Genom ett Gammalt och Aktivt Landskap

Äventyrstisdag

Yellowstone National Park - Vinterupplagan

Mammoth Hot Springs

Eftersom vi alltid åker till nationalparken Yellowstone via den lilla staden Gardiner, så får vi tillgång till hela norra delen av parken. Det är inte alla vägar som är öppna vintertid, men alla ingångar är dock öppna, man kan helt enkelt inte åka genom parken. Man kan alltså inte köra (med bil) till den absolut kändaste heta källan, Old Faithful, däremot så kan man åka till Mammoth Hot Springs. Om man inte kan åka till parken överhuvudtaget kan man spana in de olika kamerorna runtom i parken som sänder live hela tide, till exempel den vid Mammoth. Nederbörden som faller i de närliggande bergen söker sig sakta nedför berget, men en stor del infiltrerar även nedåt, genom jordlagret och mot berggrunden. Vattnet blir sedan uppvärmt och pressas uppåt vid de heta källorna, och bildar då Mammoth Hot Springs.

Färger, Konst och Vetenskap

Det är ganska coolt att se alla olika konstformer som bildas i kombination med den varma och kalla luften. Snö och is vid de heta källorna bildar helt fantastiska konstsammansättningar. De heta källorna vid Mammoth är några av de mest tillgängliga i hela parken, de ligger ju bara några kilometrar från ingången vid Gardiner. Berggrunden under Mammoth Hot Springs består av kalksten. När vattnet som transporterats ända från bergen och nedåt i marken till sist pressas uppåt mot markytan har kolsyra redan bildats i vattnet (på grund av den koldioxid som bildas under markytan) och det är kolsyran som löser upp kalkstenen och bildar kalciumkarbonat. Vattnet som pressas uppåt innehåller nu både kolsyra och kalciumkarbonat. När vattenlösningen når markytan bildas travertin, och det är travertin som hela Mammoth Hot Spring till stor del består av.

Låga Temperaturer och Färgskiftningar

De heta källorna ändras hela tiden, och det är en av de karaktärerna som jag tycker gör dom så speciella. Vattenflödet kan ju ändras genom att temperaturen sjunker, men skiftningar i tektonik plattorna under de heta källorna kan också skifta och ändra både flödet, temperaturen och pH i vattnet. Några av de heta källorna vid Mammoth har till och med torkat ut under flera årtionden för att sedan börja att rinna igen. Flödet av vatten har även varit så pass högt vid vissa källor att hela spången man går på har täckts av vatten. Går man genom de heta källorna vid solnedgången så får man en helt otrolig upplevelse. Färgerna från himmelen reflekteras i vattnet och all ser helt annorlunda ut. Färgerna på de heta källorna, blått, oranget, och grönt bildas från de olika bakterierna som trivs i olika temperaturer och pH. En annan bra sak med att besöka de heta källorna på vintern över huvudtaget är att det är mycket färre människor som vill gå ut och gå när temperaturen kryper ned mot -30 C.

Terrasserna

Mammoth består av två nivåer, den nedre och övre terrassen. Några delar av Mammoth är rullstols anpassade, men för att komma till övre terrassen måste man gå uppför trappor. Det finns dock en väg med parkering går längsmed den övre terrassen, men jag är osäker på om den är öppen på vintern. Kan man så ska man förstås utforska alla olika heta källor som finns vid Mammoth, både på nedre och övre terrassen. Man ser mindre av de heta källorna precis efter ett stort snöoväder, så det är något att tänka på. Men ingen dag är densamma under vintern vid de heta källorna, och det är det som gör dom så speciella. Alla bilder här nedan är tagna från den övre terrassen. Bilderna över texten är alla tagna över hela Mammoth Hot Spring, både övre och nedre terrassen.

Har du varit vid några heta källor på vintern, eller kanske till och med Mammoth?