Posts filed under Utlandssvensk

Jag har Drömt om Bergen Igen

Grand Teton National Park

Drömmar blir Faktiskt Sanna

Nu när jag kollar igenom alla dessa foton, minnen, jag har samlat på mig så börjar drömma om nätterna. Jag drömmer om de där bergen jag vandrade genom. Nu vandrar jag genom höghus. Men mitt hjärta är lyckligt, jag dör inte precis här. Istället drömmer jag, drömmer om alla dessa äventyr vi ska göra. Ingenting är som de klippiga bergen, men det kommer iallafall nya äventyr hela tiden. En gång i tiden visste jag inte ens att sådana här ställen existerade, inte ens att de existerade i gamla Svedala, och jag levde ett väldigt bra liv där också, jag har bara gått vidare. Om det är en sak jag har lärt mig så är det att drömmar faktiskt blir sanna, kanske inte exakt som man planerat, men nästan. Hela livet är som en bergochdalbana av äventyr.

Fältarbete

Den där sommaren i Teton och i Yellowstone var helt otrolig. Min t-shirt var fastklibbad vid ryggen av all svett när vi räknade trädplantor som växte i den svarta eldhärjade jorden, och temperaturen var uppemot 35 grader. Vi räknade trädplantor och spökstockar. Vi var riktigt skitiga när vi var klara, svarta av all aska, och då badade vi i Yellowstone river eller i sjön efteråt. Det var en av mina bästa somrar. Jag är lycklig då jag får vara i bergen. Bergen gör mig lycklig.

Julskidåkning över öppna landskap och genom Bison hjordar

Äventyrs Tisdag

Yellowstone National Park - Vinterupplagan

Att skida Blacktail Plateau

Åka skidor i Yellowstone är verkligen en hit, speciellt om man gillar berg, skog och öppna landskap. Lite vilda djur ovanpå kan göra vilken äventyrslysten människa på jorden nöjd. Vi brukar alltid åka till Blacktail Plateau då vi ska åka skidor. Det är en relativt kort sträcka (12.8km), men brukar ha färre besökare, ja om du nu vill ha ännu färre människor att stöta på under parkens lågsäsong. Det är bara en enkel väg så om man inte vill åka samma väg tillbaka kanske man kan lifta eller ha tur att ha två bilar så man kan köra tillbaka till starten. Själva vägen heter Blacktail Plateau drive, och på sommaren är det en av alla små avstickare man kan göra i parken. Första gången vi skidade där var W och jag inne i en djup konversation då vi rundade ett hörn, och skrämde slaget på en bison hjord, ja och de skrämde slag på oss förstås. Men de sprang iväg illa kvickt. En liten baby bison höll dock inte med de äldre och började låtsas attackera oss, på håll förstås, men ändå. Lyckligtvis var de äldre noll intresserade av oss och vi kunde lugnt fortsätta skida på korrekt avstånd.

 
 

Över Kullar och genom Dalar

Ibland har man tur och de har precis satt skidspåren, men annars så är skidspåren väl använda. Inte nog med att man kan spana på djur så får man ju även se alla dessa berg och skogar från en annan vinkel. Det är sällan vi möter andra folk, annat än på parkeringen. Beroende på vilken sida man börjar på så kan det vara väldigt begränsat med just parkering. Vi har dock haft tur och alltid lyckats få parkering precis där vi ska börja. Det är en speciell känsla då man är mitt ute i parken utan några andra människor, mitt i bergen i princip. Att kunna se de vilda bisonoxarna mumsa på mat lite här och där i omgivningen är helt fantastiskt, men kan ibland även kännas lite läskigt.

Östra Yellowstone - Ett ställe att åka längdskidor på?

Jag har inte åkt några skidspår på nordöstra sidan, men har däremot åkt bil genom den delen av parken. Det tar ju lite längre tid att ta sig ända dit, så vi brukar faktiskt sällan åka hela vägen mot Silverporten. Då man åker mot Silver Porten åker man i princip genom bergen, och väl utanför så kan man fortsätta upp i bergen genom att följa Beartooth Highway. Den är bara öppen under ett fåtal månader om året eftersom den högsta punkten ligger på ca 3,336 möh. Cooke City som är den lilla byn precis utanför parken påminner mig om de små byarna längsmed Seward Highway som man åker förbi då man kör mot Homer och sydöstra Alaska. Men där, mot Silverporten så åker du genom djupa snötäckta skogar och höga berg som strålar över dig. Därför är mitt mål nästa gång vi åker till parken under vintertiden att få skida även där.

Har du åkt skidor i någon nationalpark i världen?

Den första Sommaren i Alaska