Posts filed under Onsdagstankar

Men norra Wisconsin då?

 

I do like the UP, there is something about it up there, it's like Alaska or something, I mean, that's the only place I have been in all of the United states that reminds me of all of the UP. It's like a separate kind of place you know, with their own deal. Plus everybody really needs each other up there, you know, there's no joke I mean in the winter up there, you better damn well know your neighbors up there. If you see a car stalled you better stop. That's what it takes to build a community. You got to need each other and they still do in the UP so that's a cool place. - Greg Brown

 
 

Onsdagstankar

The Northwoods

    Om du kör tillräckligt långt norrut så kommer du till slut att nå gränsen av Wisconsin till Michigan, och då du kör in i Michigan så hamnar du i UP, upper peninsula som de kallar det. Norra Wisconsin kallas för den "norra skogen". Det är dit folk åker då de vill uppleva lite mer snö, och eller djupa granskogar. För ett par helger sedan så åkte vi upp till "norra skogen" och som alltid då vi ska åka någonstans på vintern så blev det världens snöstorm i slutet, fast vi kom fram till slut ändå. Just denna resan så hade vi av någon oklar anledning (jag skyller på W förstås) bestämt oss för att inte ta med längdskidorna. Och det fick vi ju förstå ångra. Vi fick några fina vandringar i skogen istället, så egentligen så gjorde det faktiskt inte så mycket. 

 
 

Lite som Sverige?

    Wisconsin påminner lite granna om Sverige, men bara lite. Det finns en väldans massa sjöar här, och uppe i "norra skogen" också förstås. När det kommer till trädarter och växtarter så har Wisconsin bra mycket fler än vad vi ser i Sverige. Det blir ju trots allt mycket varmare i Wisconsin än i Sverige, tänk uppemot 35 grader på sommaren....och fuktigt. Denna sommaren ska jag göra ett nytt försök till att lära mig fler arter, eftersom det kanske inte riktigt gick sådär jättebra förra året.

    Vad tycker du om djupa skogar? Gillar du också att vandra i dom, eller vill du kanske hellre vandra i bergen, eller uppe i tundran eller kanske helt enkelt på stan?

 

Klimatförändringar

 
"This process of continuous alteration was applied not only to newspapers, but to books, periodicals, pamphlets, posters, leaflets, films, soundtracks, cartoons, photographs—to every kind of literature or documentation which might conceivably hold any political or ideological significance." - George Orwell - 1984
 
 

Onsdagstankar

    De senaste dagarna har fått mig så illamående och illa till mods. Jag blir så ledsen när en person som är totalt ointresserad av miljön är en ledare för ett sådant stort land som USA. Det som gör mig ännu mera upprörd är att många människor inte verkar förstå konsekvenserna av att ha en sådan här man i spakarna. En man som gång på gång på gång använder twitter till att distribuerar de mest osannolika (ja osannolika för att komma från en president) meddelandena igen och igen. Klimatförändringar är på riktigt, och de har påskyndats av människan, det är fakta. Det finns inte riktigt någon debatt då 97% av forskarvärlden kommer fram till samma mynt, klimatförändringarna är påskyndade av människan. Något måste vara fullständigt galet då twitter meddelanden om klimatförändringar från national parker kallas "going rogue" samtidigt som att användandet av alternativa fakta är helt okej.

 
 

    Vad har du för tankar om det hela?

Vinterljus

Självporträtt, taget en av de där riktigt kalla dagarna i Fairbanks, Alaska

The winter! the brightness that blinds you, 
   The white land locked tight as a drum, 
The cold fear that follows and finds you, 
   The silence that bludgeons you dumb. 
The snows that are older than history, 
   The woods where the weird shadows slant; 
The stillness, the moonlight, the mystery, 
   I’ve bade ’em good-by— but I can’t. - Robert Service
 

Onsdagstankar

    Vintrarna i Alaska är långa, kalla men underbart vackra. Häromdagen så kom jag och tänka på hur mycket jag saknar det där ljuset som kommer när temperaturerna sjunker ned emot -30 C, när solen går upp eller ned, och även då isdimman rullar in. Det är faktiskt helt magiskt.

 
 

       Har du upplevt det ljuset och den kylan? Vad tycker du?

 

Landet som Gud Glömde

The lonely sunsets flame and die; 
  The giant valleys gulp the night; 
The monster mountains scrape the sky, 
   Where eager stars are diamond-bright.

 

 

Den Arktiska Luften

 
 
 

    Det är en av de bra nyheterna vi hört om på sistone, och du kan läsa mer om det här! De senaste dagarna har vi dock hört lite sämre nyheter, som till exempel att förra året (2016) var det varmaste på 30 år i Alaska. Tidigare i december kunde vi läsa om minskningen eller snarare bristen på havsisen i norra ishavet och de temperatur ökningarna som skett där. Vi har även läst om den här ökade temperaturen och dess påverkan på isbjörnar, samt problemen med de överfulla isbjörns fängelserna i Churchill, Manitoba. 

 
 

Det är ett hett ämne

    De här nyheterna är inte speciellt nya, vi vet att den arktiska regionen har haft de högsta temperaturökningarna på jordklotet, och även att Alaska är en av de regionerna där dessa temperaturökningarna har varit störst. Vi vet att med torrare landskap kombinerat med mer frekventa blixtnedslag leder till ökad brandarea i nordvästra Nord Amerika. Att skogar brinner är naturligt, de har de gjort i flera tusen år, de som ändrats nu är att dessa bränder kommer alltmer oftare, det vill säga att samma område brinner ytterligare en gång, inom samma tidsperiod som de förr i tiden bara brann en gång. Resultatet av de vi ser kan leda/leder till ändrad art sammansättning av vegetationen, ändrad återväxt av den tidigare vegetationen, men även påverkan på permafrost distributionen och således även en påverkan på vattenkemin i vattendragen. 

Den Arktiska och Sub-Arktiska skönheten

    Har du någonsin kört genom detta magnifika landskap uppe i norr? Den ändlösa tundran, svartgranen och bergen, invävda tillsammans på detta ställe som vi kallar jorden? Det är så vackert, och ibland verkar det som väldigt få har sett detta, eller iallafall blivit trollbundna av dess skönhet. Jag är inte en av dom, för jag har sett den skönheten och det är en av de sakerna jag lever för.

 
 

    Har du någon favorit region i världen? Jag brinner för den arktiska och sub arktiska regionen, men jag vet att andra människor brinner för andra delar av denna värld.