Posts filed under Yellowstone

Ute i Vildmarken

 

Onsdagstankar

“National parks and reserves are an integral aspect of intelligent use of natural resources. It is the course of wisdom to set aside an ample portion of our natural resources as national parks and reserves, thus ensuring that future generations may know the majesty of the earth as we know it today.” - John F. Kennedy

Usa's Allmäna platser

    De två senaste månaderna så har jag rest runt en hel del här i USA. Det är helt otroligt vilka platser som finns här. Jag känner mig alltid så lyckligt lottad att vi har fått dessa platser undansatta bara för oss, för dig, för att njuta av dess skönhet. Tyvärr så finns det andra människor på denna planet som absolut inte tycker att dessa platser är något att hänga i julgranen. Dessa giriga människor som enbart tänker på pengar.

 
Yvon Chouinard, Patagonia's founder, is standing up for our public lands. Stand with him. Text DEFEND to 52886 by August 24.
 

Politik och Naturvetenskap

    Videon nedan får mig alltid lika tårögd, alltid så känslosamt att se den. Det gör ont i hjärtat att lyssna på dessa politiker tala om Alaska så som de gör. Man kan inget annat än att tycka synd om dessa människor som nog aldrig kommer att uppskatta eller förstå hur det är att ha dessa platser öppna för allmänheten, såsom du och jag gör!

 
For hundreds of generations, the Gwich'in people of Alaska and northern Canada have depended on the caribou that migrate through the Arctic Refuge. With their traditional culture now threatened by oil extraction and climate change, two Gwich'in women are continuing a decades-long fight to protect their land and future.

Vildmark

    Den här sommaren har fått mig att längta mer och mer efter mer äventyr, efter mer vilda platser. Mer öppna landskap, mer djupa skogar och dalar och alla dessa berg. Helt otroligt att man kan längta ännu mer efter det än vad jag redan gjort. Det är precis som en sjukdom, längtan bara växer och växer för varje år, och sprids i kroppen. Hur känner du för naturen och alla dessa platser?

Yellowstone National Park - Vinterupplagan

 

Vintersporter

Kayaka på Vintern?

     Varje år då vi firar jul i Bozeman brukar vi även åka till Yellowstone National Park, det har blivit lite av en tradition för oss. Fast det är inte precis något nytt i W's familj, de har haft som tradition att åka till Yellowstone National Park under vinter för att paddla kayak, precis utanför parken. W's pappa gör inte detta längre, och varken W eller hans bror paddlar kayak i Yellowstone nu heller. Istället har vi börjat att åka längdskidor och eller gå på snösko-turer kombinerat med att köra omkring på de vägar som är öppna och titta efter djur. 

 
 

Kan man bli Trött på skidor?

    Jag älskar att åka längdskidor, fast förra året så var jag inte sådär jätte pepp på det, och medan vi var i Yellowstone så var jag sjuk och skidade därför inte. Nu i år så har jag börjat bli lite mera pepp på det här med att åka skidor, Jag kanske helt enkelt åkte för mycket skidor tidigare år, går det? För ett par år sedan så tränade jag till ett skidlopp, precis utanför Fairbanks. Jag brukade ju åka skidor fram och tillbaka till jobbet varje dag, och sedan skida lite mer som träning inför loppet. Men min träning bestod inte av att bli snabbare och snabbare utan mer att kunna skida under kalla förhållanden, själv, och långt utan någon hjälp. Loppet var ungefär 40km och det fanns bara en vätskestation. Resten av vägen var man själv, som är fallet för nästan alla skidlopp i Alaska. 

 
 

Vinter i Yellowstone National Park

    De senaste åren har vi som sagt begett oss ut i parken under jullovet. Ett år firade vi till och med nyår i Yellowstone, eller snarare precis utanför. Vi brukar alltid bo på ett B&B i Gardiner. De flesta andra människor som åker till Yellowstone National Park på vintern verkar åka snöskoter, eller det verkar iallafall som det baserat på de folk man oftast ser och hör under frukosten som serveras på ett litet cafe/restaurang i närheten av hotellet. De national parker som får mycket snö samt väldigt låga temperaturer brukar stänga de flesta vägarna under vintersäsongen, eller helt enkelt inte ploga. De har ju öppet, men man kan alltså inte köra överallt. I Denali National Park så stänger vägen helt för biltrafik, men man kan, precis som i Yellowstone, cykla, skida och gå med snöskor. Vi är inte riktigt intresserade av att köra snöskoter eller åka snöbuss, så det blir skidor istället för oss. 

 
 

Åka Skidor i Yellowstone National Park

    Djuren i parken tar ju inte jullov, ja eller det är väl björnen då som gör det, men alla andra djur är fortfarande där. Det innebär till exempel att bisonoxarna, eller "huff buffs" som jag brukar kalla dem är där också. Det är ganska läskigt att skida runt ett hörn och råka skrämma slag på en hel bison hjord, och inte lika roligt att ha små bison ungar (eller små och små, de är ju ganska stora vid det här laget), bluff attackera en, även fast det är ett väldigt långt avstånd mellan en själv och bisonoxarna, så kan det fortfarande kännas ganska så obehagligt. Bisonoxar är så himla stora, och ganska dumma, eller så är de jätte smarta men väldigt envisa. Det är lite svårt att klura ut vilket av de två påståendena som stämmer.  Jag är livrädd för bisonoxar, just för att de är så stora och tunga!

 
 

Nationalparker på Vintern 

    Har du besökt någon nationalpark under vintern? Vilken är din favorit och vilken park skulle du vilja åka till under vintersäsongen?