Posts filed under Livet i Alaska

För 365 Dagar sedan - Alaska

 

Fredags Tillbakablick

    Jag tog en liten paus från bloggandet. Jag brukar spendera en hel del tid med att skriva inlägg här på bloggen, om mitt liv här men främst för att visa alla dessa bilder jag tar. Jag har precis fått ett jobb, 50%, men på sidan av det så försöker jag ju även att bli färdig med min doktorand. På sistone har jag iallafall tänkt väldigt mycket på Alaska, så här kommer några bilder därifrån. 

 
 

Minnen

    Jag har kommit på att jag är väldigt bra på att samla på mig minnen, inte sådär jätte förvånande kanske. Jag älskar att ta bilder, jag har så himla många fler bilder på telefonen och i kameran, så många fler bilder än vad jag visar här. Det är alltid så himla kul att gå igenom gamla bilder, speciellt årsbilder och se hur allt var för ett år sedan. Gör du också det? 

 
 

Dagbok?

    Jag skriver ju ingen dagbok eller så, man kanske kan säga att jag använder min kamera istället. Och bloggen, här skriver jag ju mer som en historia om bilderna. Har du någon dagbok som du skriver i?

 
 

Vart var du för ett år sedan?

    Som på så många andra platser i norra delen av denna värld så börjar man se norrskenet redan i slutet av Augusti och början av September, alltså det är först då det blir tillräckligt mörkt igen. Jag vill minnas att jag såg norrskenet nästan varje dag förra året, inte alltid så där intensivt, men definitivt där. Då när jag fick se det så ofta så blev det ju mer som en vanesak, nu saknar jag det förstås, vem skulle inte det. 

 
 

Snöstorm

    Förra året fick vi ju även värsta snöstormen som lämnade kvar ett tungt tjockt lager av snö. Massor av träd gick av på mitten för att snön var så tung. Vi hade kvar den snön ett par dagar innan all snö, lika plötsligt som de kom, helt försvann. Jag vet att många menar att vi har 5 årstider i Alaska, men jag skulle vilja påstå att det faktiskt är 6 :) Oftast så definieras årstider på specifika datum, men det funkar inte riktigt uppe i norr, och andra gånger av hur det ser ut i naturen, tex snö på marken på vintern. Men vad är det då snön har kommit redan i September och sedan försvinner efter en vecka?

 
 

    Tung snö som föll over träd och elledningar. Ni vet sån där snö som bedövar allt ljud runtomkring. Vi förlorade ström ett par dagar, andra hade mer otur och fick inte tillbaka strömmen förrän 3 veckor senare. Jag har ju vedspisen så behöver inte elektricitet för att värma mig eller laga mat. 

 
 

    Snön kom och gick, typiskt Alaska väder :)

 
 

    Vad gjorde du runt denna tid förra året? Hade ni annorlunda väder jämfört med idag? Förstås så är vädret här i Madison helt annorlunda jämfört med Alaska. Vi har haft lite kyligare temperaturer på sistone förstås. 

    Ha en trevlig Fredag!

 

Ett Tallbarr föll i Skogen

 

Onsdagstankar

 

"A pine needle fell in the forest. The eagle saw it. The deer heard it. The bear smelled it." - Native American Proverb

 

Det finns Björnar i Skogen

   Jag är ingen björnexpert eller forskare inom det området så allt jag skriver här är helt baserat på mina egna observationer, och ska tas med en nypa salt! 

    Sommar i de djupa skogarna innebär inte bara att myggorna kommer fram eller att skogsbränderna startar, det brukar även innebära att björnmöten kan inträffa om man har riktigt otur. När vi var ute i fält i Alaska så brukade vi alltid se en massa spår från både björn och vargar. 

 
 

    För det mesta så var det just björnspår, men förstås även björn spillning eller rivmärken på träden. Vårt enda skydd mot björn ute i fält var endast så kallad björnspray, det är som en koncentrerad pepparspray som ska avhysa björnen relativt effektivt, fast kruxet är att du måste vänta med att spraya tills björnen är väldigt nära.  

 
 

Gevär någon?    

    Det är ju förstås klart att man kan använda ett gevär också, i Alaska så har nästan alla människor ett gevär av någon sort. Mest för att jaga förstås, men man kan definitivt se en del folk men en pistol eller liknande instoppad i byxan då man går till mataffären. Har man ett gevär för att skydda sig mot björn dock så måste man ju kunna använda geväret också, dvs man måste kunna sikta på en snabbt springande björn som kommer mot en och även träffa rackarn också. Personligen så känner jag att jag blir alldeles för nervös då jag ser en björn, på långt avstånd, så kan inte tänka mig hur jag skulle reagera om det var på närmare håll, och att behöva sikta och träffa känns väldigt svårt. Tänk dig en björn som springer allt vad han kan rakt emot dig, de kan komma upp i en sisådär 48 km i timmen.  

 
 

    Jag har definitivt haft väldigt obehagliga situationer i fält, då jag har kommit på mig själv att vara helt tyst, istället för att göra oväsen. I Sverige så har man ju alltid lärt sig att vara tyst i skogen, eller iallafall jag, att inte hålla på att gapa och skrika, men i Alaska där ska man minsann väsnas och ha det för att vara säker på att man inte råkar överrumpla någon stackars nalle i skogen. Många som har haft närkontakt med björnar i Alaska säger att de trodde de var högljudda, men alltså inte tillräckligt. Så man ska alltså vara högljudd, och sedan lite till.

Björnmöten

 
 

    En gång så var jag på en lektion som en björn biolog gav, och han sa att man kan göra precis allt som man någonsin kan göra fel under ett björnmöte, och i ungefär 99% av alla möten så kommer man komma ut vid liv ändå. Så även om du gör absolut allt helt fel, till exempel att kasta mat på björnen, så har du statistiskt nog en väldigt stor chans att komma ut levande. 

 
 

"The bear retreated for a moment but then came back and began circling Jones-Robinson, who took her pack off and threw a package of macaroni and cheese at the bear hoping to distract it."

http://www.newsminer.com/north-pole-woman-uses-insect-repellent-to-fend-off-granite/article_cddf6c53-3e9b-5ccb-9d49-593713fb8dec.html

"While playing dead is the proper technique once a bear has already made contact or contact is imminent, playing dead too early can cause the bear to become curious, according to information from the park."

http://www.newsminer.com/news/alaska_news/grizzly-bites-hiker-at-denali-national-park/article_9a60c0ea-40bd-11e6-a4d6-b782070bf083.html

    Björnmammor ska man däremot vara extremt varsam med, nedan är en artikel om en man som blev attackerad av en björnmamma inte bara en gång, men två gånger inom loppet av 10 minuter . 

"During the first attack, he yelled, deployed bear spray as the sow charged him from about 25 feet, and rolled into a ball to play dead. The bear repeatedly chewed and jumped on him as he tried to protect his head." "He did everything he was supposed to do," said Madison County Sheriff Roger Thompson.

    Att spela död då man redan har blivit attackerad ska vara det bästa sättet att överleva enrevir benägen björn.

"Out of nowhere, the bear attacked him again and did the same thing to him," "She just seemed to lose interest because he was playing dead," said Thompson. "Then she just wandered off. Bears can be that way when they have their babies with them."

http://mtstandard.com/news/local/survivor-of-grizzly-attack-tells-harrowing-tale/article_c8a7c60b-596f-5deb-a970-127e07dc7a37.htm

     Så finns det ju den där lilla procenten av björnar som helt enkelt inte beter sig som björnar. De björnarna kan man möta och göra precis allt rätt, men det kommer inte spela någon roll alls. De björnarna attackerar även större grupper med folk, helt obefogat. Att bli attackerad av en björn då man är i en stor grupp är oerhört ovanligt. Blir man attackerad av en rovlysten björn så ska man slåss för livet. 

"Despite Kitchen's bravery, McConnell was mauled to death in front of the eyes of her 13-year-old son, Kelly, who was also attacked while bravely trying to save his mother. Witnesses say the bear turned on Kitchen, attacking him and killing him while witnesses tried in vain to save him. According to a police report, a kick made the bear withdraw into the bush. It then came upon four university students who turned and ran. A 20-year-old Calgary student slipped and was attacked. Police said the bear was shot while in the midst of this attack."

http://www.nnsl.com/frames/newspapers/1997-08/aug22_97bear.html

Tälta i Björnarnas Rike

 
 

    Är jag rädd för att tälta ute i vildmarken? I början då jag precis flyttat till Alaska så var jag inte alls rädd, men nu, nu är jag skiträdd utan någon som helst anledning. Visst finns det situationer då folk blivit attackerade av björn i tältet, men hur ofta händer det liksom? Hur stor är sannolikheten att man blir påkörd av en bil? Så, se till att förvara all mat i en speciell björnsäker behållare. 

 
 

    Vissa personer är även så extrema att de äter med ett ombyte av kläder och sedan så byter man om igen då det är sängdags, det kan vara så att det är W och jag som gjort så...

 
 

Är det här en Djurpark?

    När vi körde från Alaska och mot den amerikanska gränsen vid Montana så såg vi så många björnar. Alla björnar vi såg, utom två, såg vi i Kanada. Kanada är så extremt stort så det är svårt att ens fatta det, hela Yukon är så ofattbart stort. Dessa björnungar nedan såg vi från bilen, precis vid vägkanten, de var de allra första björnarna vi såg under hela resan men även de enda grizzly björnarna vi såg tills vi lämnade Yellowstone och var i Wyoming. 

 
 

Björnmamman höll förstås koll på situationen.

 
 

    Vad har du för erfarenhet av björnar och är du också rädd för dom?

Hösten Kom?

Colorado

Colorado

 

Onsdagstankar

"The beautiful changes as a forest is changed
By a chameleon’s tuning his skin to it;
As a mantis, arranged
On a green leaf, grows
Into it, makes the leaf leafier, and proves
Any greenness is deeper than anyone knows" - Richard Wilbur

 
Colorado

Colorado

 

Hösten kom någonstans

    Vi åkte till Colorado nu i helgen som var, och nu förstår jag verkligen varför alla alltid säger "färglada Colorado". Alaska är förstås väldigt färgglatt på hösten också, men detta år har jag ju inte fått uppleva hösten än, så resan till Colorado var inte helt fel. Vid den här tiden så är hösten nästan över i Alaska, och de flesta löven har redan ramlat ner till marken. Förra året i Alaska hade vi redan fått årets första snöstorm, och September visade sig vara en av de snöigaste sedan de börjat mäta snö nederbörden. 

 
 

    Kommer förstås bli fler bilder från vår helg i Colorado de kommande veckorna, så håll utkik :)

 

En Välkomnande Höst?

 

Fredags Tillbakablick

Höst i Alaska

    Hösten kommer oftast som en stor färgexplosion i Alaska, men här i Wisconsin väntar jag fortfarande på den. I Alaska börjar man se färgskiftningarna redan i slutet av Augusti till början av September. 

 
 

    Vegetationen runt Fairbanks är granskog med inblandad björk och asp. En typisk Taiga skog helt enkelt. Alla lövträd börjar att ändra färg nästan samtidigt, rallarrosen, björken, videung, ja precis allting.

 
 

    I mitten av September så kommer den första frosten.

 
 

    Åhh Tycho, han saknar nog hösten i Alaska.

 

        Har hösten kommit dit du är?