Posts filed under Vetenskap

"Så långt jag kan se, så finns det ingenting, absolut ingenting där ute"

 

Ännu en dyster Dag i Historien

    För ett par år sedan så trodde jag aldrig att vi skulle behöva försvara klimatförändringarna, och det faktum att vi människor har påskyndat det vi nu ser framför oss. Nu har ett av världens mäktigaste länder fått en president som tror att klimatförändringar är ett påhitt. Sekunder efter det att Trump svurits in som den 45te presidenten så ändrades förstås hemsidan till regeringen. Det i sig är inte så konstigt, klart olika presidenter vill ge olika fokuseringar. Det som är upprörande är att klimatförändringarna och vad USA ska/gör får att mildra effekterna är helt borta, det är helt enkelt inte någon kärnfråga längre för den nya presidentens regering. Detta är ju kanske inte något helt nytt med tanke på hur kampanjerna har sett ut, men vi har även sett lite förhandsblickar om vad som komma skall. Innan presidenten svors in så hade folk arbetat nästan dygnet runt med att spara data och information så de inte försvann efter att presidenten svurits in. På Riktigt!

 
 

    Nu så måste vi komma ihåg att stå upp för människor och fakta, kämpa mera, undervisa mera. USA har nu en regering som inte stödjer klimatforskning, eller vill försöka bevara den vackra naturen vi nu har kvar:

 
 

    Vad har du för tankar kring det här? Se gärna 15 minuters filmen nedan som visar en del av kampen om ANWR i Alaska.

 

Landet som Gud Glömde

The lonely sunsets flame and die;
The giant valleys gulp the night;
The monster mountains scrape the sky,
Where eager stars are diamond-bright.

 

 

Den Arktiska Luften

 
 
 

    Det är en av de bra nyheterna vi hört om på sistone, och du kan läsa mer om det här! De senaste dagarna har vi dock hört lite sämre nyheter, som till exempel att förra året (2016) var det varmaste på 30 år i Alaska. Tidigare i december kunde vi läsa om minskningen eller snarare bristen på havsisen i norra ishavet och de temperatur ökningarna som skett där. Vi har även läst om den här ökade temperaturen och dess påverkan på isbjörnar, samt problemen med de överfulla isbjörns fängelserna i Churchill, Manitoba. 

 
 

Det är ett hett ämne

    De här nyheterna är inte speciellt nya, vi vet att den arktiska regionen har haft de högsta temperaturökningarna på jordklotet, och även att Alaska är en av de regionerna där dessa temperaturökningarna har varit störst. Vi vet att med torrare landskap kombinerat med mer frekventa blixtnedslag leder till ökad brandarea i nordvästra Nord Amerika. Att skogar brinner är naturligt, de har de gjort i flera tusen år, de som ändrats nu är att dessa bränder kommer alltmer oftare, det vill säga att samma område brinner ytterligare en gång, inom samma tidsperiod som de förr i tiden bara brann en gång. Resultatet av de vi ser kan leda/leder till ändrad art sammansättning av vegetationen, ändrad återväxt av den tidigare vegetationen, men även påverkan på permafrost distributionen och således även en påverkan på vattenkemin i vattendragen. 

Den Arktiska och Sub-Arktiska skönheten

    Har du någonsin kört genom detta magnifika landskap uppe i norr? Den ändlösa tundran, svartgranen och bergen, invävda tillsammans på detta ställe som vi kallar jorden? Det är så vackert, och ibland verkar det som väldigt få har sett detta, eller iallafall blivit trollbundna av dess skönhet. Jag är inte en av dom, för jag har sett den skönheten och det är en av de sakerna jag lever för.

 
 

    Har du någon favorit region i världen? Jag brinner för den arktiska och sub arktiska regionen, men jag vet att andra människor brinner för andra delar av denna värld. 

 

När USA dumpade konceptet klimatförändring 11/08/16

 

Onsdagstankar

"The problem of climate change involves a fundamental failure of markets: those who damage others by emitting greenhouse gases generally do not pay.
Climate change is a result of the greatest market failure the world has seen. The evidence on the seriousness of the risks from inaction or delayed action is now overwhelming. We risk damages on a scale larger than the two world wars of the last century. The problem is global and the response must be a collaboration on a global scale" - Nicholas Stern. Nov, 2007

A dark day in History

    Det blev ju en ganska mörk dag i historien efter valet. Vi kommer troligen se tillbaka på denna tiden och undra vad det egentligen var som hände. Det är väldigt många dåliga saker som resultatet av valet bar med sig, men jag kommer inte nämna något av de. Det jag vill ge större uppmärksamhet är konsekvenserna då ett land så stort som USA väljer en president som inte tror på klimatförändringar. Min forskning, min mans forskning och många andras forskning är faktiskt baserat på klimatförändringar på ett eller annat sätt. National Science Foundation (NSF) är ett regeringsorgan som städer mycket forskning inom klimatförändringar varje år. 

 
 

    Nedan är ett fint brev som en professor skickade ut till sina studenter efter valet, tycker det är viktigt nu att verkligen visa vad vi går för!

 
 

    Det var nog allt, här kommer även några fina bilder från mitt fältarbete. Vad tycker ni om valet, alltså konsekvenserna för vår natur? Är du orolig?

 
 

    Om du vill veta mer om min forskning:

Miljömedvetenhet

 

Onsdagstankar

"If future generations are to remember us with gratitude rather than contempt, we must leave them something more than the miracles of technology. We must leave them a glimpse of the world as it was in the beginning, not just after we got through with it." - Lyndon B. Johnson

 

Pollution over Fairbanks in 40 below weather

 

Miljömedvetenhet

    Brukar du tänka på framtiden för vår miljö och natur? Vad kommer att finnas kvar här om 50 år? Oftast då vi pratar om long-term förändringar, speciellt klimatförändringar så pratar vi ju om flera hundra år, i geologi så är det flera tusen år det handlar om. De senaste årtiondena så har vi sett väldigt distinkta skillnader på vårt landskap under en sådan kort tidsperiod. Erosion längs med kusten, permafrost som tinar, skogsbränder, is som smälter och många andra saker förstås. Har vi reda passerat "point of no return"?

 
 

Typ I och II Fel

    Precis som med statistik så vill nog jag hellre göra ett typ I fel än ett typ II fel (iallafall då vi pratar om miljön). Många människor som inte tror på klimatförändringarna och att människan till stor del ligger bakom det som händer och har hänt menar att varför slösa pengar på något som skulle ha hänt/ska hända i alla fall? Men är det verkligen så hemskt, att försöka spara denna jord till andra generationer, även om de nu skulle vara så att vi har fel, är det inte bättre att veta att vi gjorde allt vi kunde?

 
 

Den miljömedvetna resenären

    Ibland så tänker jag på ironin, ironin då folk reser för att få se "det/den sista" av något, må det vara glaciär eller något annat. Men vad ska vi göra istället? Vad är det bästa sättet att mildra omständigheterna, ska vi sluta resa helt? Att bo i Alaska är det mest ironiska, allt som vi konsumerar där under vintertiden måste transporteras dit förstås. Långa sträckor. Alaska är beroende av att kunna importera varor utifrån. Visst så minskar man sin vatten förbrukning av att bo i en stuga utan vatten, men att köra bil till affären då det är -40 kanske inte är så bra, eller att elda för den delen. Förra året så stod den enda vägen till oljefälten under vatten....troligtvis för att vädret varit så varmt, hur ironiskt är inte det??

 
 

    Vad tycker du om klimatförändringar? Har du några ideer om hur man kan mildra ens påverkan på miljön?