Ett Tallbarr föll i Skogen

 

Onsdagstankar

 

"A pine needle fell in the forest. The eagle saw it. The deer heard it. The bear smelled it." - Native American Proverb

 

Det finns Björnar i Skogen

   Jag är ingen björnexpert eller forskare inom det området så allt jag skriver här är helt baserat på mina egna observationer, och ska tas med en nypa salt! 

    Sommar i de djupa skogarna innebär inte bara att myggorna kommer fram eller att skogsbränderna startar, det brukar även innebära att björnmöten kan inträffa om man har riktigt otur. När vi var ute i fält i Alaska så brukade vi alltid se en massa spår från både björn och vargar. 

 
 

    För det mesta så var det just björnspår, men förstås även björn spillning eller rivmärken på träden. Vårt enda skydd mot björn ute i fält var endast så kallad björnspray, det är som en koncentrerad pepparspray som ska avhysa björnen relativt effektivt, fast kruxet är att du måste vänta med att spraya tills björnen är väldigt nära.  

 
 

Gevär någon?    

    Det är ju förstås klart att man kan använda ett gevär också, i Alaska så har nästan alla människor ett gevär av någon sort. Mest för att jaga förstås, men man kan definitivt se en del folk men en pistol eller liknande instoppad i byxan då man går till mataffären. Har man ett gevär för att skydda sig mot björn dock så måste man ju kunna använda geväret också, dvs man måste kunna sikta på en snabbt springande björn som kommer mot en och även träffa rackarn också. Personligen så känner jag att jag blir alldeles för nervös då jag ser en björn, på långt avstånd, så kan inte tänka mig hur jag skulle reagera om det var på närmare håll, och att behöva sikta och träffa känns väldigt svårt. Tänk dig en björn som springer allt vad han kan rakt emot dig, de kan komma upp i en sisådär 48 km i timmen.  

 
 

    Jag har definitivt haft väldigt obehagliga situationer i fält, då jag har kommit på mig själv att vara helt tyst, istället för att göra oväsen. I Sverige så har man ju alltid lärt sig att vara tyst i skogen, eller iallafall jag, att inte hålla på att gapa och skrika, men i Alaska där ska man minsann väsnas och ha det för att vara säker på att man inte råkar överrumpla någon stackars nalle i skogen. Många som har haft närkontakt med björnar i Alaska säger att de trodde de var högljudda, men alltså inte tillräckligt. Så man ska alltså vara högljudd, och sedan lite till.

Björnmöten

 
 

    En gång så var jag på en lektion som en björn biolog gav, och han sa att man kan göra precis allt som man någonsin kan göra fel under ett björnmöte, och i ungefär 99% av alla möten så kommer man komma ut vid liv ändå. Så även om du gör absolut allt helt fel, till exempel att kasta mat på björnen, så har du statistiskt nog en väldigt stor chans att komma ut levande. 

 
 

"The bear retreated for a moment but then came back and began circling Jones-Robinson, who took her pack off and threw a package of macaroni and cheese at the bear hoping to distract it."

http://www.newsminer.com/north-pole-woman-uses-insect-repellent-to-fend-off-granite/article_cddf6c53-3e9b-5ccb-9d49-593713fb8dec.html

"While playing dead is the proper technique once a bear has already made contact or contact is imminent, playing dead too early can cause the bear to become curious, according to information from the park."

http://www.newsminer.com/news/alaska_news/grizzly-bites-hiker-at-denali-national-park/article_9a60c0ea-40bd-11e6-a4d6-b782070bf083.html

    Björnmammor ska man däremot vara extremt varsam med, nedan är en artikel om en man som blev attackerad av en björnmamma inte bara en gång, men två gånger inom loppet av 10 minuter . 

"During the first attack, he yelled, deployed bear spray as the sow charged him from about 25 feet, and rolled into a ball to play dead. The bear repeatedly chewed and jumped on him as he tried to protect his head." "He did everything he was supposed to do," said Madison County Sheriff Roger Thompson.

    Att spela död då man redan har blivit attackerad ska vara det bästa sättet att överleva enrevir benägen björn.

"Out of nowhere, the bear attacked him again and did the same thing to him," "She just seemed to lose interest because he was playing dead," said Thompson. "Then she just wandered off. Bears can be that way when they have their babies with them."

http://mtstandard.com/news/local/survivor-of-grizzly-attack-tells-harrowing-tale/article_c8a7c60b-596f-5deb-a970-127e07dc7a37.htm

     Så finns det ju den där lilla procenten av björnar som helt enkelt inte beter sig som björnar. De björnarna kan man möta och göra precis allt rätt, men det kommer inte spela någon roll alls. De björnarna attackerar även större grupper med folk, helt obefogat. Att bli attackerad av en björn då man är i en stor grupp är oerhört ovanligt. Blir man attackerad av en rovlysten björn så ska man slåss för livet. 

"Despite Kitchen's bravery, McConnell was mauled to death in front of the eyes of her 13-year-old son, Kelly, who was also attacked while bravely trying to save his mother. Witnesses say the bear turned on Kitchen, attacking him and killing him while witnesses tried in vain to save him. According to a police report, a kick made the bear withdraw into the bush. It then came upon four university students who turned and ran. A 20-year-old Calgary student slipped and was attacked. Police said the bear was shot while in the midst of this attack."

http://www.nnsl.com/frames/newspapers/1997-08/aug22_97bear.html

Tälta i Björnarnas Rike

 
 

    Är jag rädd för att tälta ute i vildmarken? I början då jag precis flyttat till Alaska så var jag inte alls rädd, men nu, nu är jag skiträdd utan någon som helst anledning. Visst finns det situationer då folk blivit attackerade av björn i tältet, men hur ofta händer det liksom? Hur stor är sannolikheten att man blir påkörd av en bil? Så, se till att förvara all mat i en speciell björnsäker behållare. 

 
 

    Vissa personer är även så extrema att de äter med ett ombyte av kläder och sedan så byter man om igen då det är sängdags, det kan vara så att det är W och jag som gjort så...

 
 

Är det här en Djurpark?

    När vi körde från Alaska och mot den amerikanska gränsen vid Montana så såg vi så många björnar. Alla björnar vi såg, utom två, såg vi i Kanada. Kanada är så extremt stort så det är svårt att ens fatta det, hela Yukon är så ofattbart stort. Dessa björnungar nedan såg vi från bilen, precis vid vägkanten, de var de allra första björnarna vi såg under hela resan men även de enda grizzly björnarna vi såg tills vi lämnade Yellowstone och var i Wyoming. 

 
 

Björnmamman höll förstås koll på situationen.

 
 

    Vad har du för erfarenhet av björnar och är du också rädd för dom?