Fältarbete i Yellowstone National Park

Where's Waldo?

Where's Waldo?

 

Fredags Tillbakablick

Yellowstone National Park

    Att vara gift med en ekolog har ju sina fördelar ibland. När vi körde från Alaska till Wisconsin så körde vi även genom Montana och Yellowstone. Vi behövde en liten paus från allt körande och sedan så skulle W se till att hans fältarbete fungerade som det skulle. Både W och jag forskar ju om skogsbränder, jag i Alaska och W i Yellowstone, eller jellystone som vi ibland kallar det. Som alltid då W och jag vandrar någonstans, så halkar jag efter, det finns så många små detaljer att se och ta kort på, eller helt enkelt bara alla vida vyer man får se. 

 

 
 

Dalahäst    

    Innan jag flyttade till Alaska så fick jag en liten miniatyr dalahäst av en av mina bästa kompisar. Den fick förstås vara med denna dagen också. Bränder kan vara så förödande, men jag tycker ändå att det är så vackert att kunna se allt som växer fram efter en brand. Alla bränder är ju inte förödande. 

 
 

Barrträd

    Barrträd är ju antingen "serotinus", "icke serotinous", "semi-serotinous eller en blandning av de två första alternativen. I Yellowstone National Park är Contorta tall (alltså, wikipedia säger Contorta tall, men jag vet inte riktigt om det stämmer) frön en mix av både "serotinous" och "icke serotinous" vilket innebär att skogsbränder kan vara en positiv del i föryngringen av skogen. "Serotinous" arter är beroende av skogsbränder för att kotten ska öppna upp och släppa ut fröna som gömmer sig innuti, och tvärtemot om arten är "icke serotinous".

Of all the paths you take in life, make sure a few of them are dirt - John Muir

 
 
 

 Att Vandra i Yellowstone

    Jag älskar att kunna vandra bort, bort från alla bilvägar och riktigt ta in naturen och känslan av att vara mitt ute i ingenstans. Yellowstone är så stort och vackert, och om du inte har besökt parken än så är det verkligen något jag kan rekommendera. Att vandra och upptäcka ny platser i Yellowstone är så himla häftigt, och jag kan verkligen rekommendera att göra en en dags tur eller flera dags tur i parken. Men, glöm inte bort att de heta källor som finns även kan ta liv, och gör det då och då, och som med alla vandringsturer glöm inte karta, kompass och björnspray!

 
 

 När vi Lämnade Yellowstone

    När vi lämnade parken så körde vi en ny väg ut (eller ja ny väg ut för mig), genom staden Cody, och landskapet ändrade sig väldigt fort. jag frågade W om han trodde att vi fortfarande var i "bear country" för jag personligen tyckte att landskapet inte alls såg ut som det "bear country" jag är van vid. W svarade att absolut, det är det fortfarande. 5 minuter senare så ser vi en stor grizzly ställa sig på bakbenen och stirra mot vår bil som kommer farande. Då vi saktade ned började björnen att korsa vägen, men ångrade sig halvvägs. I buskarna fick vi även se hans kompis. Det var ett av de coolaste upplevelserna i mitt liv.  Jag lyckades inte fånga det ögonblicket då han gick upp på bakbenen på kort förstås, men iallafall, så coolt!

 
 

    Har du sett någonting coolt under någon av dina långa bilturer?