Vinterresor och de "Vita Bergen", del 1

 

Kalla temperaturer, snöstormar and BLM stugor  

    Förra året kom min man upp ett par veckor och hälsade på, och vi planerade in en två nätters resa in i Vita Bergen. Vädret i år har varit ganska milt jämfört med tidigare vintrar, inte bara i Alaska men öven i andra delar av USA. Vi körde mot de Vita Bergen på en lördagsmorgon, och körde rakt in i en snöstorm. De visste vi att vi skulle göra, men vi ville ju så gärna komma ut i vildmarken så vi körde ändå. Två timmar senare var vi framme vid parkeringen, och vi hade överlevt den värsta resan genom en snöstorm någonsin. Vi hade ju gått och varit oroliga över vädret ute på leden istället för vädret till parkeringen. BLM (Bureau of Land Management) har en massa stugor ute i Vita Bergen, som man kan hyra för en liten summa. Alla stugor är förstås utan rinnande vatten och elektricitet. Första dagen var den kortaste dagen, bara runt 11km att skida tills vi kom fram till Lee's stuga. Vi hade tur, stugan var varm för att det varit en stor grupp där natten till lördagen. 

 
 

Lämna företräde

    Det är ganska många som använder dessa spår, snöskotrar, hundspann och skijorer (vet inte vad det heter på svenska, men då man åker skidor bakom hundar). Det är väldigt vikitgt att ge företräde till hundspann och skijorers, eftersom de kommer så fort och oftast har lite svårare att stanna. Vi hade ett par väldigt trevliga dagar ute i Vita Bergen, klicka på någon av bilderna nedan för att läsa mer om vårt äventyr: