Där Chambers Street Slutar och Rockefeller Park Börjar

Livet i New York

Rockefeller Park och Bronsstatyer

    Idag har de utlovat extrem hetta i stan, så det är väl kanske passande att stanna inomhus då? De pratas om temperaturer uppemot 35 grader, och det ska visst kännas som typ 40 grader. Nog hade vi så här heta dagar i Madison också, kanske inte lika frekvent men de existerade. I Fairbanks och Alaska å andra sidan hände det aldrig. Där var de istället varningar om luftkvaliten som man hörde om på radion till morgonkaffet. Brandrök från all tusentals hektar mark som varje sommar brinner under sommaren, eller varning för luftföroreningar i form av tex avgaser som lägger sig som ett lock över stan under vinterhalvåret. Nu har jag vant mig vid dessa värmevarningar jag hör på radion och vet när man kanske borde eller inte borde ge sig ut på äventyr. En sak som hela tiden överraskar mig här i stan då jag väl ger mig ut på äventyr är alla dessa parker, och även träd och buskar som faktiskt finns på de mest oanade platser. Häromveckan så åkte jag söderut på Manhattan, ända till Brooklyn Bridge. Därifrån svängde jag av mot vattnet på västra sidan av Manhattan, via Chambers Street. Där Chambers Street slutar finns Rockefeller Park, den är ansluten till Hudson River Park som går norrut längs västra sidan av Manhattan. Det första jag såg då jag kom närmare parken var en staty till vänster som såg lite egendomlig ut, och sedan så såg jag alla andra bronsstatyer i parken som gränsar mot Chambers Street. Det är bronsstatyer som föreställer små figurer, människor, bankmän, rånare, arbetare, pilgrimer, rovdjur och villebråd. Om du besöker New York så är den här delen av parken med dessa bronsstatyer definitivt värt ett besök, om du behöver skugga, fina vyer och en avslappnande plats. För det är ju så att New York är en storstad, mycket större än de flesta andra städer, mycket turister och folk i största allmänhet. Ändå så var det endast en annan person som satt i denna delen av parken med bronsstatyerna då jag var där. Det är väl som National Parker kan jag tänka mig, få går liksom off the beaten path. De går dit de stora turistattraktionerna är och missar kanske de mindre populära ställena. 

Stadsparker och Temperaturskillnader

    Visste du att skogsmarker är svalare än städer? Och att stadsparker kan vara uppemot tre grader svalare än resterande staden runtomkring, och även svalare under kvällstid? Detta fenomenet att byggnader kan vara mycket varmare än skogsmarker eller parker för den delen kallas Urban Heat Island, eller urbana värmeöar som det faktiskt heter på svenska. Mörka och icke reflektiva byggnader absorberar värme och släpper ifrån sig denna värme under dagen, och gör då det området varmare än områden med parker. Vegetationen däremot kyler ned landskapet genom evapotranspiration, och en park med relativt fuktig mark kommer således att ha en svalare temperatur än de övriga stadsdelarna. Detta koncept är förstås mycket mer komplicerat än att jämföra mörka byggnader och vegetation, men summan av kardemumman är att parker är mycket svalare än stadskärnor utan närhet av parker. Det kan man även se om man kollar på temperatur och vegetations kartan nedan, som är från  NASA. Så tänk på det nästa gång du besöker en park!

Bilder från Chambers Street, Rockefeller Park och Hudson River Park:

    Har du en favoritpark som du alltid besöker i din stad (eller någon annan stad för den delen)?