Posts filed under Livet i New York

En Övergiven Ö - Coney Island, New York

IMG_1822-March 06, 2019.jpg

Coney Island

En Badort?

W och jag besökte aldrig Coney Island förra sommaren, och nu när jag varit där ute så kan man ju undra varför vi aldrig tog oss dit. För ett par veckor sedan så fick jag så en möjlighet att besöka Coney Island och New York Akvariet. Det var inte särskilt varmt när jag åkte till Coney Island, bara 7 grader och vinden gjorde det bra mycket kallare. Ingenting var förstås öppet, ja förutom akvariet då förstås. Jag är ändå glad att jag åkte, för det var väldigt häftigt att se nöjesparken och stranden och restaurangerna alldeles övergivna. Jag tror att det nog skulle vara svårt att vara här helt själv en lördag i Juli. Det tog mer än en timme för mig att ta mig till Coney Island från Manhattan, så det är lite av en resa att ta sig dit. Man kan ta fyra olika tunnelbanelinjer till Coney Island området, D, F, N och Q går alla förbi på ett eller annat sätt.

Strandpromenaden och Stängda Restauranger

När jag berättade för olika vänner att jag skulle bege mig till Coney Island så nämnde alla den populära korven man kan köpa där. Nathans Famous Sausage finns vid strandpromenaden och har funnits ända sedan början på 1900-talet. Tyvärr så var ju allt stängt, men vi kanske får ta oss tillbaka dit någon gång nu när det börjar bli lite varmare. Hela stället som är igenbommat påminner mig på ett litet sätt om Glitter Gulch utanför Denali. Det stället är även det bara öppet under de varmare månaderna. Ja byter man ut varmkorven med lax eller musselsoppa så är det nästan som att vara vid glitter gulch, ja om man bortser från själva nöjesparken då. Strandpromenaden fortsätter ett par kilometer och det finns olika nöjesparker och restauranger längsmed nästan hela promenaden.

Nöjesparken

Hela stället såg lite spöklikt ut när det var alldeles tomt och igenbommat, men även ganska häftigt. Det är mer än bara en nöjespark på Coney Island, men de ligger alla bredvid varandra. Visste du att nöjesparken går tillbaka ända till sent 1800 tal? Då bestod parken av Luna Park, Dreamland och Steeplechase Park. De nöjesparkerna fanns kvar till mitten av 1900 talet då allt revs och auktionerades iväg. Även fast området således en gång upphörde att vara en nöjespark så kan några av åkattraktionerna dateras tillbaka till tidigt 1900 tal, såsom Wonder Wheel, och Cyclone. Sent 1900 tal så byggdes nuvarande nöjesparker upp igen.

If I Can Make it Here I Can Make It Anywhere

IMG_1652-February 05, 2019.jpg
Noise is always loud, there are sirens all around and the streets are mean
If I can make it here, I can make it anywhere that’s what they say
Seeing my face in lights or my name in marquees found down on Broadway

Even if it ain’t all it seems
I got a pocketful of dreams baby I’m from New York!
Concrete jungle where dreams are made of
There’s nothing you can’t do, now you’re in New York!
These streets will make you feel brand new
Big lights will inspire you
Hear it for New York, New York, New Yooork!
— Alicia Keys - Empire State of Mind

Onsdagstankar

New York

Staden och Staten

Att vi skulle flytta till New York och Manhattan var kanske det mest otippade någonsin, iallafall om ni kanske känner mig/oss. Men så kom då de där möjligheterna upp för oss att flytta mot östkusten istället för västkusten. Och på den vägen är det. Nu hamnade vi här och även fast vi kanske inte är de största storstadsmänniskorna i mannaminne så försöker vi anpassa oss så gott det går. New York heter ju både staden och staten, och det är även därför som man kanske mer synonymt använder NYC för att specificera staden i sig. Vi har lyckats ta oss igenom möss, spruckna rör och brandmän i lägenheten klockan 1 på morgonen, och då har vi inte ens bott här mer än 9 månader. Och trots allt så hände allt det där inom loppet av två månader. Vi bor i nordöstra delen av Manhattan, den delen som kallas East Harlem, eller El Barrio, kärt barn har många namn. Hit kommer inte de flesta turisterna och även fast de mesta av turistlivet finns nere vid södra delen av Manhattan så tror jag att det är värt att utforska de norra delarna av Manhattan också, eller några av de andra mindre kända delarna av NYC.

Allt är ju inte en dans på rosor, och så heller inte i NYC. Och egentligen så har det väl aldrig varit det för den mediokra New York born, ända sedan början av stadens uppbyggnad nere i Battery Park under 1650 talet och i New Amsterdam (även fast Manhatta, precis Manhatta utan n, existerade långt innan det). Det behövs egentligen bara ett par månaders lyssnade på den lokala radiostationen under NPR, WNYC, och upplevelsen i sig självt här i området för att förstå vilka som är vinnarna och vilka som är förlorarna i denna stad. Frågan är väl kanske främst vems felet är? Man får höra skräckhistorier om hyresgäster som har grannarnas väggar och tak som ramlar in i deras lägenheter, mögel, ingen värme, trasiga dörrar, legionella i vattentornen och helt häpnadsväckande hyror. Men New York är så mycket mer än det, en myriad av intryck från en hel uppsjö av olika kulturer, och bakgrunder. Och vare sig de kulturerna är nya eller gamla här i stan så finns det i princip överallt. Att upptäcka alla delar av vad New York och alla de andra områdena (inte bara Manhattan) har att erbjuda kommer ta tid, men vi blir ju här ett tag som det ser ut just nu. Vi är ju inte gjorda av pengar, så vi är ständigt på jakt efter billiga barer, restauranger och upplevelser, och det är kanske det som jag mest kommer att skriva om. Men vi får ju heller inte glömma resten av New York, något som vi kommer försöka utforska mer av, speciellt nu när våren och sedan även sommaren kommer.

Vad man gör en Fredag i New York?

En Fredagskväll i Mars

Veckorna går skrämmande fort och vi börjar närma oss våren här. De senaste dagarna har det dock varit kallt. Vi fick presentkort till en resturang som heter Momofuku i julas. W har lagat mat från deras kokbok i flera år, så det kändes som det var dags att ta sig dit nu när vi bor i New York. Eftersom vi även denna Fredagen firade lite granna så tänkte vi att vi skulle passa på. Vi gick inte hemifrån förrän nästan 5, även fast vi hade bestämt att vi skulle gå klockan 4. Känns som det ofta blir så nuförtiden. Att ta tunnelbana en fredag mitt i rusningstrafiken kan ses som en mardröm, men det är alltid intressant att spana på folk, vilka de är osv. Även fast vi tog express tåget så tog det tid, mycket längre än vanligt, men vi fick underhållning av tre olika grupper av folk. Eller en grupp av folk och två andra personer. Mellan vår hållplats och nästa så fick vi lite gitarrspel, rappande och skönsång från tre personer i tunnelbanevagnen. Imponerande ändå att kunna spela gitarr samtidigt som tåget åker, för ibland blir det lite vingligt även om man har bra balans. När de klev av kom en liten och tunn kvinna in i vagnen. Hon hade en poster som hängde över framsidan och baksidan av hennes överkropp. W hade sett henne några dagar tidigare cyklandes och bankandes på bildörrar som stod och väntade vid trafikljusen. Hon hade en lång föreläsning om hur vi alla skulle bli veganer och hur mycket bättre allt skulle bli om vi alla var veganer. När hon försvann in i nästa vagn kom nästa person in. En man i kanske 40 års ålder som ville sälja sin konst som vykort. Oklart om det verkligen var hans konst och varför han i så fall inte ville ha någon information om konsten på fram eller baksidan av vykorten.

Till slut kom vi iallafall fram till 14de gatan och East Village. Om man är ute efter dive bars så verkar det finnas en hel del sådana här runt East Village. Vi är ju som de flesta andra New York borna inte gjorda av pengar, så att ta en drink eller två på ett lite finare hak kan resultera i att man spenderat 200 kronor redan innan man fått något i magen. Allt är ju relativt och just nu är ju kronan väldigt svag jämfört med dollarn. I Stockholm kommer man nog inte billigare undan heller, men där är ju även hyran cirka 25% billigare i jämförelse med New York. Många ställen har ju förstås Happy Hour, och där kan man verkligen spara in på pengar. Oftast kan man se barernas Happy Hour priser på deras hemsidor eller via recensionerna på google maps. Nu gick vi ned mot 7de gatan och till en dive bar som W kollat upp tidigare, Blue & Gold Tavern. Jag var faktiskt ganska förvånad över hur lite folk som var där, men jag gillade stället. De hade ett biljard bord, en jukebox och en helt okej Happy Hour. Det verkade som att det var många stammisar på det här stället, och det är ju genast positivt. Efter baren gick vi så till Momofuku, som finns mellan 10de och 11th gatan på 1a avenyn. Vi trodde att vi skulle få vänta länge såhär en fredagskväll, men det gick förvånansvärt fort. Man måste få sitt namn uppskrivet på en lista, och det kan vara bra att kolla med de framför en om de står i kö för just det eller bara väntar. Det finns liksom inte direkt någon annanstans att stå än i just kön. Vi beställde en tigeröl och väntade. Kort därefter blev vi sedan tagna till bardelen som har uppsyn över kockarna, och just den platsen älskar jag på restauranger. Vi beställde pork buns, kycklingvingar och pork Ramen. Det var så gott, precis som vi väntade oss. Vår plan var att därefter gå till några andra barer och stanna ute ett tag till. Vi hamnade på ytterligare en till bar men då var vi så mätta så att efter den tog vi oss hem. Klockan var inte ens 10 när vi kom hem, jag tror vi börjar bli gamla.

En Lördag i New York

IMG_0305-February 23, 2019.jpg

Att vara New York bo

En av de bästa sakerna med att bo i New York City är att man kan göra allt i sin egna takt, man behöver inte knöka in 10 olika saker på en helg. Vi går sakta igenom rekommendationer vi hör om eller som vi själva hittar. Efter att vi vaknat upp relativt sent så åt vi en sen frukost och hivade i oss kaffe i stora mängder, som vi alltid gör, så bestämde vi oss för att gå till Metropolitan Museum of Art, the MET, på 5e Avenyn. Det är en av många museer som har betala vad du vill policy för just New York bor. Det finns andra sätt att komma in gratis på en del museer, vissa har specifika tider en dag i veckan då det är gratis inträde. För att bevisa att man är New York bo så måste man visa sitt ID kort eller körkort, ett brev från bank med ens adress i staden, eller tex sitt bibliotekskort. För att få bibliotekskort måste man nämligen också ta med sig ett brev med sitt namn och New York adress. När man väl har ett bibliotekskort så får man även tillgång till kultur passet. Kultur passet ger en gratis inträde för 2-4 personer på en mängd olika museer, man kan dock bara reservera två olika museer åt gången. De flesta reservationer kan även endast göras en gång per år, andra en gång per månad. Vi utnyttjade våra kulturpass till fullo under julen då pappa var här och hälsade på.

The MET

Medan vi stod och väntade på tunnelbanan såg jag en råtta som sprang mot en stor brödbit, inte långt efter kom en annan råtta som var mycket större och tog tag i andra änden av brödbiten. De fortsatte springa fram och tillbaka med den stora brödbiten mellan dom innan de försvann under tågrälsen. Man kan ju undra vem som vann, men sedan kom tunnelbanan. The MET på 5e avenyn öppnar klockan 10, men vi kom inte dit förrän vid 12-tiden. Väl inne så finns det två inträdes kassor, en på vardera sida, och även två rum där man kan hänga av sig sina jackor. Det finns även data skärmar man kan använda själv för att betala inträde, men som New York bo får man ställa sig i kö. Efter att vi betalat och hängt av våra jackor tog vi en karta och bestämde oss för att börja i sektionen som handlar om Egypten. Efter det skulle vi fortsätta genom American Wing, och sedan Arms and Armor. Det är en väldigt liten del, av museets hela tre våningar.

Ett Spektakulärt Fynd

Egyptierna och dess kultur är en av många kulturer som jag fascinerats av sedan jag var liten, tillsammans med Mayafolket, Aztekerna och Inkaindianerna. Vi brukade ha en stor bok hemma som handlade om allt som dessa olika kulturer skapade, och jag var alltid så fascinerad. Så fick jag syn på alla dessa små figurer, täljda i trä från importerat barrträd. Det är figurer som visar hur livet såg ut då, 1975 f.kr. Hur coolt är inte det. Sedan fortsatte vi genom utkarvade sten och träfigurer och var fortfarande helt hänförda.

De hade hur mycket små stenar och smycken som helst här, men min favorit kan du se här nedan. Ett guldsmycke med små detaljerade djur huvuden runt om. Vi gick igenom the American Wing ganska snabbt, vi har sett ganska mycket av det i både Alaska och i Montana. Sedan gick vi vidare genom Arms and Armor och European Sculpture and Decorative Arts. Efter 3 timmar bestämde vi oss att vi var färdiga för dagen.

Dive bar och Mat

The MET ligger på östra sidan av Central Park och vi promenerade genom parken för att komma till västra sidan. Tunnelbanesystemet är uppbyggt så att det är enkelt att ta sig norrut och söderut på Manhattan, att ta sig från öst till väst går inte med tunnelbanan dock, förrän du är nedanför Central Park. Istället får man ta bussen, eller gå. Efter en kort promenad genom parken gick vi mot en Dive Bar. Dive bar är väl mer ett samlingsord för en lite mer oordnad bar. Men baren vi skulle till hette verkligen Dive Bar. Efter någon timme där tog vi oss vidare till en indisk BYOB resturang. BYOB står för Bring Your Own Beverage. Sådana restauranger är jättebra tycker jag, för att ett glas vin eller en öl kan vara ganska dyrt på restauranger. Vi gick förbi en affär och köpte med oss en flaska rött innan vi gick till Alachi Masala. Maten var okej, men inte det bästa vi ätit.

Central Park

Ett av mina nyårslöften för detta år ätt gå till Central Park minst en gång i veckan. För två veckor sedan så gick vi från den norra delen ända ned till södra änden av parken. Vi bor ungefär 10-15 minuter från parken så det är lätt att ta sig dit. Jag gillar mest alla dessa småvägar man kan ta inne i parken, en av mina favoriter är the Loch som finns i norra änden av parken. I södra änden finns the Ramble som jag gillar. Innan man kommer till the Ramble kan man gå förbi den svenska stugan, Swedish Cottage, som är ett modellhus för en skola som ställdes ut under Centennial Exposition i Philadelphia, stugan byggdes 1876 för det ändamålet. En annan favoritplats är Bethesda Terrace som började som en vision av Olmsted och Vaux, och den tog nästan 10 år att bygga klart, men den stod färdig 1868 och är nog den vackraste byggnadsdelen av Central Park. Statyer finns det gott om och min favorit är förstås Balto, en av de Siberian Huskies som hjälpte till att transportera serumet mot difteriutbrottet i Nome i början på 1900 talet. Statyn Balto restes redan 10 månader efter att Nome fått serumet, 1925. En annan fin staty är förstås Alice i Underlandet, och HC Andersen och hans Den fula Ankungen. Om du vill veta vart alla statyer finns och se alla andra statyer i Central Park kan du klicka här.

Har du en favorit del på the MET eller i Central Park?