If I Can Make it Here I Can Make It Anywhere

IMG_1652-February 05, 2019.jpg
Noise is always loud, there are sirens all around and the streets are mean
If I can make it here, I can make it anywhere that’s what they say
Seeing my face in lights or my name in marquees found down on Broadway

Even if it ain’t all it seems
I got a pocketful of dreams baby I’m from New York!
Concrete jungle where dreams are made of
There’s nothing you can’t do, now you’re in New York!
These streets will make you feel brand new
Big lights will inspire you
Hear it for New York, New York, New Yooork!
— Alicia Keys - Empire State of Mind

Onsdagstankar

New York

Staden och Staten

Att vi skulle flytta till New York och Manhattan var kanske det mest otippade någonsin, iallafall om ni kanske känner mig/oss. Men så kom då de där möjligheterna upp för oss att flytta mot östkusten istället för västkusten. Och på den vägen är det. Nu hamnade vi här och även fast vi kanske inte är de största storstadsmänniskorna i mannaminne så försöker vi anpassa oss så gott det går. New York heter ju både staden och staten, och det är även därför som man kanske mer synonymt använder NYC för att specificera staden i sig. Vi har lyckats ta oss igenom möss, spruckna rör och brandmän i lägenheten klockan 1 på morgonen, och då har vi inte ens bott här mer än 9 månader. Och trots allt så hände allt det där inom loppet av två månader. Vi bor i nordöstra delen av Manhattan, den delen som kallas East Harlem, eller El Barrio, kärt barn har många namn. Hit kommer inte de flesta turisterna och även fast de mesta av turistlivet finns nere vid södra delen av Manhattan så tror jag att det är värt att utforska de norra delarna av Manhattan också, eller några av de andra mindre kända delarna av NYC.

Allt är ju inte en dans på rosor, och så heller inte i NYC. Och egentligen så har det väl aldrig varit det för den mediokra New York born, ända sedan början av stadens uppbyggnad nere i Battery Park under 1650 talet och i New Amsterdam (även fast Manhatta, precis Manhatta utan n, existerade långt innan det). Det behövs egentligen bara ett par månaders lyssnade på den lokala radiostationen under NPR, WNYC, och upplevelsen i sig självt här i området för att förstå vilka som är vinnarna och vilka som är förlorarna i denna stad. Frågan är väl kanske främst vems felet är? Man får höra skräckhistorier om hyresgäster som har grannarnas väggar och tak som ramlar in i deras lägenheter, mögel, ingen värme, trasiga dörrar, legionella i vattentornen och helt häpnadsväckande hyror. Men New York är så mycket mer än det, en myriad av intryck från en hel uppsjö av olika kulturer, och bakgrunder. Och vare sig de kulturerna är nya eller gamla här i stan så finns det i princip överallt. Att upptäcka alla delar av vad New York och alla de andra områdena (inte bara Manhattan) har att erbjuda kommer ta tid, men vi blir ju här ett tag som det ser ut just nu. Vi är ju inte gjorda av pengar, så vi är ständigt på jakt efter billiga barer, restauranger och upplevelser, och det är kanske det som jag mest kommer att skriva om. Men vi får ju heller inte glömma resten av New York, något som vi kommer försöka utforska mer av, speciellt nu när våren och sedan även sommaren kommer.