Vildmarksupplevelsen

Black Rapids, Alaska. September 2011

A person with a clear heart and open mind can experience the wilderness anywhere on earth. It is a quality of one’s own consciousness. The planet is a wild place and always will be. And we’re surrounded by the greatest of all wildernesses — the universe.
— Gary Snyder, NY times 1994

Onsdagstankar

När den vita mannen satte stora områden åt sidan, så turister kunde komma och se hur vackert deras/vårt? land verkligen är eller “Ethnic Cleansing and America’s National Parks”

År 1872 så grundades den första nationalparken på hela jorden här i USA, nationalparken Yellowstone. Det var dock inte första gången som ett stort område blev skyddat från utbredning. Yosemite Valley sattes åt sidan 1864 genom Yosemite Grant Act, och Hot Springs Arkansa som sattes åt sidan redan 1832 (det skulle varit den första nationalparken i USA men kongressen godkände aldrig det förslaget, så det blev aldrig någon riktigt nationalpark, utan endast ett skyddat område). Min uppfattning om hur dessa nationalparker och skyddade områden definierades är att ingen, inte ens ursprungsbefolkningen har rätt att leva där. Miljöaktivister som John Muir delade denna syn. Att skydda och se dessa naturområden som något heligt, och vi ska endast känna samhörighet med sådana områden på ett mer spirituellt sätt genom att observera och se vildmarken, men inte leva där. Med det så flyttades alltså ursprungsbefolkningen från dessa områden, de områden där de hade bott i flera tusen år, till olika reservat. Proceduren var inte riktigt så enkel som det kanske låter här, utan den slutade i flera blodiga massaker mellan ursprungsbefolkningen och den amerikanska armen, till exempel Nez Pearce kriget 1877. En av alla anledningarna till att dessa reservat skapades var helt sonika för att bevara dessa platser som något heligt och en riktig vildmark. Precis som i andra länder, som i Sverige, så har detta land fortfarande ett komplicerat förhållande till ursprungsbefolkningen. Det är ju väldigt ironiskt att man skulle bevara alla dessa platser ute i vildmarken, men ta bort ursprungsbefolkningen från den, de som rört sig fritt över hela landet under flera tusen år. 1994 kom Native American Policy, ett steg i rätt riktning till att göra rättvisa för just ursprungsbefolkningen, men det är fortfarande en lång väg kvar. Jag tycker det är ett komplicerat ämne, vi vill kunna se dessa extraordinära ställen ute i vildmarken, men vet oftast inte om den mörka historien bakom skapandet av alla dessa områden. Jag uppmuntrar dig till att läsa mer om detta ämne, om du nu är intresserad, att läsa mer om kulturen och historien om alla olika stammar i hela USA, eller över hela jorden.

Denali National Park, Alaska. Juni 2011

We took away their country and their means of support, broke up their mode of living, their habits of life, introduced disease and decay among them and it was for this and against this they made war. Could anyone expect less?
— Gen. Philip H. Sheridan