New York - De Första Intrycken

New York City Livet

    Vi har nu bott i New York mer än en månad, och har till och med spenderat lite tid tillsamans här. Innan vi gjorde oss hemmastadda här i New York var det ganska kaosartat. Jag jobbade ända till dagen innan vi packade vår pod (läs container). Dagen efter vi packade vår pod så spenderade vi hela dagen med att städa lägenheten i Madison, och sedan packade vi bilen. Det är alltid spännande och skrämmande att packa bilen på det viset, kommer allt att få plats? Vi fick göra oss av med några saker tyvärr, som alltid, men vi kom iväg till slut iallafall. Det tar ungefär en och en halv dag att köra till New York från Madison. Bilen var fullpackad och Tycho, vår katt var förstås med. Två dagar senare, den varmaste helgen i NYC under hela sommaren, var vi framme i staden, och det gick förvånansvärt lätt att köra i New York och Manhattan (eller W körde ju, så vad vet jag). Att hitta en parkeringsplats var desto svårare. Vi var tvungan att bära allt runt kvarteret, och var helt utmattade när vi till slut hade tömt bilen. Sedan fick vi städa, och efter det var det i princip läggdags. Nästa dag var det dags att fortsätta städa, sedan gå till Costco och till Target, för att köpa mat och andra saker vi behövde till lägenheten. Dagen efter, klockan åtta på morgonen satt jag på ett plan till Nome, Alaska. När jag sedan kom tillbaka så hade W redan åkt till Boston, och sedan skulle även han till Alaska. Så vi hade inte riktigt spenderat några dagar här i New York tillsammans förrän ungefär de senaste två veckorna. 

Manhattan

    Man hör konstant polisbilar, brandbilar, ambulanser och folk som tutar. Det blir mindre högljutt senare på kvällarna förstås men det är något man annars hör nästant konstant. Många New York bor är väldigt aggressiva och intensiva. Det är nästan som att dom glömt bort att det finns bra människor på denna jord också. Folk skriker på varandra, på gatan, i affären ja överallt i princip. Ibland undrar jag om det ens finns några glada New Yorkbor. De två första främlingarna här i New York som jag mötte var på vägen till Alaska. Den första, chauffören till flygplatsen sa att han tyckte synd om mig, att jag skulle bo här i New York som var det värsta stället på jorden, hur elaka folk i staden var, och aggressiva. Den andra personen var en kvinna jag satt bredvid på väg till Seattle från New York. Hon tyckte också synd om mig, som nu skulle bo i New York. Hon lämnade New York bakom sig och var på väg till sin hemstad Seattle, hennes man kunde komma senare om han ville, för hon skulle definitivt inte stanna kvar i New York. 

Östra Harlem Harlem aka El Barrio, Spanska Harlem

    Vi bor i östra Harlem, eller spanska Harlem som det även kallas tillsammans med El Barrio som betyder grannskap på spanska. Östra Harlem har en hög andel från just Puerto Rico, men förstås många från andra länder i Latinamerika också. Förr i tiden, på 1800 talet och tidigt 1900 tal så var östra Harlem mestadels ett italiensk grannskap. Idag så finns den exklusivaste restaurangen i hela USA här i östra Harlem, en italiensk restaurang som heter Rao's. Det närmsta vi har kommit till Rao's, ja förutom då vi gick förbi, var då vi köpte deras kända tomatsås på vår lokala mataffär. Som du kanske förstår så är det än stor blandning av en hel del kulturer, inte bara latinamerikanska, här i östra Harlem. Det innebär även att vi kommer att ha många olika restauranger att testa under vår tid här. Varje dag har varit extremt varm, iallafall för mig, runt 27-32 grader C och oftast mer än så. Nätterna har inte varit under 20 grader förrän nu. Vår AC har konstant gått på nätterna annars, men nu så har temperaturerna äntligen börjat gå nedåt igen på nätterna, eller iallafall den senaste veckan.Vi har även kunnat ha fönstren öppna under dagarna den senaste veckan, och på nätterna, som skapar en skön bris genom lägenheten. 

Central Park och små kolonilotter

    På helgerna så har vi gjort våra veckosysslor, det vill säga, tvättat, städat, handlat osv. Men vi har även haft tid till att utforska Central Park lite mer. Central Park är faktiskt ett historiskt landmärke, National Historic Landmark, vilket innebär att USA utnämnt det till en enastående plats, vilket det verkligen är. Central Park har även lagts till på den preliminära listan till  UNESCO World Heritage Sites. Förra helgen så gick vi till Central Park och hade en liten picknick. Vi spelade cribbage, som är ett av mina favorits kortspel sedan jag flyttade till USA.  Norra Central Park har färre turister än södra Central Park, och det är även i Norra Central Park som vi som oftast håller till. Det finns förstås en hel del andra parker är i New York, eller specifikt Manhattan, men även en massa små kolonilotter. Det är ett samarbete mellan NYC parks och de olika grannskapen. Det kallas för Green Thumb och är den största kolonilotts föreningen i hela USA. Dessa små kolonilotter drivs av de olika grannskapen, och vem som helst i området är välkommen att bli medlem. Kolonilotterna är förstås inte öppna för allmänheten hela tiden, utan då och då, när några från området är inne på deras lilla kolonilott. Man kan förstås få ta en tur i dessa små trädgården om man råka få förbi då någon är därinne. Vi har några kolonilotter precis i området där vår lägenhet är, som jag kommer försöka bli medlem i.