Ljudet av Norrsken - Har du någonsin hört det?

 

Fredags Tillbakablick

Norrsken

    För ett par år sedan hade vi varit ute och åkt skidor söder om Fairbanks. På vägen hem i bilen satt vi och prata om de kommande norrskenen och en av våra vänner sa att ikväll kommer det minsann bli storartat. Alla i stan, eller iallafall alla vänner vet när det ska bli bra Norrsken, det är en av alla saker vi brukar (brukade :( ) prata om där uppe. Det är faktiskt inte en sån dum ide att ha utedass på vintern, då kommer man ju automatiskt ut och kan kolla upp mot himlen om man ser något ljus. Ibland är prognosen jättebra för norrsken, och ändå ser man ingenting, och ibland är den jättedålig och man bjuds på ett hejdundrande norrsken.

 
 

Timmar ute i Kylan    

Den här natten var jag ute i flera timmar och tog kort. Jag har inte sådär jättebra kamera tyvärr och detta var även då jag inte riktigt hade så mycket erfarenhet av att ta bilder på Aurora, så bildkvalitén är tyvärr inte den bästa. 

 
 

Ljudet av Norrsken

    Detta är också den enda gången som jag faktiskt blivit riktigt rädd då jag stått och kollat på norrskenet. Jag vet inte vad som gjorde mig så rädd, om det var ljudet eller om det var något annat. Men det kändes även som att hela himlen skulle falla ned, eller iallafall norrskenet, det var så intensivt. Det har faktiskt varit en debatt om man verkligen kan höra norrsken, men det är faktiskt nu dokumenterat att man kan!

    "A recording produced Sept. 9, 2011 during a geomagnetic storm by using three microphones and a VLF antenna picked up 20 similar clap sounds," Laine reported last week on his website. "Some of them were close enough in order to be detected by all three microphones. The collected data allowed the estimation of the location of the sound source. The sound source was the open sky." - ADN
 
 

        Har du någonsin hört norrskenet?