Vinterresor och de "Vita Bergen", del 2

 

Flashback Friday

Vinterresor och Stugor

    I slutet av November förra året kom W på besök till Alaska, och vi åkte på en tredagars tur genom White Mountains. White Mountains är ungefär 1-2 timmar från Fairbanks, och det var förstås snöstorm då vi skulle till att åka men vi kom fram iallafall. Jag skrev om det tidigare i bloggen. Vi gjorde bara en liten bråkdel av alla leder som finns där ute i bergen. Det finns minst 16 mil av skidspår där ute, med lite småstugor på vägen. 

 
 

Ut i Vildmarken? 

    När man åker på tur i Alaska så får man vara förberedd på vad som helst. Så är det ju nog även i Sverige också, men oftast i Alaska finns det inte ens någon mobiltäckning. Det finns ett och annat vinskydd ute i bergen men de är förstås bara ett vindskydd och inte riktigt något man bör räkna med. Man måste boka stugorna som finns längs med vägen i förväg, och förstås så är de utan elektricitet och rinnande vatten.

 
 

Kall Bil? 

    Vår största oro under denna resa var ifall min bil skulle starta eller inte då vi kom tillbaka till bilen efter vår tur. Vid parkeringen finns det förstås inga eluttag och vi hade väl runt 20 minusgrader då vi startade. 

 
 

Stugliv

    Vi lyckades boka stugan som fanns närmast vägen den första natten, så det blev en kort skidtur på ca 11 km innan vi kom fram. Stugan var även varm då vi kom fram eftersom de som var där natten innan precis hade åkt. Stugorna som finns längs med leden har inte så bra isolering, men de funkar väldigt bra ändå. Det är helt otroligt hur mycket man måste elda för att hålla sig varm dock, särskilt då temperaturerna sjunker väldigt mycket under nätterna. Det är kutym att lämna lika mycket ved som fanns inne i stugan innan man själv lämnar stugan, så att nästa person snabbt kan göra upp en eld. Ved finns oftast i ett litet vindskydd bredvid stugan, men ofta måste man även hitta döda träd som man kan såga ned, för att sedan hugga ved ifrån. Bitarna är ju inte direkt skapta för att hugga, så det kan vara lite svårt att lyckas få rätt storlek på veden ibland, även om den redan finns där. 

 
 

Ved

    Ofta så är det snöskoter åkarna som fixar bra ved, de flesta har med sig ved utifrån som är både torr och perfekt form. 

 
 

Finns det Hjärterum finns det Stjärterum

    Det får faktiskt plats väldigt många personer i dessa stugor. De har ett max nummer förstås, några av stugorna är större och andra mindre. Det är även många som firar Thanksgiving ute i dessa stugor, men då är det förstås minst en person i sällskapet som har tillgång till snöskoter eller några slädhundar. 

 
 

Gästbok

    Väl vid stugan så kan man läsa igenom alla gästböckerna som har fyllts under årens gång. Väldigt kul att läsa om andras äventyr under bar stjärnhimmel, snöstorm eller andra händelser. Vi skrev förstås ned en liten text också. 

 
 

Snöstorm 

    Under natten så blåste en rejäl snöstorm in, och nästa dag så vaknade vi upp till ett riktigt vinterlandskap. Vi hade fått nästan 45 cm nysnö på en del ställen, och det blev ju förstås en väldigt intressant skidtur efter det, mer om det vid ett senare tillfälle. 

 
 

    Har du några vinteräventyr att dela med dig av? Vad brukar du göra för äventyr på vintrarna?