Posts filed under Onsdagstankar

Vildmarksupplevelsen

Black Rapids, Alaska. September 2011

A person with a clear heart and open mind can experience the wilderness anywhere on earth. It is a quality of one’s own consciousness. The planet is a wild place and always will be. And we’re surrounded by the greatest of all wildernesses — the universe.
— Gary Snyder, NY times 1994

Onsdagstankar

När den vita mannen satte stora områden åt sidan, så turister kunde komma och se hur vackert deras/vårt? land verkligen är eller “Ethnic Cleansing and America’s National Parks”

År 1872 så grundades den första nationalparken på hela jorden här i USA, nationalparken Yellowstone. Det var dock inte första gången som ett stort område blev skyddat från utbredning. Yosemite Valley sattes åt sidan 1864 genom Yosemite Grant Act, och Hot Springs Arkansa som sattes åt sidan redan 1832 (det skulle varit den första nationalparken i USA men kongressen godkände aldrig det förslaget, så det blev aldrig någon riktigt nationalpark, utan endast ett skyddat område). Min uppfattning om hur dessa nationalparker och skyddade områden definierades är att ingen, inte ens ursprungsbefolkningen har rätt att leva där. Miljöaktivister som John Muir delade denna syn. Att skydda och se dessa naturområden som något heligt, och vi ska endast känna samhörighet med sådana områden på ett mer spirituellt sätt genom att observera och se vildmarken, men inte leva där. Med det så flyttades alltså ursprungsbefolkningen från dessa områden, de områden där de hade bott i flera tusen år, till olika reservat. Proceduren var inte riktigt så enkel som det kanske låter här, utan den slutade i flera blodiga massaker mellan ursprungsbefolkningen och den amerikanska armen, till exempel Nez Pearce kriget 1877. En av alla anledningarna till att dessa reservat skapades var helt sonika för att bevara dessa platser som något heligt och en riktig vildmark. Precis som i andra länder, som i Sverige, så har detta land fortfarande ett komplicerat förhållande till ursprungsbefolkningen. Det är ju väldigt ironiskt att man skulle bevara alla dessa platser ute i vildmarken, men ta bort ursprungsbefolkningen från den, de som rört sig fritt över hela landet under flera tusen år. 1994 kom Native American Policy, ett steg i rätt riktning till att göra rättvisa för just ursprungsbefolkningen, men det är fortfarande en lång väg kvar. Jag tycker det är ett komplicerat ämne, vi vill kunna se dessa extraordinära ställen ute i vildmarken, men vet oftast inte om den mörka historien bakom skapandet av alla dessa områden. Jag uppmuntrar dig till att läsa mer om detta ämne, om du nu är intresserad, att läsa mer om kulturen och historien om alla olika stammar i hela USA, eller över hela jorden.

Denali National Park, Alaska. Juni 2011

We took away their country and their means of support, broke up their mode of living, their habits of life, introduced disease and decay among them and it was for this and against this they made war. Could anyone expect less?
— Gen. Philip H. Sheridan

USAs sista Riktiga Vildmark

IMG_0719-June 30, 2010.jpg
To be a wilderness then was to be “deserted,” “savage,” “desolate,” “barren”—in short, a “waste,” the word’s nearest synonym. Its connotations were anything but positive, and the emotion one was most likely to feel in its presence was “bewilderment” or terror.
— William Cronon - The Trouble with Wilderness; or, Getting Back to the Wrong Nature

Onsdagstankar

Arctic Wildlife Refuge

1002 Området

En helt annan historia, än den om väggen som jag skrev om förra onsdagen, pågår i norra Alaska. Det var även en av de enda utvecklingarna som pågick under USAs government shutdown som varade i mer än 30 dagar. Bråket om 1002 området, eller “Den Heliga Platsen Där Livet börjar”, har pågått i mer än 40 år nu. Jag har skrivit om det förut, men det är guld värt att nämna det igen. Flera nyhetsartiklar har skrivits om just Arctic National Wildlife Refuge (ANWR) och vildmarken där, och varför folk är så upprörda över en potentiell utvinning av olja. Det är ingen nyhet att den amerikanska ursprungsbefolkning blivit förtryckt och utnyttjad av USAs regering i flera hundra år, precis som i många andra delar av världen där ursprungsbefolkning blir förtryckt, Sverige inkluderat. Gwich’in är det folket som bor i ANWR och de är även beroende av den amerikanska renen för deras överlevnad, precis som de har varit långt innan USA blev USA. En av de för mig starkaste intrycken om ANWR kommer från en tv inspelning från 70 talet (tror jag) som går att se under de första minutrarna i Patagonias video “the Refuge” här nedan. Det är en man som ringer in från Colorado och beskriver hans vy av ANWR, att det är en ödemark och att det finns absolut ingenting där, bara kala slätter så långt ögat kan nå. Man kan ju kanske undra om han ens varit i Alaska, och i ANWR? Hans uppfattning om hur det ser ut där uppe i Alaska sätter fingret på hur olik folks uppfattning om vildmarken faktiskt kan vara. Det är även något som Bill Cronon har skrivit om i hans The Trouble with Wilderness; or, Getting Back to the Wrong Nature.

Porcupine Hjorden

ANWR täcker hela 79480 kvadrat kilometrar och är USAs största skyddade område. Anledningen till att Gwich’in kallar just 1002 området för “Den Heliga Platsen Där Livet börjar” har att göra med den amerikanska renens nyttjande av området som kalvningsmark. Området som den amerikanska renen rör sig runt är bra mycket större än 1002 området, men oavsett det så tar sig hela Porcupine hjorden till just 1002 området för att kalva under den tidiga våren. Om du vill se mer information om Porcupine hjordens migrationsmönster så kan du klicka HÄR. Senaste rapportering (början av januari) om oljeutvinningen i ANWR går att läsa HÄR, eller så kan man läsa detta blogginlägget som ger mer information om utveckligen. Man kan även kommentera på BLMs förslag om utvecklingen av ANWR, vilket man kan läsa mer om HÄR.

 

Jag tycker det är viktigt att både dela och prata om alla de viktiga problemen vi ställs inför idag. Jag fokuserar mer på problem inom natur och miljö eftersom det ligger mig varmt om hjärtat. Vilka stora problem brinner du för?

Bygg Väggen

Canyonlands National Park, Januari 2013

Canyonlands National Park, Januari 2013

No, wilderness is not a luxury but necessity of the human spirit, and as vital to our lives as water and good bread. A civilization which destroys what little remains of the wild, the spare, the original, is cutting itself off from its origins and betraying the principle of civilization itself
— Edward Abbey - Desert Solitaire 1968

Onsdagstankar

När både Mänskligheten och Ekosystemet står på Spel

Alla som bor i USA, och i hela resten av världen för den delen har nog inte missat President Trumps och hans anhängares ord “Build that Wall”. Det är som ett monotont sjungande som ekar mellan byggnader inte bara här i USA, men som påminner om andra murar som byggts av lika dålig anledning, jag tänker på Tyskland och Hitler. Jag kan inte förstå hur en del människor vägrar att se likheterna mellan det som Trump gör och vill göra med vad som en gång skedde i Tyskland. Men det är inte bara muren och mänskligheten som står på spel. Det är miljön också. Under tidigare presidenter så har förstås förslag till nya lagar tecknats, och sedan blivit inröstade till definitiva lagar. Med Trump i Huset så har många lagar om miljön blivit omskrivna eller rentav borttagna, såsom den kända Clean Water Act. De flesta presidenter har jobbat för, och inte emot miljön. Med denna president så går vi bakåt, istället för framåt. Vi kör över lagar som ska gynna oss och miljön i längden, lagar som Clean Air Act som är till för att minska luftföroreningar, för att göra världen en lite bättre plats för oss. Nu har vi trots allt en president i USA som inte tror på klimatförändringar och inte förstår skillnaden mellan klimat och väder. Han förstår inte värdet av naturen, det värdet som många miljöaktivister försökte beskriva som “det nya Eden” förr i tiden. Det som en gång i tiden gjorde så att så många platser blev skyddade redan under 1800-talet.

Att rädda ett Ekosystem

Det är inte bara platser såsom Rio Grande (som du kan se på videon ovan) som kommer att möta en världsomfattande ändring om denna “vägg” byggs, områden som Big Bend ligger också i farozonen. Hur bygger man en fysisk vägg men låter djurlivet fortsätta migrera fram och tillbaka? Hur kan vi stoppa något från att förstöras på det sättet? På samma gång så måste vi börja tänka på dessa skyddade områden, våra nationalparker. Just nu så får folk åka ut och in genom de flesta nationalparker precis hur dom vill på grund av USA’s government shutdown, som är skapad av just denna väggen som Trump vill ha. Folk förstör dessa områden, slänger sopor både här och där, och toaletter är inte öppna och många är helt enkelt förbluffade över att dessa parker ens är öppna. Får mig att tänka på den där scenen där Långben och Musse pigg kör med deras husvagn i bergen, och Musse helt plötsligt frågar -Vem är det som kör egentligen? Under tidigare Government Shutdowns så har national parker och monument hållits stängda av just denna anledning. Vi står inför ett ännu större problem dock. I samma takt som fler människor blir intresserade av naturen och det vilda så slår många nationalparker besöksrekord år efter år, och med det så kommer problemet med överfyllda nationalparker. Yellowstone National Park har ökat sitt besöksantal med nästan 40% sedan 2008, och har de senaste åren haft problem med tex tillräckligt med toaletter för alla besökare. Vi har också sett problem med folks syn på vilda djur, och hur man egentligen ska bete sig runt vilda djur. På samma gång som vi ser detta ökandet i antal besökare till de flesta nationalparker så vill Trump skära ned på bidragen till just nationalparkerna. Även fast Trump inte hinner säga “nationalpark” innan hans förslag blir nedröstat så visar det hans rätta ansikte om vad han tycker om natur och miljö. De kommande åren kommer vara avgörande i hur USAs nationalparker, monument och skogar kommer att tas om hand om och bli bevarade.

Yellowstone National Park, Maj 2014

Yellowstone National Park, Maj 2014

Har du någon favorit nationalpark som du börjar bli orolig för?