Äventyr - [²ạ̈:venty:r]

 

Äventyrs Tisdag

"By replacing fear of the unknown with curiosity we open ourselves up to an infinite stream of possibility. We can let fear rule our lives or we can become childlike with curiosity, pushing our boundaries, leaping out of our comfort zones, and accepting what life puts before us" - Alan Watts

 
 

Äventyra

    Nuförtiden verkar nästan alla vara ute och äventyra, och visst är det kul att dela med sig av sina äventyr på sociala nätverk efteråt. Brukar du någonsin läsa andras äventyr och önska att du också fick göra det äventyret? Jag gör det, hela tiden. Vad många människor ofta glömmer är att vårt liv faktiskt är ett enda stort äventyr i sig. W brukar alltid påminna mig om att "det här är ditt största äventyr, precis här och nu". Om man hela tiden letar efter något som kommer vara det absolut största äventyret man varit med om så kommer man missa ens egna stora äventyr, som faktiskt är ens liv. Det finns säkert hur många minnen som helst då du har gjort något äventyrligt. Det värsta man kan göra är ju att hela tiden jämföra sig med andra. Jag tror att det är ett problem som sakta växer fram, för att vi hela tiden ser folks resor och äventyr på Instagram och andra sociala medier, och tänker: "det där vill jag också göra" eller "dit vill jag också åka".

    När jag precis hade flyttat till Alaska så använde jag väldigt lite sociala medier, och då brukade jag gå på korta vandringar och små äventyr i min egna lilla värld. Jag brukade inte då tänka att de vandringarna jag gjorde faktiskt var som små äventyr, jag bara var. Kanske är det så att om man blir van vid något så är det inte något äventyr längre? Måste ett äventyr vara något nytt? Jag brydde mig absolut inte om vad andra människor gjorde på andra delar av denna jord, för jag visste helt enkelt inte om det. Är det bara jag som nuförtiden avundsjukt scrollar igenom Instagram ibland, och ser alla coola äventyr som folk är iväg på? 

 
 

Äventyr i Böcker  

    När jag sökte efter äventyr på internet så hittade jag lite statistik över hur ofta ordet äventyr har använts (fast på engelska, så adventure). Så enligt google, äventyrar vi mer eller mindre nu? 

 
 

Äventyrar vi mindre?   

    Så, det verkar helt enkelt som att vi äventyrar mindre, eller? Frågan är väl kanske hur vi definierar äventyr. Förr i tiden skrev väl folk kanske mer om folk som besegrade stora drakar och andra sjöodjur. Personligen så tycker jag att ett äventyr är vad du gör det, dvs om du tycker att något du gör är ett äventyr, så är det helt enkelt ett äventyr. Någon som precis bestigit Mt Everest kanske inte tycker att en parkpromenad är något stort äventyr. Men Sam som är 5 år kanske tycker att det är det coolaste äventyret han har varit med om. Eller Christina som är 43 år gammal kanske kallar en kort vandring precis vid hennes hus/lägenhet ett äventyr eftersom det inkluderar att hoppa över en å, och det är inte något som hon ofta gör. 

Hur ser statistiken ut över folk som söker på "äventyr" (adventure)?

 

Kanot Äventyr

 

Jag är en Vandrare/Äventyrare?

    Utvecklandet av alla dessa sociala nätverk har öppnat upp nya dörrar för alla möjliga sorters äventyr, men genom samma dörr kommer nu också folks envisa benägenhet att kritisera andra, eller ska vi kanske kalla det det typiska svenska "jag vet bäst syndromet"?. Angeliqa från Vandringsbloggen skrev om precis detta på sin blogg. Att folk blir kritiserade att deras kropp absolut inte ser ut som en "vandrarkropp" och att "du kan väl inte vandra" tydligen ventileras här och där. Som om du inte skulle vara en riktig vandrare bara för att du inte ser ut som de där dockorna i skyltfönstret på klädesaffären. Bara för att du kan springa ett maraton så betyder inte det att du kanske kan vandra 40 km med tung packning. Och bara för att man kan vandra 40 km med tung packning behöver inte det betyda att man kan springa ett maraton. Folks uppfattning är ju oftast väldigt skev och även helt missvisande i många fall. Det är inte alla som kan ta folks kommentarer med en nypa salt, så vi måste alla försöka bättra oss med hur vi kommenterar folks prestationer och även rannsaka vår egna uppfattning om prestationer överhuvudtaget. 

 

Mitt lilla cykeläventyr <20 minuter från en liten stad

 

Vandring och Förberedelser  

    Det finns hur mycket böcker, tids skrifter och artiklar som helst om vandring, vad som är "rätt" och "fel", vad man ska klä sig i osv. Men det betyder inte att man absolut inte kan gå på en liten vandring även om man inte har de kläderna, visst så ska du kanske inte börja klättra Kebnekaise som första anhalten utan någon erfarenhet, men det finns ju hur mycket enkla leder som helst i världen, även i Sverige. . Vandring och äventyr är till för alla. Den största anledningen till att jag inte är ute på mer äventyr just nu är TID, jag behöver mer tid för att kunna göra det. 

    Vad tycker du om vandring och äventyr?

    Nedan ser vi en positiv sak från statistik sidan då vi googla vandring: