Varför smakar Amerikanskt öl och kaffe så dåligt?

Onsdagstankar

Svenskar och generalisering 

    Det är ofta som jag tycker att vi svenskar är väldigt bra på att generalisera saker och ting. USA är ett sådant stort land att denna generalisering faktiskt inte riktigt funkar. USA har 50 olika stater, och varje stat är ungefär lika stort eller större som ett land i Europa.

Ölbryggerier i USA

    Innan jag flyttade till USA visste jag absolut ingenting om amerikansk öl. Man ser ju ofta den klassiska ölen bud light och så i filmer, och min uppfattning var att ölen i USA var blaskig. För ett par tiotal år sedan så fanns det ju inte riktigt sådär jättemånga ölsorter från USA i Sverige, och just denna generaliseringen efter att ha sett Bud Light osv i filmer och i reklam så blev helt enkelt ryktet (eller det är min uppfattning iallafall) att amerikansk öl är blaskig och inte alls god, tacka vet jag svensk och dansk öl däremot.  Men jag ser även nu folk som faktiskt varit i USA och fortfarande kommenterar om hur dålig ölen är här. Men det är fel, ölen här i så god, och det finns så mycket olika alternativ, många små bryggerier att välja mellan. 

Mikro och nanobryggerier

Här i USA så finns det hur många bryggerier som helst. Bara i Alaska finns det 26 stycken bryggerier, och många av dom är helt exceptionella enligt mig. Det finns förstås en del bryggerier som är sämre än andra, men även många som är exceptionella. Hur många bryggerier har vi Sverige nu? Just det :)

IPA

    När mamma och pappa kom hit första gången blev pappa introducerad till IPA. Det är W's favorit sort, och flera olika bryggerier har sin version av den. Pappa hatade den, till och med jag gjorde det första gången. Det är en väldigt speciell smak, men nu så gillar både jag och pappa den sorten också.

Kaffe

    Det är samma visa med kaffe, det finns väldigt många bra platser att faktiskt köpa kaffe på, man behöver inte köpa det absolut billigaste och sämsta man kan hitta, inte undra på att man inte gillar kaffet sedan. Köper man kaffe på bensinstationer så ska man nog inte hålla det kaffet till samma standard som kaffet man kanske blir bjuden på hemma hos en amerikan.

Visste du att Alaska ses som en stat med kaffesnobbar!

Här är en lista på mina favoritöler från Alaska:

 • Mother Ale, Denali brewing company
 • Twister Creek, Denali brewing company
 • Peninsula Brewer's Preserve, Kenai river brewing company
 • German Kölsch, Hoodoo brewing company
 • American IPA, Hoodoo brewing company
 • Belgian Saison, Hoodoo brewing company
 • Beaver Tail Blonde Ale, Kassiks brewing company
 • Sockeye red IPA, Midnight sun brewing company
 • Pleasure town IPA, Midnight sun brewing company
 • Snowshoe White, Midnight sun brewing company
 • Copper Creek Amber Ale, Silver Gulch
 • Pick Ax Porter, Silver Gulch

Några av de mer populära och som exporteras utanför Alaska:

 • Alaskan Amber, Alaskan brewing company
 • Freeride APA, Alaskan brewing company
 • White, Alaskan brewing company
 • Summer, Alaskan brewing company

Har du någon favoritöl i Europa eller USA?