Posts filed under Montana

Den Vackraste Bilvägen i Amerika

Foto taget av min pappa

Foto taget av min pappa

Fredags Tillbakablick

Beartooth Pass och Beartooth Highway

Jag hade aldrig hört talas om Beartooth Highway innan sommaren 2017. Men den sommaren hade jag även jobbat lite kort i Yellowstone med W’s fältarbetsgrupp, och då de körde tillbaka från Yellowstone till Madison så körde de just den vägen. Alla berättade senare hur fantastisk den vägen var, så när jag planerade resan till Montana inför vår bröllopsceremoni var det ingen snack om saken att jag och pappa skulle ta just den vägen.

Berg precis överallt

Bergspasset Beartooth är precis vad det låter som. En passage genom två bergsbranter. Först så åker du in i bergen, sedan upp och över bergen innan du så småningom kommer ned på andra sidan och fortsätter köra genom bergen. Själva vägen du kör på har blivit kallad en av USA’s vackraste bilvägar, 10 mil av sicksack vägar som tar dig upp och nedför bergsmassivet. Det finns ju en hel del liknande vägar, men om du gillar berg, alpina sjöar och att campa så är det här en väg för dig. Om du är intresserad av att vandra så är detta även fantastisk plats att göra det på. De flesta bilder från körsträckan nedan är tagna av min pappa, eftersom jag körde hela vägen fick han stå för fotograferandet. Jag däremot fick många kort vid den sjö vi så småningom campade vid. De flesta campingar på Beartooth Platån är så kallade “first come first serve” och kostar mellan 10-15$. “First come first serve” innebär helt enkelt att det inte går att boka någon plats här, utan det är i princip först till kvarn som gäller. Beartooth Highway går genom Shoshone National Forest, en av många National Forests i både Wyoming och Montana. Precis som många andra National Forests i USA så kan man utnyttja något som heter "dispersed camping” vilket innebär att man i praktiken får campa vart som helst helt gratis (finns förstås många restriktioner som man alltid böra läsa på för respektive National Forest, för olika National Forest har olika regler då det kommer till dispersed camping), men man blir då utan rinnande vatten, toalett osv. De tar förstås inte kort på de flesta camping platser, utan man bör ha exakta kontanter så man kan betala eftersom det heller inte går att få växel. När du kommer till en camping så kör du först runt för att hitta en plats, sedan parkerar du bilen och går tillbaka till betalstationen där du betalar genom att skriva ned information om din bil och vilken plats du valt. Sedan river du av en del av informationsdelen som hängs på camping platsen och den andra delen plus pengar stoppas ned i ett kuvert och sedan ned i en postlåda. Oftast så finns det en campingvärd på plats, de brukar bo i någon stor husbil i närheten av betalstationen. Det är de som har ansvar för campingen, de städar, kollar så att alla har betalat och svarar på frågor förstås.

På toppen av Världen

Beartooth Highway är ju bara dryga 10 mil och vägen till den, från campingplatsen som för övrigt även var gratis i nationalparken Badlands där vi campat natten in, var väldigt kort. Jag hade valt ut ett par campingplatser i närheten av “top of the world”. Jag körde in på vägen mot den första campingen på min lista (Island Lake campground) och vi lyckades få den näst sista camping platsen. Island Lake campground tillhör Shoshone National Forest och ligger ca 2,900 möh, den högsta delen av Beartooth highway ligger på 3,300 möh. Först satte vi upp våra tält, och sedan visade jag pappa hur man använder björnsprayen. Även fast vi var relativt högt upp i elevation så finns det en och annan björn i krokarna.

Att Campa i Björnlandet

När man campar i björnlandet finns det förstås väldigt mycket man bör tänka på. Och vi har även lärt oss att olika områden ibland har olika “regler” eller “råd”. Runt östkusten och midwest har de endast svartbjörn som hänger, men västerut är det både brunbjörn och svartbjörn. I Alaska tex så är synen på svartbjörn väldigt olik synen på svartbjörn i midwest. I Alaska ser vi svartbjörnen som en väldigt farlig björn som har för vana att följa efter en och studera en under väldigt lång tid innan den bestämmer sig för vad den vill, medan i midwest så är svartbjörnen väldigt skygg. En sak som stämmer överens med alla björnar dock är att de har ett väldigt bra luktsinne. Alltid när du campar i björnlandet så måste du förvara din mat i ett så kallat “bear proof locker”. Alla campingplatser i björnlandet jag har varit i runtom Yellowstone har permanenta björnsäkra skåp på varje campingplats. På de flesta ställen så räknas även din bil som bear proof locker. Men så är inte fallet på en del ställen i tex Colorado, där björnen lärt sig att öppna dörrar och krossa fönster in i bilar med mat i dom. På vissa campingar i norra Wisconsin och Minnesota så rekommenderade de även att täcka ens kylbox med handduk eller filt, eftersom björnar lärt sig att förknippa kylboxar med mat, och kan således krossa glaset till bilen om de ser en. När jag först började tälta i Alaska så brukade jag alltid ha en kniv i tältet i närheten av huvudet. Som en backup plan om man behövde skära sig ut ut tältet vid en björnattack eller liknande. Det var många som rekommenderade just detta, och det är ju klart att detta typ aldrig händer, men OM det händer så är man förberedd. Men efter att par år så glömde jag helt enkelt bort det, och blev kanske lite slarvig. För ett par somrar sedan så dödades två personer under loppet av en vecka, av två olika björnar inte långt ifrån varandra (ingen av dom medan de tältade dock). Då började jag tänka på det här med kniven igen, och att även bära med sig en kniv som självförsvar ifall att. Så jag tvingade W att köpa en jaktkniv i förebyggande syfte för hans fältarbete den sommaren. W och jag har campat ganska mycket nu i björnlandet, vi spenderade ungefär en vecka i Yukon och British Columbia i Kanada då jag flyttade från Fairbanks till Madison. Nuförtiden så har vi ett ganska bra system, även fast det systemet fallerar när vi inte har campat på ett tag.

Sedan satt vi och Filosoferade om den Vackra plats

Efter middagen tog vi en promenad ned mot sjön. Medan himlen färgades rosa så satt vi där och kollade på solen som sakta letade sig nedåt bakom bergen. Egentligen så är det helt sjukt vad vackert det var nu när jag ser bilderna igen. Hur enkelt det är att åka till denna plats om man nu ändå är i Montana eller Wyoming. Det finns så många andra ställen precis som denna förstås, och det får mig bara att få mersmak.

Brandrök

Precis som i Alaska, så härjar bränder på sommaren både i Montana och Wyoming, och denna sommaren var inget undantag. Nästa morgon vaknade vi tidigt och kunde känna brandlukten sticka i näsan. En hinna av brandrök kunde ses på horisonten, precis som vi sett senare fick se på vår bröllopsdag, och röken färgade solen helt röd såhär på morgonen. Efter en snabb frukost och kaffe så startade vi vår resa ut från Beartooth Pass och in genom nationalparken Yellowstone. Beartooth Highway var relativ tom, förutom en och annan motorcykel vilket förvånade mig, men så var det även väldigt tidigt på morgonen. Det brukar vara många motorcyklar och även cyklar på vägen, och själva vägen är relativt smal med många svängar, därför är det viktigt att hela tiden vara på sin vakt. Både för motorcyklarna och cyklarna, men även djurlivet. Själva hastighetsgränsen på denna väg är även väldigt låg, på grund av just detta. Vi tog det långsamt och spanade både på bergen och alla smådjur vi fick se längsmed vägen.

Vilken är den vackraste motorväg du har kört på?

Köra på en Snöskoterväg?

 

Äventyrs Tisdag

Jul

    Vi firade jul, som vanligt, i Bozeman, Montana. Det är den platsen jag spenderat mest jular på här i USA. Detta året hade W's pappa bokat en stuga för hela familjen, en som man skulle kunna köra ända fram till dörren. På morgonen började vi köra, mot Butte, en liten stad väster om Bozeman. På vägen dit gjorde vi en avstickare för att åka längdskidor, sedan fortsatte vi lite längre västerut för att åka till stugan. Vägarna som vi åkte på då vi närmade oss platsen där stugan skulle vara, var inte de bästa. Det var mycket snö på vägarna och det var ibland lite svårt att köra, till och med med en pickup.

 
 

Snöäventyr

    Vi bestämde oss för att lämna Subarun och fortsätta enbart i W's pappas pickup. Jag fick förstås passagerarsätet med den bästa utsikten för denna turen. Medan vi åkte, eller ja försökte åka framåt så kunde jag se hur vägen smalnade av och att vägen var som på en slags ås, med branta sidor som slutade en bra bit ned. Efter ytterligare en bit så bestämde vi oss för att börja gå istället, eftersom det nu var omöjligt att fortsätta med pickupen. Jag och W's mamma började gå, främst för att jag INTE ville se på när de försökte vända pickupen på den här smala vägen. 

 
 

Hitta Stugan!

    Inte ett spår av denna stugan, som skulle vara i närheten av vägen. Så såg vi W längre tillbaka på vägen, som ropade på oss att de hittat stugan, hade vi gått förbi den? Jo där borta var stugan, en bra bit ned från vägen, även fast man skulle kunna köra ända fram till stugan. Men det var då vi insåg att vi var på helt fel väg, att den vägen vi nu var på faktiskt var en snöskoter väg, och det var därför det var lite krångligt att komma fram. Så, alla in i pickupen igen, jag i passagerarsätet igen, och den här gången blundade jag en stor del av vägen, eftersom bilen började sladda åt bägge sidorna. 

 
 

Ankomsten

    Så tog vi till slut rätt väg och kom fram, trots snön på vägen. W's mamma och pappa körde upp till stugan medan vi andra gick hela vägen. Nästan framme mötte vi W's pappa som ville köra ett par gånger fram och tillbaka på vägen, för att packa ned så mycket snö som möjligt. W's bror och W hoppade in i pickupen för att ge lite mer tyngd och jag fortsatte mot stugan.

 
 

Fleecer Stugan

    Vi hade en jättefin eftermiddag vid stugan. Så skönt att äntligen vara framme efter vårt lilla äventyr. Vi gjorde upp eld i vedkaminen, packade up och började förbereda middagen. Vi drack lite vin och öl och mös framför vedkaminen, läste böcker och även gästboken som fanns i stugan. Senare på kvällen så gjorde vi även upp en eld utomhus vid vedplatsen. 

 
 

Insnöade?   

    Nästa dag så hade vi planerat att kanske åka lite skidor eller vandra runtom i krokarna. Vid hade en långsam start på dagen och åt frukost innan W's pappa kom tillbaka till stugan. Han hade redan ätit frukost och hade planerat att åka skidor lite längre bort. Men nu var han alltså tillbaka eftersom vinden hade ökat under natten och hela vägen var som igenblåst med snö igen. Han tyckte att det var lika bra att vi åkte hemåt redan nu, eftersom vinden bara blev värre och värre, och snön fortsatte att blåsa till vägen. Det var relativt mycket snö på vägen och vi kom tillbaka till stället där vi parkerat Subarun. W's pappa körde framför oss med pickupen för att platta till snön på vägen så vi kunde köra ut. Och det gick galant. Vi fick en jättetrevlig helg med en massa äventyr, även fast sista dagen fick ett abrupt slut.

 
 

    Fick ni några äventyr runt jul?

I Backspegeln, del 4

 

Flashback Friday

    My flashback Friday kind of disappeared last week, mostly because I was upset on so many different levels because of what is currently going on in the US. I'll talk more about that in another post, but if you are interested in some of my posts and my views you can check them out below: 

 
 

    Even though we started off on pretty good terms with the fall season by attending yet another wedding (in Florida none the least), fall quickly turned into a pretty dark ordeal for me. There were certainly many good times, but also my mom passed away in November, so we went to Sweden. What happened afterwards is apparently pretty common when someone close to you die, families tear apart a bit, and without going into more detail our family is not as close as we once were. Either way, Christmas came along and we had a wonderful time in Bozeman, MT. It's weird because I had been thinking about maybe, just maybe going back to Sweden for Christmas, I know that mom really wanted us to, but we didn't. We finished off December by going on a pretty adventurous cabin trip and also a trip to Yellowstone. 

October

    October started off good, but the temperatures, can we talk about the temperatures. 66F in October, incredible! You could definitely see some color changes on the trees though, it appears that fall in Wisconsin is very beautiful too. Im learning to appreciate our neighborhood, and there are these super pretty streets all around town, and sometimes you see pretty unexpected things, like the picture of Greta Garbo, just like that, hanging on a wall along one of the streets. When we went to Florida we actually went through 6 different states, including Wisconsin and Florida. We drove to Chicago which is in Illinois, and took the plane to New Orleans in Louisiana. Then drove through Mississippi, and Alabama before we finally reached Florida. Of course we tried fried alligator in New Orleans. Then Halloween happened and all of a sudden October was over. 

 
 

November

    November was pretty warm too, I mean compared to Fairbanks :) We had some beautiful mornings and evenings with magical light. When mom died I received so many cards, and flowers from people and W was doing his best to keep me from falling apart. He made sushi for me, we had mussels, twice in a week! I kept myself busy at work, and we went hiking. At the end of November we traveled to Sweden and had some wonderful days there too, even though parts of the trip was completely horrible. Dad took us to the opera to see the Swedish take on the Nutcracker, and it was the first time W got to spend time in the same lounge area as the king and queen usually does, he was impressed! 

    A family friend wrote this beautiful text about my mom, in Swedish:

Du, min vän i livet.
Du var en av de som såg mig, som tog till sig av saker jag sa.
En av de som gav mig trygghet. 
En av de som alltid ställde upp.
En av de som alltid svarade i telefonen när som helst.
Du har lyssnat när jag sjungit,
Du har läst mina dikter,
Du har berömt mig när jag ritat och skissat,
Jag har varit vaken sent på kvällar då vi setts och suttit och pratat om ditt och datt, om allt möjligt. 
När jag var hos dig som yngre fick jag alltid oboy, det var innan jag började dricka kaffe. 
Senast vi sågs drack jag vin, man kan säga att tiden gått sen jag var liten.
Jag vet att du alltid trott på mig, 
De har du även visat.
På midsommar ett år utnämnde jag dig som "extramamma", den titeln har stått kvar sedan dess.
Vi har skrattat, vi har gråtit, vi har haft många fina stunder.
Nu är det minnen, 
Minnen jag bär med mig för resten av livet,
Det kommer bli tungt utan både dig och bullpojken,
Idag både nynnar och sjunger jag
"Här Rosemarie, syns blåa Nämdöfjärden",
En av de sånger jag minns och tänker på dig. 
Jag älskar dig Rosie❤️

 
 

December

    Moms funeral was December 2nd, and after that I had yet another week in Stockholm. My mom used to work at the open air museum Skansen before she retired, and we went there with dad. After W left I was cleaning out all my boxes I still had at home, old boxes with lots of memories from the best of friends. Then I flew back to my new home, over here in the US. There are still so many things I have at home in Sweden, and I have no clue how I am suppose to get everything over here, time will tell. Madison got really cold in December, we had quite a few days of below 0 F. We left for Bozeman on Christmas day, and had a great time there. Skiing, skiing, skiing. We also went to Yellowstone, of course, and did some skiing there as well. 

 
 

    How was the last quarter of the year for you?