To outrun a Bear?

Springtime

    Spring in Alaska not only mean green-up or bud-burst, but this is the time when bears are starting to wake up. Carrying a bear spray is something I always do when I go for a short hike or so. That being said, there have been times when I have forgotten to bring it...luckily I have not seen any bears during those times.  When we are out in the field we see bear tracks almost all the time, but no bears. Well, I did see the butt of a black bear running away once, and last year I warned a girl who was going to one of my field sites about the bears there. 

    Vår i Alaska innebär inte bara att knopparna brister och löven börjar ta form, utan det är också den tiden på året då björnarna börjar röra på sig. Här i Alaska är det verkligen viktigt med så kallad björnspray (en väldigt koncentrerad peppar spray helt enkelt) då man går på vandringar i områden runtomkring Fairbanks. Jag brukar alltid ha med mig björnsprayen, men har förstås glömt den en eller två gånger, vilket lett till att vi avbrutit vandringen en gång.  Vi ser nästan alltid nya björnspår då vi är ute i fält, men aldrig någon björn, vilket är bra. Förra året varnade jag en tjej för björn som skulle till det området där majoriteten av min forskning har pågått.

    My field site is really remote and brushy and it's extremely important to make lots of noise, and I did feel uncomfortable about her going there by herself.

    Det området är mitt ute i ingenstans, massa buskiga träd och liknande efter branden i 2004, så det är verkligen viktigt att man gör sig hörd där, och jag kände mig lite illa till mods att hon skulle vara där alldeles själv.

Bear Encounters

    I was thinking about her that morning after we left her and I just couldn't stop thinking about it while riding the ATV, and after about 2 hrs we ran into her on the other side of the larger watershed (my site is just a sub-catchment of the larger one). She saw us coming behind her so she stopped and I was like heey, you finished early. And she told me that she ran into a bear. Every time I take a bear safety class they always talk about the fact that you might think that you are loud, but you should actually really really be louder, so louder than what you think. The worst thing you can do is to surprise a mama bear with cubs. 

    Jag tänkte på henne den morgonen efter det att vi lämnat henne, och kunde inte släppa tanken på henne när jag körde fyrhjulingen, men efter ungefär 2 timmar stötte vi på henne igen på andra sidan det stora området där all forskning pågår (det är kanske 4-5 km från ena sidan till den andra). Hon såg att vi kom bakom henne och stannade up, jag sa värst var du var färdig tidigt. Hon sa då att hon hade sett en björn och bestämt sig för att sakta gå därifrån, och lämnade all utrustning. Varenda gång då jag tar en lektion som handlar om björn säkerhet ute i fält så säger dom att man ska vara ungefär 10 gånger mer högljudd än vad man tror är högljudd, så absolut göra mer ljud ifrån sig än vad man tror. Det värsta man kan göra är att överraska en björnmamma med björnungar.