Landet som Gud Glömde

The lonely sunsets flame and die; 
  The giant valleys gulp the night; 
The monster mountains scrape the sky, 
   Where eager stars are diamond-bright.

 

 

Den Arktiska Luften

 
 
 

    Det är en av de bra nyheterna vi hört om på sistone, och du kan läsa mer om det här! De senaste dagarna har vi dock hört lite sämre nyheter, som till exempel att förra året (2016) var det varmaste på 30 år i Alaska. Tidigare i december kunde vi läsa om minskningen eller snarare bristen på havsisen i norra ishavet och de temperatur ökningarna som skett där. Vi har även läst om den här ökade temperaturen och dess påverkan på isbjörnar, samt problemen med de överfulla isbjörns fängelserna i Churchill, Manitoba. 

 
 

Det är ett hett ämne

    De här nyheterna är inte speciellt nya, vi vet att den arktiska regionen har haft de högsta temperaturökningarna på jordklotet, och även att Alaska är en av de regionerna där dessa temperaturökningarna har varit störst. Vi vet att med torrare landskap kombinerat med mer frekventa blixtnedslag leder till ökad brandarea i nordvästra Nord Amerika. Att skogar brinner är naturligt, de har de gjort i flera tusen år, de som ändrats nu är att dessa bränder kommer alltmer oftare, det vill säga att samma område brinner ytterligare en gång, inom samma tidsperiod som de förr i tiden bara brann en gång. Resultatet av de vi ser kan leda/leder till ändrad art sammansättning av vegetationen, ändrad återväxt av den tidigare vegetationen, men även påverkan på permafrost distributionen och således även en påverkan på vattenkemin i vattendragen. 

Den Arktiska och Sub-Arktiska skönheten

    Har du någonsin kört genom detta magnifika landskap uppe i norr? Den ändlösa tundran, svartgranen och bergen, invävda tillsammans på detta ställe som vi kallar jorden? Det är så vackert, och ibland verkar det som väldigt få har sett detta, eller iallafall blivit trollbundna av dess skönhet. Jag är inte en av dom, för jag har sett den skönheten och det är en av de sakerna jag lever för.

 
 

    Har du någon favorit region i världen? Jag brinner för den arktiska och sub arktiska regionen, men jag vet att andra människor brinner för andra delar av denna värld.