Vem gav mig dessa Kort?

 

Fredags Tillbakablick

Abisko

    För ganska länge sedan, eller kanske inte så länge sedan, men 10 år iallafall, så tog jag en fältkurs i norra Sverige, i Abisko. Kursen handlade om hur klimatförändringar påverkar arktiska och sub-arktiska miljöer. Man kan nog säga att det var början på den resan som jag är på nu. Nu när jag tänker tillbaka på det så får det mig att undra om jag valde den vägen naturligt för att jag var intresserad av naturen, klimatförändringar, något annat eller helt enkelt all det jag just beskrev. Hur valde jag min väg i livet, var det ett aktivt val? I vilket fall som helst så är jag ju här nu, fortfarande på denna resa genom livet. 

 
 

Under Midnattssolen

    På den kursen så bestämde några av oss för att nattvandra, under midnattssolen. Vi skulle till en forsknings station dagen efter och bestämde oss helt enkelt för att vandra över bergen och de snötäckta vidderna istället för att gå runt och sedan upp igen dagen efter med resten av gruppen. Jag tror att de var då som jag hittade "hem", hem till bergen, naturen och midnattssolen. Det var också på den vandringen som jag såg min första järv, men inte den sista!

 
 

Min Väg?

    Ofta så undrar jag vart jag skulle ha varit om jag inte startat min doktorandtjänst i Alaska. Jag sökte faktiskt en jätteintressant doktorandtjänst i norra Sverige, men fick inget svar alls. Så jag sökte lite mer utanför Sverige, och sedan även i USA, och där hittade jag det jag sökte, och på den vägen är det. Jag tror inte riktigt att jag då fattade vilken episk resa jag skulle ge mig in i, inte att doktorera i sig, men att bo i Alaska. 

 
 

Alaska

    Jag har jobbat ute i fält i Alaska både för min egen forskning men även hjälpt till i andras forskning på diverse olika platser i Alaska. Jag saknar verkligen Alaska nu, Alaska och bergen, men det finns fler berg och områden att upptäcka, och jag har turen att kunna göra det. Det är inte alla som faktiskt har möjlighet till att resa eller upptäcka världen. En viktig sak som jag tänker på ibland är att denna resa, som jag är på, kommer inte gratis. Jag har uppoffrat stora bitar av mitt liv för att kunna vara här. När vi föds så får vi en enda kortlek att spela med, och det är du som bestämmer hur du spelar dina kort, men som med vilket kortspel som helst så vinner man ibland, men man förlorar även ibland också. Ingenting här i livet kommer gratis, kom ihåg det! 

 
 

    Vem gav dig dina kort? Snubblade du över ditt nuvarande liv eller har du skapat det?