En Lördag i New York

IMG_0305-February 23, 2019.jpg

Att vara New York bo

En av de bästa sakerna med att bo i New York City är att man kan göra allt i sin egna takt, man behöver inte knöka in 10 olika saker på en helg. Vi går sakta igenom rekommendationer vi hör om eller som vi själva hittar. Efter att vi vaknat upp relativt sent så åt vi en sen frukost och hivade i oss kaffe i stora mängder, som vi alltid gör, så bestämde vi oss för att gå till Metropolitan Museum of Art, the MET, på 5e Avenyn. Det är en av många museer som har betala vad du vill policy för just New York bor. Det finns andra sätt att komma in gratis på en del museer, vissa har specifika tider en dag i veckan då det är gratis inträde. För att bevisa att man är New York bo så måste man visa sitt ID kort eller körkort, ett brev från bank med ens adress i staden, eller tex sitt bibliotekskort. För att få bibliotekskort måste man nämligen också ta med sig ett brev med sitt namn och New York adress. När man väl har ett bibliotekskort så får man även tillgång till kultur passet. Kultur passet ger en gratis inträde för 2-4 personer på en mängd olika museer, man kan dock bara reservera två olika museer åt gången. De flesta reservationer kan även endast göras en gång per år, andra en gång per månad. Vi utnyttjade våra kulturpass till fullo under julen då pappa var här och hälsade på.

The MET

Medan vi stod och väntade på tunnelbanan såg jag en råtta som sprang mot en stor brödbit, inte långt efter kom en annan råtta som var mycket större och tog tag i andra änden av brödbiten. De fortsatte springa fram och tillbaka med den stora brödbiten mellan dom innan de försvann under tågrälsen. Man kan ju undra vem som vann, men sedan kom tunnelbanan. The MET på 5e avenyn öppnar klockan 10, men vi kom inte dit förrän vid 12-tiden. Väl inne så finns det två inträdes kassor, en på vardera sida, och även två rum där man kan hänga av sig sina jackor. Det finns även data skärmar man kan använda själv för att betala inträde, men som New York bo får man ställa sig i kö. Efter att vi betalat och hängt av våra jackor tog vi en karta och bestämde oss för att börja i sektionen som handlar om Egypten. Efter det skulle vi fortsätta genom American Wing, och sedan Arms and Armor. Det är en väldigt liten del, av museets hela tre våningar.

Ett Spektakulärt Fynd

Egyptierna och dess kultur är en av många kulturer som jag fascinerats av sedan jag var liten, tillsammans med Mayafolket, Aztekerna och Inkaindianerna. Vi brukade ha en stor bok hemma som handlade om allt som dessa olika kulturer skapade, och jag var alltid så fascinerad. Så fick jag syn på alla dessa små figurer, täljda i trä från importerat barrträd. Det är figurer som visar hur livet såg ut då, 1975 f.kr. Hur coolt är inte det. Sedan fortsatte vi genom utkarvade sten och träfigurer och var fortfarande helt hänförda.

De hade hur mycket små stenar och smycken som helst här, men min favorit kan du se här nedan. Ett guldsmycke med små detaljerade djur huvuden runt om. Vi gick igenom the American Wing ganska snabbt, vi har sett ganska mycket av det i både Alaska och i Montana. Sedan gick vi vidare genom Arms and Armor och European Sculpture and Decorative Arts. Efter 3 timmar bestämde vi oss att vi var färdiga för dagen.

Dive bar och Mat

The MET ligger på östra sidan av Central Park och vi promenerade genom parken för att komma till västra sidan. Tunnelbanesystemet är uppbyggt så att det är enkelt att ta sig norrut och söderut på Manhattan, att ta sig från öst till väst går inte med tunnelbanan dock, förrän du är nedanför Central Park. Istället får man ta bussen, eller gå. Efter en kort promenad genom parken gick vi mot en Dive Bar. Dive bar är väl mer ett samlingsord för en lite mer oordnad bar. Men baren vi skulle till hette verkligen Dive Bar. Efter någon timme där tog vi oss vidare till en indisk BYOB resturang. BYOB står för Bring Your Own Beverage. Sådana restauranger är jättebra tycker jag, för att ett glas vin eller en öl kan vara ganska dyrt på restauranger. Vi gick förbi en affär och köpte med oss en flaska rött innan vi gick till Alachi Masala. Maten var okej, men inte det bästa vi ätit.

Central Park

Ett av mina nyårslöften för detta år ätt gå till Central Park minst en gång i veckan. För två veckor sedan så gick vi från den norra delen ända ned till södra änden av parken. Vi bor ungefär 10-15 minuter från parken så det är lätt att ta sig dit. Jag gillar mest alla dessa småvägar man kan ta inne i parken, en av mina favoriter är the Loch som finns i norra änden av parken. I södra änden finns the Ramble som jag gillar. Innan man kommer till the Ramble kan man gå förbi den svenska stugan, Swedish Cottage, som är ett modellhus för en skola som ställdes ut under Centennial Exposition i Philadelphia, stugan byggdes 1876 för det ändamålet. En annan favoritplats är Bethesda Terrace som började som en vision av Olmsted och Vaux, och den tog nästan 10 år att bygga klart, men den stod färdig 1868 och är nog den vackraste byggnadsdelen av Central Park. Statyer finns det gott om och min favorit är förstås Balto, en av de Siberian Huskies som hjälpte till att transportera serumet mot difteriutbrottet i Nome i början på 1900 talet. Statyn Balto restes redan 10 månader efter att Nome fått serumet, 1925. En annan fin staty är förstås Alice i Underlandet, och HC Andersen och hans Den fula Ankungen. Om du vill veta vart alla statyer finns och se alla andra statyer i Central Park kan du klicka här.

Har du en favorit del på the MET eller i Central Park?