Posts filed under Äventyrs Tisdag

Genom ett Gammalt och Aktivt Landskap

Äventyrstisdag

Yellowstone National Park - Vinterupplagan

Mammoth Hot Springs

Eftersom vi alltid åker till nationalparken Yellowstone via den lilla staden Gardiner, så får vi tillgång till hela norra delen av parken. Det är inte alla vägar som är öppna vintertid, men alla ingångar är dock öppna, man kan helt enkelt inte åka genom parken. Man kan alltså inte köra (med bil) till den absolut kändaste heta källan, Old Faithful, däremot så kan man åka till Mammoth Hot Springs. Om man inte kan åka till parken överhuvudtaget kan man spana in de olika kamerorna runtom i parken som sänder live hela tide, till exempel den vid Mammoth. Nederbörden som faller i de närliggande bergen söker sig sakta nedför berget, men en stor del infiltrerar även nedåt, genom jordlagret och mot berggrunden. Vattnet blir sedan uppvärmt och pressas uppåt vid de heta källorna, och bildar då Mammoth Hot Springs.

Färger, Konst och Vetenskap

Det är ganska coolt att se alla olika konstformer som bildas i kombination med den varma och kalla luften. Snö och is vid de heta källorna bildar helt fantastiska konstsammansättningar. De heta källorna vid Mammoth är några av de mest tillgängliga i hela parken, de ligger ju bara några kilometrar från ingången vid Gardiner. Berggrunden under Mammoth Hot Springs består av kalksten. När vattnet som transporterats ända från bergen och nedåt i marken till sist pressas uppåt mot markytan har kolsyra redan bildats i vattnet (på grund av den koldioxid som bildas under markytan) och det är kolsyran som löser upp kalkstenen och bildar kalciumkarbonat. Vattnet som pressas uppåt innehåller nu både kolsyra och kalciumkarbonat. När vattenlösningen når markytan bildas travertin, och det är travertin som hela Mammoth Hot Spring till stor del består av.

Låga Temperaturer och Färgskiftningar

De heta källorna ändras hela tiden, och det är en av de karaktärerna som jag tycker gör dom så speciella. Vattenflödet kan ju ändras genom att temperaturen sjunker, men skiftningar i tektonik plattorna under de heta källorna kan också skifta och ändra både flödet, temperaturen och pH i vattnet. Några av de heta källorna vid Mammoth har till och med torkat ut under flera årtionden för att sedan börja att rinna igen. Flödet av vatten har även varit så pass högt vid vissa källor att hela spången man går på har täckts av vatten. Går man genom de heta källorna vid solnedgången så får man en helt otrolig upplevelse. Färgerna från himmelen reflekteras i vattnet och all ser helt annorlunda ut. Färgerna på de heta källorna, blått, oranget, och grönt bildas från de olika bakterierna som trivs i olika temperaturer och pH. En annan bra sak med att besöka de heta källorna på vintern över huvudtaget är att det är mycket färre människor som vill gå ut och gå när temperaturen kryper ned mot -30 C.

Terrasserna

Mammoth består av två nivåer, den nedre och övre terrassen. Några delar av Mammoth är rullstols anpassade, men för att komma till övre terrassen måste man gå uppför trappor. Det finns dock en väg med parkering går längsmed den övre terrassen, men jag är osäker på om den är öppen på vintern. Kan man så ska man förstås utforska alla olika heta källor som finns vid Mammoth, både på nedre och övre terrassen. Man ser mindre av de heta källorna precis efter ett stort snöoväder, så det är något att tänka på. Men ingen dag är densamma under vintern vid de heta källorna, och det är det som gör dom så speciella. Alla bilder här nedan är tagna från den övre terrassen. Bilderna över texten är alla tagna över hela Mammoth Hot Spring, både övre och nedre terrassen.

Har du varit vid några heta källor på vintern, eller kanske till och med Mammoth?

Julskidåkning över öppna landskap och genom Bison hjordar

Äventyrs Tisdag

Yellowstone National Park - Vinterupplagan

Att skida Blacktail Plateau

Åka skidor i Yellowstone är verkligen en hit, speciellt om man gillar berg, skog och öppna landskap. Lite vilda djur ovanpå kan göra vilken äventyrslysten människa på jorden nöjd. Vi brukar alltid åka till Blacktail Plateau då vi ska åka skidor. Det är en relativt kort sträcka (12.8km), men brukar ha färre besökare, ja om du nu vill ha ännu färre människor att stöta på under parkens lågsäsong. Det är bara en enkel väg så om man inte vill åka samma väg tillbaka kanske man kan lifta eller ha tur att ha två bilar så man kan köra tillbaka till starten. Själva vägen heter Blacktail Plateau drive, och på sommaren är det en av alla små avstickare man kan göra i parken. Första gången vi skidade där var W och jag inne i en djup konversation då vi rundade ett hörn, och skrämde slaget på en bison hjord, ja och de skrämde slag på oss förstås. Men de sprang iväg illa kvickt. En liten baby bison höll dock inte med de äldre och började låtsas attackera oss, på håll förstås, men ändå. Lyckligtvis var de äldre noll intresserade av oss och vi kunde lugnt fortsätta skida på korrekt avstånd.

 
 

Över Kullar och genom Dalar

Ibland har man tur och de har precis satt skidspåren, men annars så är skidspåren väl använda. Inte nog med att man kan spana på djur så får man ju även se alla dessa berg och skogar från en annan vinkel. Det är sällan vi möter andra folk, annat än på parkeringen. Beroende på vilken sida man börjar på så kan det vara väldigt begränsat med just parkering. Vi har dock haft tur och alltid lyckats få parkering precis där vi ska börja. Det är en speciell känsla då man är mitt ute i parken utan några andra människor, mitt i bergen i princip. Att kunna se de vilda bisonoxarna mumsa på mat lite här och där i omgivningen är helt fantastiskt, men kan ibland även kännas lite läskigt.

Östra Yellowstone - Ett ställe att åka längdskidor på?

Jag har inte åkt några skidspår på nordöstra sidan, men har däremot åkt bil genom den delen av parken. Det tar ju lite längre tid att ta sig ända dit, så vi brukar faktiskt sällan åka hela vägen mot Silverporten. Då man åker mot Silver Porten åker man i princip genom bergen, och väl utanför så kan man fortsätta upp i bergen genom att följa Beartooth Highway. Den är bara öppen under ett fåtal månader om året eftersom den högsta punkten ligger på ca 3,336 möh. Cooke City som är den lilla byn precis utanför parken påminner mig om de små byarna längsmed Seward Highway som man åker förbi då man kör mot Homer och sydöstra Alaska. Men där, mot Silverporten så åker du genom djupa snötäckta skogar och höga berg som strålar över dig. Därför är mitt mål nästa gång vi åker till parken under vintertiden att få skida även där.

Har du åkt skidor i någon nationalpark i världen?

Simma i den Kokande Floden

Äventyrs Tisdag

Yellowstone National Park - Vinterupplagan

Heta Källor på Vintern

Om du är äventyrslysten kan du uppleva den kokande floden i Yellowstone National Park. Det gör du förstås bäst på vintern, för du kan säkert tänka dig hur det skulle vara att besöka denna platsen under parkens högsäsong i Juli. Den kokande floden är den enda platsen i Yellowstone National Park där du faktiskt kan bada i de heta källorna. Floden i sig är väl kanske inte kokande, men det är det namnet den bär, The Boiling River. Det är en het källa som flyter in i Gardner River. Och precis där, där de möts har parken utformat en badplast för de intresserade. Precis som alla heta källor i parken så ändras de konstant och för ett par år sedan så skiftade tektonik plattorna och den redan varma kokande floden blev nu ännu varmare. Sist jag var där var det så varmt att jag var tvungen att doppa armarna i den kalla Gardner floden, W däremot hade inge problem med att bli skållad levande.

Primitiv Elegans

Parkeringen till den kokande floden är begränsad, och detta är främst ett problem sommartid. Vintertid har vi aldrig haft några problem att hitta parkering och vi har även oftast varit helt själva. Vi brukar gå det första vi gör på morgonen, så det är kanske även därför vi har blivit nästintill ensamma då vi badat. Den kokande floden är bara en halv kilometer från ingången i Gardiner. Det finns en liten parkering på den vänstra sidan av vägen om man kör mot den kokande floden, och det är även där stigen som tar dig ned mot floden finns. På andra sidan vägen finns en lite större parkering man kan använda om den lilla är full. Efter att man parkerat bilen är det en liten bit att gå så det är bäst att ha med sig en ryggsäck för att bära sina badkläder i. Att bada i floden är oerhört primitivt, det finns inga omklädesrum och knappt några bänkar heller. Det finns dock en toalett vid parkeringen om man vill byta till badkläder redan där. Ett par tevas/badtofflor är definitivt ett måste eftersom det annars är enkelt att skada fötterna på vassa stenar, speciellt om dom är lite bortdomnade efter att ha gått på snö och kallt underlag den lilla biten du måste gå till själva floden efter att du bytt om. Här gäller det att lita på de andra som besöker platsen eller helt enkelt inte ha med sig några värdesaker alls. En sak att tänka på när man badar i heta källor med sulfur är att allt silver lätt oxideras, och det bildas en svart eller gulaktig beläggning. Därför är det bäst att låta silversmycken stanna hemma. Det är i grund och botten bara en kemisk reaktion, som kan omvändas, så vatten, aluminium folie och bikarbonat tar hand om saken.

Har du någonsin badat i heta källor?