Bygg Väggen

Canyonlands National Park, Januari 2013

Canyonlands National Park, Januari 2013

No, wilderness is not a luxury but necessity of the human spirit, and as vital to our lives as water and good bread. A civilization which destroys what little remains of the wild, the spare, the original, is cutting itself off from its origins and betraying the principle of civilization itself
— Edward Abbey - Desert Solitaire 1968

Onsdagstankar

När både Mänskligheten och Ekosystemet står på Spel

Alla som bor i USA, och i hela resten av världen för den delen har nog inte missat President Trumps och hans anhängares ord “Build that Wall”. Det är som ett monotont sjungande som ekar mellan byggnader inte bara här i USA, men som påminner om andra murar som byggts av lika dålig anledning, jag tänker på Tyskland och Hitler. Jag kan inte förstå hur en del människor vägrar att se likheterna mellan det som Trump gör och vill göra med vad som en gång skedde i Tyskland. Men det är inte bara muren och mänskligheten som står på spel. Det är miljön också. Under tidigare presidenter så har förstås förslag till nya lagar tecknats, och sedan blivit inröstade till definitiva lagar. Med Trump i Huset så har många lagar om miljön blivit omskrivna eller rentav borttagna, såsom den kända Clean Water Act. De flesta presidenter har jobbat för, och inte emot miljön. Med denna president så går vi bakåt, istället för framåt. Vi kör över lagar som ska gynna oss och miljön i längden, lagar som Clean Air Act som är till för att minska luftföroreningar, för att göra världen en lite bättre plats för oss. Nu har vi trots allt en president i USA som inte tror på klimatförändringar och inte förstår skillnaden mellan klimat och väder. Han förstår inte värdet av naturen, det värdet som många miljöaktivister försökte beskriva som “det nya Eden” förr i tiden. Det som en gång i tiden gjorde så att så många platser blev skyddade redan under 1800-talet.

Att rädda ett Ekosystem

Det är inte bara platser såsom Rio Grande (som du kan se på videon ovan) som kommer att möta en världsomfattande ändring om denna “vägg” byggs, områden som Big Bend ligger också i farozonen. Hur bygger man en fysisk vägg men låter djurlivet fortsätta migrera fram och tillbaka? Hur kan vi stoppa något från att förstöras på det sättet? På samma gång så måste vi börja tänka på dessa skyddade områden, våra nationalparker. Just nu så får folk åka ut och in genom de flesta nationalparker precis hur dom vill på grund av USA’s government shutdown, som är skapad av just denna väggen som Trump vill ha. Folk förstör dessa områden, slänger sopor både här och där, och toaletter är inte öppna och många är helt enkelt förbluffade över att dessa parker ens är öppna. Får mig att tänka på den där scenen där Långben och Musse pigg kör med deras husvagn i bergen, och Musse helt plötsligt frågar -Vem är det som kör egentligen? Under tidigare Government Shutdowns så har national parker och monument hållits stängda av just denna anledning. Vi står inför ett ännu större problem dock. I samma takt som fler människor blir intresserade av naturen och det vilda så slår många nationalparker besöksrekord år efter år, och med det så kommer problemet med överfyllda nationalparker. Yellowstone National Park har ökat sitt besöksantal med nästan 40% sedan 2008, och har de senaste åren haft problem med tex tillräckligt med toaletter för alla besökare. Vi har också sett problem med folks syn på vilda djur, och hur man egentligen ska bete sig runt vilda djur. På samma gång som vi ser detta ökandet i antal besökare till de flesta nationalparker så vill Trump skära ned på bidragen till just nationalparkerna. Även fast Trump inte hinner säga “nationalpark” innan hans förslag blir nedröstat så visar det hans rätta ansikte om vad han tycker om natur och miljö. De kommande åren kommer vara avgörande i hur USAs nationalparker, monument och skogar kommer att tas om hand om och bli bevarade.

Yellowstone National Park, Maj 2014

Yellowstone National Park, Maj 2014

Har du någon favorit nationalpark som du börjar bli orolig för?