många andra städer vid vattnet i Sverige, men Stockholm har mitt hjärta förstås. Dessa bilder får mig att sakna Stockholm idag, vi får se när jag kommer dit nästa gång igen!

 
 

    Vad tycker ni? Är inte Stockholm verkligen vackert? I Fairbanks, Alaska fanns det ju inte så mycket vatten på samma sätt, visst en hel del vattendrag men inte så mycket sjöar och absolut inget större "hav". Tekniskt sett är ju Östersjön ett hav, även fast enda utfarten till ett riktigt öppet hav är nere vid Danmark. Självklart är Madison, Wisconsin lite bättre än Fairbanks när det kommer till sjöar...men det är ändå inte alls samma sak.

 
 

    Ha en trevlig fredag!!