Vi ska Flytta - Till New York

IMG_3284.jpg

New York City

Den Stora Flytten

Att vara Svensk i USA

NYC - New York City

    Förra året bokade vi en resa till New York. W skulle på en workshop och jag passade på att följa med, och så kunde jag även då förnya mitt pass som skulle gå ut denna sommar. Det finns bara två ställen i hela USA där man som svensk kan förnya sitt svenska pass, Washington DC och New York. Det finns  mobila passenheter varje år på diverse andra ställen, men dessa mobila passenheter fylls upp på direkten, så det är väldigt få som verkligen kan utnyttja dem till fullo. Senaste gången (ja förutom förra året nu) då jag förnyade mitt pass så kombinerade jag det med en resa hem, för det kostar ungefär lika mycket att flyga hem från Fairbanks till Stockholm som det gör att flyga till New York och betala hotell osv. 

Höst i New York

    Medan W var på sin workshop så spanade jag in staden lite mer. Jag har tyvärr aldrig riktigt gillat New York som stad, men nu kommer jag alltså ha ungefär två år att börja gilla staden på mina villkor. Då när vi var där förra året så gick jag i genomsnitt 14km per dag. Jag är väl inte jätteintresserad av att ta tunnelbanan överallt, men det kanske ändrar sig nu. Det är ju inte första gången som jag besökt New York. Jag var där för första gången då jag var 6 år, ja om det nu ens räknas. Sedan var jag där då jag var runt 20 år och fick inte någon mer positiv inställning till staden. 

Central Park

    Det bästa med Manhattan är ju helt klart Central Park. Medan jag har spanat in staden mer och mer nu så har jag även upptäckt alla gröna områden staden har att erbjuda. Det var även något jag reflekterade över då vi var där i höstas. Många små parker, precis som i Madison (inte alls lika många dock, men ändå), gömda mellan hus mitt i staden. Mitt favorit ställe hitintills är väl kanske ändå Central Park. Central park är en sådan stor park, och det tog inte lång tid förrän jag gick omkring på småvägar där ingen annan syntes till. 

Hur flyttar man till New York?

    De senaste veckorna har vi funderat på hur vi ska flytta till New York. Jag tror vi har kommit fram till att vi ska hyra en liten container där vi kan få in några av våra större möbler, och sedan skicka den till New York. I slutet av Maj kommer vi att köra till New York med en liten del av alla våra saker, och lägga in de ägodelarna på lager utanför staden. Vi hoppas sedan att vi kommer kunna få plats med resterande saker då vi flyttar på riktigt senare in Juni. 

Vart i New York ska vi bo då?

    Ja det är en ganska enkel fråga att svara på, om än lite komplicerad ändå. Vi ska fokusera på Manhattan, för att inte få en alltför lång restid till jobbet så måste det bli i norra delen av Manhattan, runt och norr om Columbia Universitet. Det finns många småstadsdelar där uppe, Upper West Side, Washington Heights, Harlem, och Sugar Hill. Norr om de stadsdelarna har vi Hudson Heights, Fort George och Inwood. De platserna ser jättefina ut, och verkar ha mycket grönområden, men de är tyvärr lite för norrut för oss. Vi har förstås lusläst internet om hur man hittar lägenhet i New York och hur mycket en hyra går på, Manhattan är förstås den dyraste delen av New York man kan bo i. New York är en av de dyraste städerna i USA man kan bo i, men New York har faktiskt inte den högsta hyran av alla storstäder i USA. Kan du gissa vilken stad i USA som har den högsta hyran?  Jag ger dig svaret längs ned i det här inlägget. Eftersom vi måste räkna in restid till jobbet och försöka hålla den under 1 timme, så är det ändå Manhattan vi måste fokusera oss på. Norra delen av Manhattan har färre skyskrapor, men även färre turister, och jag tror att vi kan hitta ett fint ställe i de krokarna. Annat än att faktiskt hitta en lägenhet i New York så måste man även vara försiktig med de lägenheter man ser på nätet. Många lägenheter existerar inte, och folk blir lurade att betala lägenheter som inte tillhör den som lägger ut bilderna på lägenheten. Andra använder stulna bilder för fina lägenheter för att locka till sig lägenheter och visar sedan helt andra lägenheter som är i mycket sämre skick. Man får läsa historier om alltifrån vägglöss till stora brottsområden. Vissa hyr även mäklare, ja mäklare för hyresrätter som sedan tar 10-20% av årshyran i arvode. Vissa betalar uppemot 3000$ i månaden för en studio lägenhet. Vi hoppas vi kan hitta en bra lägenhet utan mäklare, men vi får se hur det går. 

    Vilken är din favoritstadsdel i New York? Har du spenderat någon tid i norra Manhattan? Nu till svaret på frågan, Vilken stad i USA har den högsta hyran? Kanske inte så förvånande, men det är San Fransisco, CA. Iallafall om man jämför median hyran för en etta eller tvåa (etta innebär här ett sovrum, tvåa innebär två sovrum).